Od lipca 2015 roku jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 3 BK!
Przez długi czas zastanawiałem się nad wyborem samochodu, za którym będę się oglądał po zaparkowaniu. Po długich poszukiwaniach odnośnie marki, zdecydowałem się na Mazdę 3
Oczywiście kupić Mazdę 3 graniczy z cudem, a kupić taką bez rdzy to już w ogóle graniczy z cudem. Dodatkowym utrudnieniem było to, że jeździłem wtedy jedynie rowerem
Szybkie oględziny samochodu i już następnego dnia byłem właścicielem pięknej Mazdy 3 BK Y6 z 2006 roku. Autko od 2009 roku w Polsce, regularnie serwisowane w ASO, garażowane, regularne wpisy w ASO i przebieg 138 tyś.
A więc do rzeczy:
Wyposażenie:
- Komputer pokładowy
4 x elektryczne szyby i podgrzewane lusterka
Radio + CD + 4 głośniki
Wielofunkcyjna kierownica
Skrzynia manualna 5 biegowa
Halogeny
System SRS z 6 poduszkami powietrznymi
Aluminiowe felgi na lato
Automatyczna klimatyzacja
Przyciemniane szyby
We wrześniu Mazda przeszła konserwację podwozia we Wrocławiu. Oznak rdzy nie było. Poprzedni właściciel bardzo o nią zadbał także ją konserwując oraz trzymając w garażu.
Niestety w styczniu miała miejsce mała stłuczka. Jadąc do pracy w pierwszy poniedziałek 2016 roku, Pan jadąc za mną Misubishi Outlanderem nie wyhamował i uderzył mnie w tył
Niby nie wygląda źle, ale do wymiany poszedł zderzak i naprawiona została klapa. Przez ponad tydzień bujałem się zastępczym Aurisem Hybrydowym z 2015 roku, ale szczerze mówiąc to wolę swoją Magdalenę

Na szczęście wszystko udało się ogarnąć z OC sprawcy i po tygodniu znowu mogłem cieszyć się jazdą
Aktualne zdjęcia:
Niestety dalej na kołach zimowych. Czekam z niecierpliwością na zmianę na letnie. Na przyszłą zimę planuję kupić felgi aluminiowe na zimę również. W stalówkach wygląda jak pies na kagańcu
Po małym myciu – mam nadzieję, że koniec zimy

W planach:
W planach na najbliższe tygodnie mam:
- Montaż xcarlink
Poszukiwanie i montaż spoilera
Poszukiwanie i montaż nakładek na listwy progowe
Mycie, woskowanie, cieszenie się jazdą. Ciężko się za takim autem nie obejrzeć na parkingu
Samochodzik przejeździł już ze mną 12kkm i jestem strasznie zadowolony. Mam nadzieję, że przejeździmy razem jeszcze wiele tysięcy kilometrów
Jak na razie mam za sobą jedna dłuższą trasę: Wrocław – Berlin – Hamburg – Drezno – Wrocław i niezliczone ilości tras Wrocław – Katowice. Z powodu, że jednak większość jeżdżę po autostadzie, diesel jest dla mnie idealny
Naprawy przeprowadzone:
- 18.11.2015 – wymiana rozrządu, pompy wody i płynu chłodniczego
09.01.2016 – wymiana oleju + wszystkie filtry
30.01.2016 – wymiana czujnika ciśnienia na listwie paliwowej CR
16.04.2016 – czyszczenie kolektora dolorowego, wymiana uszczelki pod klawiaturą
20.04.2016 – serwis klimatyzacji – Odzyskano 415g czynnika. Napełniono 650g. Klimatyzacja oczyszczona, odgrzybiona, filtr pyłkowy wymieniony. Sprawdzona także szczelność całego układu.
Dzięki za opinie!