Spalanie CX-3 – Silniki benzynowe
Trzymajmy się proszę stricte tematu bez zbędnego OT 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
zejsc ponizej 6l na trasie jest bardzo ciezko, trzeba jechac 90-100 na tempomacie, z co to a przyjemnosc, przy normalnych predkosciach autostradowych 13-140 je ok 6,4-6,6, w miescie kolo 7,9, srednie mam co tantkowanie takie samo (4tys przebiegu) 6,8l
Pierwszy zbiornik przejechany (650 km), średnie spalanie wg komputera 6,7 ; średnie spalanie wg tankowania przy dystrybutorze 6,92.
Drugi zbiornik- 750 km, średnie spalanie wg komputera 5,6 l wg dystrybutora 5,71, praktycznie 95% trasa po wojewódzkich i krajówkach bez autostrad.
Drugi zbiornik- 750 km, średnie spalanie wg komputera 5,6 l wg dystrybutora 5,71, praktycznie 95% trasa po wojewódzkich i krajówkach bez autostrad.
W mojej ocenie, podawanie średniego zużycia paliwa bez podania średniej prędkości nie ma większego sensu.
Np. ta sama miejska trasa:
Pierwszy poda spalanie w mieście – 6,5l/100km przy średniej prędkości 65km/h, a drugi 8,5l/100km przy średniej prędkości ... 25km/h. W tym drugim przypadku chodzi oczywiście o większe korki, stąd ta różnica.
Np. ta sama miejska trasa:
Pierwszy poda spalanie w mieście – 6,5l/100km przy średniej prędkości 65km/h, a drugi 8,5l/100km przy średniej prędkości ... 25km/h. W tym drugim przypadku chodzi oczywiście o większe korki, stąd ta różnica.
Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...

400km przejechane średnia 7,2L/100km. Cykl mieszany, trochę tasy, trochę kręcenia w okół komina. Z tego co mówił sprzedawca, początkowe wyniki spalania są ciut wyższe niż docelowe. Jak elementy silnika ułożą się ze sobą, to będzie palił jeszcze mniej. Chociaż te 7,2L/100km jest już dla mnie wartością wielce satysfakcjonującą 
Od zawsze mówiłem , że Cx 3 w spalaniu nie jednego z nas mile zaskoczy ! Podziwiam też osiągi Sosenki i choć staram się mieć "kobiecą nogę" to jeszcze trochę mi brakuje
Spalania jednak mogą się znacznie różnić bo tym autem można jeździć "dostojnie" a można też sportowo.
Jeżdżąc z manualną skrzynią biegów zawsze kręciłem wyższe obroty do zmiany niż teraz automat to robi . Dlatego może dla mnie spalanie Madzi "chwalę" bo poprzedni oszczędny Qq 1.6l i tak spalał ok. 0.5 l więcej w każdym wariancie jazdy
Spalania jednak mogą się znacznie różnić bo tym autem można jeździć "dostojnie" a można też sportowo.
Jeżdżąc z manualną skrzynią biegów zawsze kręciłem wyższe obroty do zmiany niż teraz automat to robi . Dlatego może dla mnie spalanie Madzi "chwalę" bo poprzedni oszczędny Qq 1.6l i tak spalał ok. 0.5 l więcej w każdym wariancie jazdy

U mnie średnie spalanie trochę spadło ale nadal jest to coś około 8.8. Chociaż udaje mi się już robić jakieś 450-470 km na jednym baku
Wcześniej było to 390-440. Raz mi nawet pokazał po zatankowaniu, że będzie 500
Oczywiście liczba ta szybko się skorygowała, ale kto wie. W tym temacie jest coraz lepiej. Raz, że trochę się dociera samochód, dwa że też z czasem jeździ się spokojniej chyba. Jak zejdę do 8 to będzie spoko jak na moją jazdę. Średnia to 50-51, z czego jakieś 45% to trasa, a reszta to miasto i klimaty podmiejskie. Zauważyłem też, że samochód rozgrzany pali naprawdę sporo mniej. To oczywiste, ale na trasie można zauważyć sporą różnicę po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów, szczególnie używając tempomatu.
W sumie to przestałem przejmować się spalaniem, bo to na prawdę zależy od trasy. Na tempomacie przy 80km/h potrafi palić i 4-5l/100km, a innym razem, jadąc pewną znaną trasą z Wilanowa na Ursynów w Warszawie, to i 11 litrów spali (te 15 czy 16 progów, w tym z 8 pod górkę, na 1km, robi swoje). Grunt to jeździć swoje.
A i czasem tryb sportowy się odpali, szczególnie stojąc jako pierwszy na światłach.
A i czasem tryb sportowy się odpali, szczególnie stojąc jako pierwszy na światłach.

