Mam takie przemyślenie, wnioskując z obserwacji własnej i postów powyżej:
Jeżeli wszystkie poduszki silnika są w idealnym stanie, to nie drży silnik na wolnych obrotach, a co za tym idzie nie drży lewarek. Skoro jest sztywno połączony ze skrzynią, to trzeba wyeliminować drgania całego bloku silnika i skrzyni. Moim zdaniem powodem drgań lewarka jest kiepski stan którejkolwiek z czterech poduszek silnika zespolonego ze skrzynią.
drżenie drążka zmiany biegów
ci co mają ditd to dopiero wiedzą jak bardzo może trząść lewarkiem przy rozwalonych poduchach 
fosfor napisał(a):No to żeś wymyślił decadent już na pierwszej stronie jest o poduszkach ....
Myślę, że jednak wymyśliłem. Wydaje mi się, że wszyscy myślą o poduszce przy skrzyni (wg. mnie zła terminologia, bo powinno się mówić o poduszce lewej albo przy aku), jak wynika z postów. Mnie natomiast chodziło o jakąkolwiek poduszkę. Myślę, że jak zwalona jest prawa (przy rozrządzie), a może nawet ta przy grodzi to będzie drżał cały blok silnik+skrzynia, więc drążek też będzie drżał w tych przypadkach...
- Od: 8 maja 2010, 08:57
- Auto: BJ, 1.5 benz. 1999
koledzy może i mi pomożecie w diagnozie,
u mnie drży drążek na biegu jałowym,
do tego w zależności jak się ustawi czasem tez go słychać ,
jak złapię ręką przestaje hałasować, hałas jest cichy ale drżenie irytujące
na stacji przejrzał podwozie i powiedział, że jest oki, troszkę poducha od silnika potrzaskała ale trzyma się
u mnie drży drążek na biegu jałowym,
do tego w zależności jak się ustawi czasem tez go słychać ,
jak złapię ręką przestaje hałasować, hałas jest cichy ale drżenie irytujące
na stacji przejrzał podwozie i powiedział, że jest oki, troszkę poducha od silnika potrzaskała ale trzyma się
- Od: 19 sie 2011, 22:48
- Auto: Mazda 6 GG
2.0 benzyna
147KM
po lifcie 2006r
karlo8 napisał(a):troszkę poducha od silnika potrzaskała ale trzyma się
tu msza winowajcę.
No tak, masz racje przecież to skrzynia biegów powoduje drżenia a silnik i skrzynia nie są w żaden sposób połączone...
Od strony rozrządu jest olejowa.
to znaczy że poduszka ma w sobie olej.