przez Warko_ » 12 kwi 2016, 11:35
Odpowiadając na kilka pytań z poprzednich postów:
1. Lakier zaprawkowy można kupić w ASO, koszt ok. 40 zł. Są dwie buteleczki: jedna z lakierem w kolorze auta, oraz druga bezbarwny klar. Podobno na małe odpryski w celu zabezpieczenia wystarczy nałożyć sam lakier kolorowy, nałożenie klaru spowoduje że powstanie na lakierze wypukłość. Jakie macie do tego podejście?
2. Też mam powłokę Ceramic Pro 9h (też zakładana w Gliwicach). Jeśli chodzi o opinie, to efekt hydrofobowy utrzymuje się do dzisiaj, niewidzialna wycieraczka po prawie roku też działa nadal bardzo dobrze. Plusem na pewno jest brak konieczności woskowania. Można powłokę konserwować wcierając preparat szmatką, ja natomiast narzuciłem płynny wosk Gyeon WetCoat, aplikacja bardzo prosta, efekt bardzo dobry. Ciężko powiedzieć na ile taka powłoka lakier zabezpiecza, jak się potrze szmatką w jednym miejscu to też powstają mikroryski, na pewno plusem jest to że nie trzeba nakładać wosku.
3. Zazwyczaj myję bezdotykiem, ale raz na jakiś czas też ręcznie oczywiście na dwa wiadra. Jako szampon polecam Meguiar Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner bardzo wydajny koncentrat duża butla wystarczy chyba na 5 lat. Do mycia rękawica Gyeon MITT (taki futrzak) – ogólnie fajnie się myje, nabiera dużo wody, nie rysuje. Wadą jest to że po pewnym czasie materiał na końcu rękawicy się odrywa od tej futrzanej części). No i do zebrania wody jakieś ściereczki dobre.
4. Do woskowania kupiłem Collinite 476 ( z opinie dobry) ale jako że nałożyłem powłokę to nie miałem okazji go zastosować.