Mazda3 BM – oprogramowanie MZD Connect
mf113 napisał(a):Radio internetowe chodzi chyba po bluetooth, a Mazda Player jest zablokowany w nowym sofcie. Tak czytałem, bo sprawdzić nie mam jak
Dokładnie tak. radio internetowe chodzi przez bluetooth, a WiFi jest w tylko do Navi (pomijam Mazda Player, które od wersji 56.* nie działa). Innego "fabrycznego" zastosowania WiFi nie znalazłem.
Nie, tak to się nie dzieje. Zawsze idzie przez USB.MakekCh napisał(a):A czy jak się próbuje aktualizacji mapy za pomocą ich softu to nie jest wrzucana na kartę aktualizacja firmware'u i po włożeniu karty dzieje się firmware update ?
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
kefas198 napisał(a):Salon sie nie przyczepi jesli sam sobie wgram?
Może się przyczepić
Odebrałem samochód tydzien temu, głupio mi jechać po tygodniu mówiąc ze wiem, ze wyszła nowa wersja oprogramowania i prosic ich zeby wgrali
To znajdź coś, co ci nie działa w systemie multimedialnym i im zgłoś – zazwyczaj wtedy właśnie update'ują.
Dopisano 26 kwi 2016, 16:18:
ulmen napisał(a):A może ktoś z forumowiczów wie do czego można to WIFI wykorzystać w samochodzie bez nawigacji ?
Żeby się zalogować przez ssh
kefas198 napisał(a):Odebrałem samochód tydzien temu, głupio mi jechać po tygodniu mówiąc ze wiem, ze wyszła nowa wersja oprogramowania i prosic ich zeby wgrali
Powiedz, że system (tablet) się czasem zawiesza. To zawsze pomagało i wgrywali aktualizację
czarmi napisał(a):Powiedz, że system (tablet) się czasem zawiesza. To zawsze pomagało i wgrywali aktualizację
Właśnie tak – pamiętam, że przy jednej okazji nawet mnie dopytywali, czy mi się przypadkiem nie zawiesza. Z pewnymi oporami przyznałem, że się zdarzyło, na co serwisanci wyraźnie ucieszeni oznajmili, że w takim razie zaktualizują.
Ich chęć do robienia aktualizacji wynika zapewne z tego, że w zakresie błędów software'owych nic innego nie są w stanie zrobić.
Minor napisał(a):darrecki: a mógłbyś sprawdzić, czy w wersji .513 naprawili w końcu kwestię "nie czytania ulic" przez Navi?
Z góry dzięki za fatygę.
Dzisiaj sprawdziłem, niestety dalej nie czyta nazw ulic.
Być może jest to wada ostatniej wersji nawigacji, bo problem pojawił się gdy jednocześnie zaktualizowałem nawigację do ostatniej wersji oraz miałem wgrany poprzednią wersję sortu.
-
rozkow
Dziwna sprawa, bo u mnie po aktualizacji do ...513, czyta już nazwy ulic
Czasem czyta nr dróg, ale ogólnie zaczęło czytać ulice.
ja mam rocznik 2016 odebrany koncem kwietnia i u mnie z nawigacja nie ma problemów, czyta nazwy ulic, numery dróg też. Oczywiście numery dróg czyta srednio gramatycznie ale mozna to wybaczyc;) Polecam przełączenie nawigacji na język angielski bo komendy głosowe są wtedy miodem dla uszu i naprawde przyjemnie sie jedzie z nawigacją wtedy.
pmaniek89 napisał(a):ja mam rocznik 2016 odebrany koncem kwietnia i u mnie z nawigacja nie ma problemów, czyta nazwy ulic, numery dróg też. Oczywiście numery dróg czyta srednio gramatycznie ale mozna to wybaczyc;) Polecam przełączenie nawigacji na język angielski bo komendy głosowe są wtedy miodem dla uszu i naprawde przyjemnie sie jedzie z nawigacją wtedy.
sorry, nawigacja za ponad 2 tysiące i nawet lektora poprawnego nie ma
Enso napisał(a):sorry, nawigacja za ponad 2 tysiące i nawet lektora poprawnego nie ma
Nie tylko Mazda ma problem z językiem Polskim, tak dla ścisłości, a są to droższe nawigacje i jeszcze gorszej możliwości aktualizacji. Inne nawigacje też potrafią dziwnie mówić. Z innymi językami inni też sobie nie radzą najlepiej. Niestety wszytko zależy od wykorzystania rodzaju oprogramowania gadającego.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Marianek napisał(a):Enso napisał(a):sorry, nawigacja za ponad 2 tysiące i nawet lektora poprawnego nie ma
Nie tylko Mazda ma problem z językiem Polskim, tak dla ścisłości, a są to droższe nawigacje i jeszcze gorszej możliwości aktualizacji. Inne nawigacje też potrafią dziwnie mówić. Z innymi językami inni też sobie nie radzą najlepiej. Niestety wszytko zależy od wykorzystania rodzaju oprogramowania gadającego.
dlatego nie brałem tego badziewia, wolę już googlemaps w telefonie
@Kryspin, aktualizacji czego? Bo to temat systemu multimedialnego, ale równie dobrze możesz pytać o mapy.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Instrukcja:
1) Format drive as FAT32
2) copy the files over using a WINDOWS computer (only the failsafe.up and reinstall.up)
3) plug into the usb slot of the car
4) set the car into accessory (one push of the push start, do not start the ignition)
5) press the music, favourites, and mute buttons in your car all at the same time and hold for 2s
6) enter code 3, enter, if there's any DTCs enter 2 to clear them
7) enter code 99 to start the update process
install the failsafe.up
9) install reinstall.up
10) done
Pliki:
1. cmu150_EU_56.00.513B
2a.failsafe
2b.update
Osobiście pobierałem z 2go źródła (źródeł)
Dodam jeszcze, że informacje pochodzą z M3R a podczas uaktualnienia trzeba co 15-20 min wejść do auta, nacisnąć hamulec, zamknąć drzwi. Po chyba 30min auto wyłącza zapłon, sam proces trwa dobre 40-60min.
1) Format drive as FAT32
2) copy the files over using a WINDOWS computer (only the failsafe.up and reinstall.up)
3) plug into the usb slot of the car
4) set the car into accessory (one push of the push start, do not start the ignition)
5) press the music, favourites, and mute buttons in your car all at the same time and hold for 2s
6) enter code 3, enter, if there's any DTCs enter 2 to clear them
7) enter code 99 to start the update process
install the failsafe.up
9) install reinstall.up
10) done
Pliki:
1. cmu150_EU_56.00.513B
2a.failsafe
2b.update
Osobiście pobierałem z 2go źródła (źródeł)
Dodam jeszcze, że informacje pochodzą z M3R a podczas uaktualnienia trzeba co 15-20 min wejść do auta, nacisnąć hamulec, zamknąć drzwi. Po chyba 30min auto wyłącza zapłon, sam proces trwa dobre 40-60min.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D