Bigbluee napisał(a):Nie ma cudów, OKAZJI, IGIEŁ i innych tym podobnych.
Nie ma co generalizować Bigbluee, czasami można coś fajnego złapać, no, ale to raczej trzeba być na miejscu i samemu szukać.
Czytałem wczoraj wypowiedź jakiegoś większego handlarza, który kupuje samochody na aukcjach i powiedział, że takie, które mają rdzę albo są odsyłane na inne aukcje (pewnie do innych krajów), albo trafiają na szrot, bo nikomu się nie opłaca tego naprawiać ... no to raczej oczywiste, bo godzina pracy mechanika kosztuje 530kr w normalnym warsztacie – ok. 300zł). Także nie wyobrażam sobie, by w jakimś duńskim warsztacie spawali 2 samochody w 1, bo za to mogliby mieć taką karę, że by się do końca życia nie pozbierali, zresztą kombinowania to tutaj takiego nie ma – mnie było w to trudno uwierzyć po przyjeździe tutaj, ale w urzędzie podatkowym ... urzędnicy wierzyli na słowo. A w zeznaniu podatkowym sam wpisujesz sobie kwotę za dojazdy do pracy, sam sobie wyliczasz i możesz wpisać ile chcesz (tzn. jest odgórny limit – ok. 11 000 koron, na rękę odzyskuje się tak, plus minus, 1/3 tego, ile wpiszesz, ale jak wpiszesz 3 000, albo 6 000 – to system i tak nie jest w stanie tego wychwycić), ja wpisałem tyle, ile mi wyszło, 2 000 koron (niewiele). Gdybym wpisał 5 000 – to bym dostał 1 000 koron na rękę więcej zwrotu, no, ale nie wpisałem, bo kwota wolna za dojazdy wyszła mnie (zależy od dystansu do pracy) 2 000 koron.
Wyobrażacie sobie taki system w Polsce?

A paru znajomym pomagałem w zakupie samochodu w Danii (na rynek wewnętrzny) i powiem Tobie, że taki rynek to mi się podoba, wszystko (przebieg, liczba właścicieli, od kiedy do kiedy, czy nie ciąży na samochodzie zastaw) można sprawdzić, kiedyś widziałem w Turbo Kamerze jakiś przekręt z zastawem na samochodzie w PL, że okazało się, że tego po prostu nie da się wychwycić, tak gość zakombinował i "złamał system", z tego co pamiętam to chyba diler od niego wziął ten samochód w rozliczeniu, i prezent gratis.
No i oczywiście, że ceny nie będą z dolnego przedziału otomoto, no, ale to chyba nie czarna magia.