Układ chłodzenia
1, 2
Zostaw w spokoju ten zbiorniczek wyrownawczy bo tak ma byc zawsze w nim jest zimny plyn, plukales przez reduktor a nie bezposrednio a to roznica bo moglo ominac nagrzewnice a teraz nasypales uszczelnienia wiec jaki sens mialo plukanie skoro ja zapchales?
ewidentnie masz gdzies lewe powietrze jesli babluje ciagle,termostat napewno sprawny?a jak pompa wody?kiedy zmieniana, klapki nawiewow dzialaja-pracuje i zamyka silniczek?
ja obstawiam nagrzewnice zapchana bo u mnie bylo podobnie i dopiero wymiana+termostat nowy pomogla
ewidentnie masz gdzies lewe powietrze jesli babluje ciagle,termostat napewno sprawny?a jak pompa wody?kiedy zmieniana, klapki nawiewow dzialaja-pracuje i zamyka silniczek?
ja obstawiam nagrzewnice zapchana bo u mnie bylo podobnie i dopiero wymiana+termostat nowy pomogla
kamilk14 napisał(a):Termostat miałem wymieniony niedawno, pompa wody nie mam pojęcia, dawno temu była wymieniana, klapki nawiewów wydaje mi się że działają poprawnie.
Czyli zapewne pompa wody pamieta fabryke i ona tez jest po czesci winna, a termostat napewno dziala,skad masz pewnosc ze jest dobry-sprawdzales go?
mark.87 napisał(a):Czyli zapewne pompa wody pamieta fabryke i ona tez jest po czesci winna
A w tej pompie to jak łożysko nie padło i nie 'grzechocze' to łopatki chyba same z siebie nie poodpadały, nie pościerały więc co za różnica czy nowa czy stara?
kamilk14 napisał(a):No nie sprawdzałem, nowy więc uznaje że dobrypoza tym mechanik mi go wymieniał.
No nie mow ze taka prosta sprawe jak wymiana termostatu zlecales mechanikowi
jarek43_16 napisał(a):mark.87 napisał(a):Czyli zapewne pompa wody pamieta fabryke i ona tez jest po czesci winna
A w tej pompie to jak łożysko nie padło i nie 'grzechocze' to łopatki chyba same z siebie nie poodpadały, nie pościerały więc co za różnica czy nowa czy stara?
Czyli twierdzisz kolego ze niema roznicy nowa a stara?
Na moje oko tak i to raczej było pytanie, bo ze mnie taki pseudo amator okazjonalny mechanik i za bardzo nie znam się, a może wyjaśnisz mi na czym polega różnica to się może czegoś douczę 

jarek43_16 napisał(a):Na moje oko tak i to raczej było pytanie, bo ze mnie taki pseudo amator okazjonalny mechanik i za bardzo nie znam się, a może wyjaśnisz mi na czym polega różnica to się może czegoś douczę
To ja ci powiem tak i sam sobie na to odpowiedz -czym rozni sie nowa opona od starej zuzytej skoro na tej i na tej mozna jezdzic?
wszystko sie zuzywa i nawet jesli nie slychac zeby grechotala to skad pewnosc ze za dzien czy 2 nie zatrze sie i uszkodzi silnik,
Zemnie tez nie jest jakis super mechanik ale 90%napraw robie sam i wymieniam wazne elementy zeby miec spokoj
Opona wiadoma sprawa, guma starzeje się i nie ma już takiej przyczepności jak powinna być, ale przeczytaj to co napisałeś o pompie, ona działa albo nie, łożysko pada ale jak po 10 latach użytkowania nadal się kręci, nie grzechocze to co za różnica jest pomiędzy nową a starą? Chodzi o to czy ma jakieś gorsze właściwości pompowania płynu? Odpowiedź brzmi nie, więc nie jest po 'części winna'.
Ty uwazasz tak a ja uwazam inaczej, kazdy ma swoje zdanie co nie zmienia faktu ze niewiadomo czy sa wszystkie lopatki i czynie grechocze bo tego nie stwierdzisz dopuki jej nie wyciagniesz,
Niech sie wypowie ktos inny tez bardziej obeznany
Niech sie wypowie ktos inny tez bardziej obeznany
Dokladnie to mialem na mysli co widac na foto, pompa dziala i sie kreci ale z takimi lopatkami to stoi w miejscu i miele plyn zamiast go pompowac a to juz roznica jest i przyczyna slabego grzania
Zwracam honor
U siebie zmieniałem pompę i grzechotało łożysko, łopatki jak nówki wyglądały, więc dlatego tak sądziłem.
A to chyba jakiś ekstremalny przypadek i przytrafiający się nielicznym zakładającym marne jakościowo pompy? Jakiej firmy jest ta zużyta?

U siebie zmieniałem pompę i grzechotało łożysko, łopatki jak nówki wyglądały, więc dlatego tak sądziłem.
A to chyba jakiś ekstremalny przypadek i przytrafiający się nielicznym zakładającym marne jakościowo pompy? Jakiej firmy jest ta zużyta?
1, 2