Mazda 3 1.6 Diesel 109 KM – czarny dym, niskie obroty
Strona 1 z 1
Jako, że jest to mój pierwszy post to Witam wszystkich. Mam pewien problem z moją Mazdą który można powiedzieć zaczął się w momencie poprawy pogody. Pewnego dnia zobaczyłem w bocznym lusterku, że zostawiłem za sobą delikatny dymek, po dojechaniu do celu podróży przygazowałem do 5 tyś i z rury nie wydobył się lekki dymek tylko czarna chmura na chodniku została sadza, a pod pokrywa silnika pojawił się olej. Problem z sadzą i czarną chmurą zniknął po podpięciu samochodu pod komputer i usunięcia błędu który brzmiał mniej więcej tak "Bład czasu czyszczenia cząstek stałych"(cytuję mechanika) samochód nadal lekko zostawiał chmurkę po przyśpieszeniu na jedynce. Olej pod pokrywą pojawił się jak to powiedział mechanik przez pęknięty dekielek przy odmie, wymienił mi na jakiś inny, ale dzisiaj mogę stwierdzić, że problem się nie rozwiązał bo olej nadal jest i pojawia się za mną dymek. Kolejna sprawa to niskie obroty samochodu na biegu jałowym, obroty spadają do ok 500 na rozgrzanym silniku i czasami czuć jak samochód drga, czy te dwie sprawy mogą się jakoś łączyć ? Nieszczelny układ dolotowy to najczęściej przewijało się w podobnych tematach na tym forum, ale objawy nieco różniły się z moimi. Za każdą wskazówkę będę wdzięczy i z góry przepraszam jeśli popełniłem jakiś błąd przy zakładaniu nowego tematu. Pozdrawiam
-
patryk_fan
auto stoi aktualnie u mechanika. Wyjął do sprawdzenia wtryski i okazało się, że jeden był "zatkany" i prawdopodobnie to było przyczyną, jeśli jego naprawa nic nie pomoże to będę tutaj pisał 
-
patryk_fan
Strona 1 z 1