Witam,
Wymieniłem olej w mojej Mazdzie i zauważyłem dziwne "rzężenie" przez ok 10-15 sekund po odpaleniu silnika, dzieje się tak tylko na zimnym silniku, gdy zgaszę auto i odpalę ponownie, tego efektu nie ma.
Olej wymieniłem na Dexelie 5w30, rok temu (czyt. 16tys. km temu) też zlewałem Dexelie i nie przypominam sobie takich akcji.
Jakieś wskazówki? Podobne doświadczenia?
Opis auta:
Mazda 3 1.6 beznzyna, 2007 rok
Lana Dexelia Ultra 5w30 co roku czyli srednio 15-17 tys. km.
Przebieg 126tys. km
Mazda 3 – chwilowe "rzężenie" po wymianie oleju
Strona 1 z 1
Kontrola od ciśnienia oleju gaśnie w trakcie uruchamiana silnika czy dopiero po uruchomieniu? Przy wymianie wlałeś olej do nowego filtra?
Ja smaruję tylko uszczelkę , może trafiła się " inna " dexelia ?
Marcis napisał(a):Powinno się zalać żeby szło od razu smarowanie. Gdzie to dokładnie słychać?
Standardowo smaruje się tylko uszczelkę, zalewa olej na max, odpala silnik na chwilę, następnie gasi się i uzupełnia ewentualny ubytek powstały z wypełnienia filtra. Po wymianie oleju sprawna pompa nabije ciśnienie we wszystkich magistralach jak i w filtrze w kilka sekund... Jeśli już to działoby się coś niepokojącego tylko właśnie wtedy...
Pokaż kolego dokładne zdjęcia bańki tej Dexelii. Gdzie kupowana? Może głupie pytanie, ale rozumiem że stan oleju został po odpaleniu uzupełniony i jest odpowiedni?

Raz nie dolałem to łańcuch rozrządu dzwonił i szklanki
Nie możliwe żeby ci dzwonił silnik jak nie zalejesz filtra olejem no chyba że masz zasyfiony silnik lub pompa oleju daje za małe ciśnienie. Kiedyś nie miałem klucza żeby odkręcić spust w seicento bo pożyczyłem koledze to poluzowałem filtr oleju odpaliłem silnik 10sek i silnik był suchy
a wchodzi ponad 4l więc pomyśl ile czasu potrzeba aby pompa zalała filtr.
Wracając do tematu powodów może być więcej niż trefny olej może naciągnięty łańcuch rozrządu dostał nowy olej i daje znać?! kanał olejowy przytkany.

Wracając do tematu powodów może być więcej niż trefny olej może naciągnięty łańcuch rozrządu dostał nowy olej i daje znać?! kanał olejowy przytkany.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
kropek101 napisał(a):Nie możliwe żeby ci dzwonił silnik jak nie zalejesz filtra olejem
nie że nie zalałem filtra tylko po odpaleniu nie dolałem do full oleju
Strona 1 z 1