Czy jest możliwa funkcja coming home?
Powinno być w takim przypadku leaving car, a nie home, byłoby logiczniej.
Ostatnio zauważyłem, że jak zostawiłem światła mijania włączone w poz. ostatniej , to nawet po opuszczeniu samochodu i zamknięciu go nadal świeciły (ksenony). Nie wiem czy to normalne, bo dla mnie po wyłączeniu zapłonu powinny się włączyć postojowe. Nie wiem, czy one się przełączają na postojowe po jakimś czasie ( nie stałem, nie czekałem), czy świeca do końca ich lub akumulatora :/
Ostatnio zauważyłem, że jak zostawiłem światła mijania włączone w poz. ostatniej , to nawet po opuszczeniu samochodu i zamknięciu go nadal świeciły (ksenony). Nie wiem czy to normalne, bo dla mnie po wyłączeniu zapłonu powinny się włączyć postojowe. Nie wiem, czy one się przełączają na postojowe po jakimś czasie ( nie stałem, nie czekałem), czy świeca do końca ich lub akumulatora :/
Poprzednie Mazdy też tak miały (że świecą do końca). Czy powinny się włączyć postojowe, to jest kwestia co najmniej dyskusyjna, natomiast w zależności od producenta spotyka się oba rozwiązania.
Odświeżam temat, ponieważ darow znalazł metodę na comming home.
gdy jest ciemno na zewnatrz. Zatrzymuje sie, aktywuje sie i-stop, otwieram drzwi (silnik pernamentnie gasnie, czyli juz nie zapali po wcisnieciu sprzegla), wysiadam, wyjmuje graty z bagaznika, psa, kota i reszte zwierzat, zaprowadzam do domu i zamykam auto kluczykiem. Swiatla zewnetrzne gasna, auto zamkniete
-
lukaszjakubowski
odswieżam temat, ponieważ według informacji przekazanych mi przez dealera wszystkie mazdy od produkcji kwiecień 2016 maja posiadać tę funkcję. Pytanie czy można w takim razie to bedzie jakos aktywować w starszych? Ktoś może próbował ostatnio ugryźć ten temat?
Odebrałem w zeszłym tygodniu moja mazdę 3 enso.
Potwierdzam, ze te funkcje sa dostępne.
Coming home aktywuje sie poprzez mrugnięcie światłami długimi. Światła sie oswiecaja i gasną po ustalonym czasie.
Gorzej z funkcja leaving home – bo zeby oswiecily sie światła po otwarciu drzwi na pilocie, trzeba zostawić samochód z włączonymi światłami mijania. Jesli zostawimy na opcji "auto" światła sie nie oświecą po otwarciu drzwi.
Potwierdzam, ze te funkcje sa dostępne.
Coming home aktywuje sie poprzez mrugnięcie światłami długimi. Światła sie oswiecaja i gasną po ustalonym czasie.
Gorzej z funkcja leaving home – bo zeby oswiecily sie światła po otwarciu drzwi na pilocie, trzeba zostawić samochód z włączonymi światłami mijania. Jesli zostawimy na opcji "auto" światła sie nie oświecą po otwarciu drzwi.
- Od: 22 mar 2016, 17:11
- Auto: Mazda 3 2016 ENSO
@kefas198 ciekawe czy w takim razie dodali to tez do modeli 2016 wyprodukowanych przed kwietniem innych niz ENSO. Ja odbieram swoją dopiero w środę i ciekaw jestem czy ta funkcja bedzie aktywna, a jesli nie to czy bedzie mozliwosc jej aktywacji. Jak odbiore autko to napisze jak jest.
pmaniek89 napisał(a):@kefas198 ciekawe czy w takim razie dodali to tez do modeli 2016 wyprodukowanych przed kwietniem innych niz ENSO. Ja odbieram swoją dopiero w środę i ciekaw jestem czy ta funkcja bedzie aktywna, a jesli nie to czy bedzie mozliwosc jej aktywacji. Jak odbiore autko to napisze jak jest.
Ja mam model z 2015 i mam obie funkcje w swojej.
