Nierównomierne obroty
Strona 1 z 1
Witam.Posiadam Mazde Premacy z 2004r z silnikiem 1.8.Autko gdy postoi całą noc rano ma problemy z odpaleniem,trzeba długo kręcic,rozgrzany pali odrazu.Gdy odpali,podczas przyspieszenia poszarpuje w granicach 2-3 tys obrotów ale szarpie ròwniez gdy jade z stałą predkoscia np. na tròjce cos kolo 2,5 tys obrotów,dodajac minimalnie gaz poszarpywanie znika.Wymienilem filtr paliwa,powietrza,swiece,fajki cewek,kable,sprawdzilem rure dolotu,wyczyscilem przepływomierz oraz egr.Teraz mam zamiar wyczyscic wtryski.Ma ktos jeszcze jakis pomysl??
- Od: 15 lut 2016, 10:14
- Auto: avensis t25
Ja się nie znam, ale w takim wypadku bym sprawdził elektrykę – od alternatora, aku do bezpieczników i na koniec reset sterowania, znaczy odłączenie akumulatora. Tak jakoś ostatnio zawsze elektryka po zimie najwiecej miesza. Ale jak wspomniałem nie znam się 

Ja mam w pewnym sensie podobne problemy. Dotyczą głównie odpalania. Wygląda to tak, że po dłuższym postoju rozrusznik kręci jakby w "zwolnionym" tempie, brakuje mu wigoru. Zmieniłem akumulator i przeprowadziłem konserwację rozrusznika, co nie przyniosło spodziewanych efektów. Kieruję swoje podejrzenia w kierunku masy na drodze akumulator-rozrusznik (czyli akumulator – silnik) ale nie wiem dokładnie jak ona jest prowadzona i które połączenia sprawdzić. Oprócz tego mam lekkie poszarpywania w okolicach 2-3 tys obrotów na zimnym silniku ale na razie nic z tym nie robiłem bo po rozgrzaniu silnika nie są odczuwalne.
Może też skieruj swoją uwagę w kierunku przewodów masowych.
Pozdrawiam
Może też skieruj swoją uwagę w kierunku przewodów masowych.
Pozdrawiam
Strona 1 z 1