Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)
duzers napisał(a):Pomyliłem się. W specyfikacji mam tylko zwykły tempomat. Trudno.
Niestety. Mazda w ogóle utrudnia kupno tego wynalazku, w sedanie aktywny tempomat można mieć tylko gdy ma się skrzynię automatyczną (!). I to nie jest wymaganie techniczne a tylko cennikowe. W hatckbacku można mieć aktywny tempomat z manualną skrzynią, ale tylko w skypassion z silnikiem 165KM albo 120 i automatem.
Więc ogółem prawie nikt go nie może mieć :E
deadeye napisał(a):Więc ogółem prawie nikt go nie może mieć :E
A ja mam
Szkoda, że Mazda tak kombinuje, a własciwie utrudnia. Tak samo wkurza mnie, że wersja sedan u nas nie występuje z silnikiem G165. Trudno, musiałem wziąć HB w SkyPassion
Dodam tylko, że robiłem w zeszły weekend trasę około 1400 km i aktywny tempomat robi robotę...
deadeye napisał(a):Niestety. Mazda w ogóle utrudnia kupno tego wynalazku, w sedanie aktywny tempomat można mieć tylko gdy ma się skrzynię automatyczną (!). I to nie jest wymaganie techniczne a tylko cennikowe. W hatckbacku można mieć aktywny tempomat z manualną skrzynią, ale tylko w skypassion z silnikiem 165KM albo 120 i automatem.
A jak chcesz zmieniać biegi w manualu z 140 do 40km/h nie tykając sprzęgła?
fux napisał(a):deadeye napisał(a):Niestety. Mazda w ogóle utrudnia kupno tego wynalazku, w sedanie aktywny tempomat można mieć tylko gdy ma się skrzynię automatyczną (!). I to nie jest wymaganie techniczne a tylko cennikowe. W hatckbacku można mieć aktywny tempomat z manualną skrzynią, ale tylko w skypassion z silnikiem 165KM albo 120 i automatem.
A jak chcesz zmieniać biegi w manualu z 140 do 40km/h nie tykając sprzęgła?
Jak masz manual, to manualnie zmieniasz biegi, podczas działania aktywnego tempomatu też. W hatchbacku 165 km masz opcje aktywnego tempomatu z manualna skrzynia – wtedy na ekranie ci pokazuje jak masz zmienić bieg i robisz to sam :–)
fux napisał(a):A jak chcesz zmieniać biegi w manualu z 140 do 40km/h nie tykając sprzęgła?
Normalnie jak potrzeba. Zmieniasz a tempomat cały czas działa, nie wyłącza się po wciśnięciu pedału sprzęgła . Jeśli będzie bieg za niski, lub za wysoki na HUDzie zobaczysz komunikat z gałką biegów że masz zmienić bieg, odpowiednio zaznaczoną strzałką w dół albo góre.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Jak macie spasowany schowek w swoich Enso itp.? Wszystko w jednej lini czy tak jak w poniższym temacie – zapadnięty?
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=494&t=184137
ps. Niestety dziś przytarłem rantem felgi o krawężnik
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=494&t=184137
ps. Niestety dziś przytarłem rantem felgi o krawężnik
Ostatnio edytowano 12 maja 2016, 15:58 przez duzers, łącznie edytowano 1 raz
Witam jestem nowym forumowiczem.
Czekam na odbiór nowej mazdy 3, która miała być u dilera 10 maja.
Wczoraj otrzymałem wiadomość,że są opóźnienia w porcie i moje auto jest jeszcze w Antwerpii i będzie dopiero u nich 26 maja. Co państwo sądzicie o takiej sytuacji, czy jest to możliwe?
Bo tak sobie pomyślałem ,że być może samochód przyszedł uszkodzony i jest u jakiegoś blacharza.
Być może jest jakiś sposób sprawdzenia zaistniałej sytuacji, może ktoś mi podpowie, może da się śledzić po numerze zamówienia tak jak ma to toyota?
Czekam na odbiór nowej mazdy 3, która miała być u dilera 10 maja.
Wczoraj otrzymałem wiadomość,że są opóźnienia w porcie i moje auto jest jeszcze w Antwerpii i będzie dopiero u nich 26 maja. Co państwo sądzicie o takiej sytuacji, czy jest to możliwe?
Bo tak sobie pomyślałem ,że być może samochód przyszedł uszkodzony i jest u jakiegoś blacharza.
Być może jest jakiś sposób sprawdzenia zaistniałej sytuacji, może ktoś mi podpowie, może da się śledzić po numerze zamówienia tak jak ma to toyota?
- Od: 28 mar 2016, 20:25
- Auto: jest
Mazda 3 BM 2016 165KM HB
6MT SkyPassion
Jet Black