Sposób ich działania dobrze opisał wyżej @kefas198
mf113 napisał(a):Miałeś to jako jakąś opcję dokupioną – czy w standardzie. Bo też mam 2015 i niestety nie działa. A jak zostawię na mijania, to zgasną chyba razem z akumulatorem
Ja mam cały czas włączone mijania. Jak zamykam auto to gasną, chyba, że "mrugnę" długimi, to gasną po 15 sekundach, bo tak mam ustawione.
Ale ja nie mam trybu auto, bo nie mam świateł do jazdy dziennej i ksenonów. Mam cały czas włączone mijania i po otwarciu auta pilotem zapalają się na 15s (bo tak ustawiłem).
A możesz dokładnie opisać co ustawiasz na tablecie i co ze światłami oraz jaki masz efekt. Bo ja kombinowałem i wymiękam....
Na tablecie ma tylko czas do wyłączenia oświetlenia wewnątrz gdy zapomnę je wyłączyć. I czas opóźnienia wygaszania też oświetlenia wewnątrz. Nic co dotyczy świateł zewnętrznych.
Na tablecie ma tylko czas do wyłączenia oświetlenia wewnątrz gdy zapomnę je wyłączyć. I czas opóźnienia wygaszania też oświetlenia wewnątrz. Nic co dotyczy świateł zewnętrznych.
No ok – ale to w starym sofcie. Ciekawe czy to Ci zniknie jak uaktualnią do 56.00.513. Czy to zależy od softu, czy od jakiś extrasów w samym samochodzie, które miałeś w zakupie. To mam w swojej wersji.
Hej,
Ja mam najnowszy soft, dzis autko odebrane i mam obie funkcje. Co ciekawe jak swiatła są ustawione na auto to dziala funkcja coming home, ale leaving home juz nie. Dodam ze podobno dziala to razem z czujnikiem zmierzchu wiec jak jest jasno to sie nic nie zapali.
Ja mam najnowszy soft, dzis autko odebrane i mam obie funkcje. Co ciekawe jak swiatła są ustawione na auto to dziala funkcja coming home, ale leaving home juz nie. Dodam ze podobno dziala to razem z czujnikiem zmierzchu wiec jak jest jasno to sie nic nie zapali.
A możesz dokładnie opisać co ustawiasz na tablecie i co ze światłami oraz jaki masz efekt. Bo ja kombinowałem i wymiękam....
W opcjach pojazd oświetleni mam dodatkowe pozycje:
coming home light – ustawienie czasu świecenia świateł
leaving home light – wł/wył
(tak jak na zdjęciu z postu lukaszjakubowski)
włączanie oświetlenia drogi do samochodu:
po wyłączeniu samochodu przestawić pozycję świateł na światła mijania (ja jeżdżę na auto), zamknąć samochód. Po otwarciu z pilota, palą się światła mijania, pozycyjne, tylne i oświetlenie tablicy rejestracyjnej.
włączanie oświetlenia drogi do domu:
po wyłączeniu samochodu pociągnąć dźwignię świateł na chwilę do siebie. Po zamknięciu samochodu światła mijania (z przodu) palą się przez zadany czas.
Tak to opisał kefas198 i tak to działa też u mnie.
W opcjach pojazd oświetleni mam dodatkowe pozycje:
coming home light – ustawienie czasu świecenia świateł
leaving home light – wł/wył
(tak jak na zdjęciu z postu lukaszjakubowski)
włączanie oświetlenia drogi do samochodu:
po wyłączeniu samochodu przestawić pozycję świateł na światła mijania (ja jeżdżę na auto), zamknąć samochód. Po otwarciu z pilota, palą się światła mijania, pozycyjne, tylne i oświetlenie tablicy rejestracyjnej.
włączanie oświetlenia drogi do domu:
po wyłączeniu samochodu pociągnąć dźwignię świateł na chwilę do siebie. Po zamknięciu samochodu światła mijania (z przodu) palą się przez zadany czas.
Tak to opisał kefas198 i tak to działa też u mnie.
- Od: 11 lut 2016, 13:49
- Auto: Mazda 3 BM Sedan 120 MT SkyPassion 15
OK-dzięki bardzo. U mnie po prostu nie ma tych funkcji-fotka wyżej. Są tylko do obsługi oświetlenia wewnętrznego. Auto z rocznika 2015, więc może "czegoś" tam nie ma i dlatego inna obsługa w menu – nawet przy tym samym najnowszym sofcie.