Shell, Orlen, BP. Po prostu nie patrzę na spalanie, tylko na wskaźnik liczby pozostałych kmSosenka napisał(a):Szlag by mnie trafił z takim spalaniemA jakie paliwo tankujecie? na małych stacjach czy dużych?

malin00 napisał(a):Chociaż udaje mi się już robić jakieś 450-470 km na jednym bakuWcześniej było to 390-440. Raz mi nawet pokazał po zatankowaniu, że będzie 500
Hihi mnie też dzisiaj pokazało 450 km ale z tą różnicą, że miałam już przejechane 320 km
konole napisał(a):A paliwo i tak wliczone w koszty firmowe, więc wychodzi jakieś 3,20 zł / litr
No u nas benzyna trochę droższa, no i tankuję 98 ale wiem coś o tym
konole napisał(a):A i czasem tryb sportowy się odpali, szczególnie stojąc jako pierwszy na światłach.
No niestety u nas w Krakowie będąc pierwszym na światłach masz pewność, że za 100 m byś musiał gwałtownie hamować przed kolejnym czerwonym. Uwielbiam tych debili w golfach i innych "usportowionych" samochodzikach, którzy ruszają z piskiem spod świateł by za chwilę znów hamować

Sosenka napisał(a):Szlag by mnie trafił z takim spalaniemA jakie paliwo tankujecie? na małych stacjach czy dużych?
No a mnie by szlag pewnie trafił jakbym miał jeździć, żeby mi spalał samochód tyle co Tobie:) Też czasami lubię zagrać w "tę grę" i przejechać jakiś odcinek na jak najmniejszym spalaniu (zachowując oczywiście zdrowy rozsądek) ale na dłuższą metę to dla mnie ani nie ma przyjemności z jazdy, ani dla samochodu też to nie jest wcale dobre jeżdżenie wg zaleceń niańki do zmiany biegów. Faktu, że u mnie AWD robi swoje przy spalaniu, ale znowu nei kupiłem samochodu, żeby spalać jak najmniej ...a nie czekaj...pierwszy raz pomyślałem o zmianie samochodu bo mój poprzedni sporo palił. No ale teraz to nie ma znaczenia bo kupiłem sobie zbyt fajny samochód, żeby teraz cackać się z każdym spalonym litrem
IOdpowiadając na Twoje pytanie: wcześniej głównie na BP tankowałem, teraz Orlen. Głównie 98, al ze 2 razy dla testów zatankowałem 95 i o dziwno na pierwszym tankowaniu 95 zrobiłem najwięcej kilometrów ze wszystkich tankowań (ponad 6000 przejechane) a na kolejnym wynik był jeden z gorszych, po czym znów zatankowałem 98 i zrobiłem najwięcej także...chyba nie ma to większego znaczenia.
pozdro
Witam
Ja na razie nawet nie sprawdzam ile pali , bo muszę się "wyszaleć" tzn. lubię sprawdzić przyśpieszenie ,porównuję jak się zbiera z guzikiem sport jak normalnie, jak jedzie przy zmianie biegów za pomocą łopatek ,jak sam automat itp. I tu się zgadzam z kolegą malin00
Wiem tylko że jak na silnik 2L i z tą mocą to i tak nie dużo. Tankuję zawsze na BP, 98 tylko dlatego bo przeczytałem tu na forum że niektórzy taką leją, ja różnicy nie widzę , pewnie wrócę do 95.Przy odbiorze z salonu miałem zatankowaną 95 przez Pana z salonu (poprosiłem aby mnie podwiózł na stację najbliższą BP i zatankował (oczywiście na mój koszt) jak usłyszałem że w zbiorniku są opary 
Na dotarciu zrobiłem trasę ok. 850km z tego 350 po Krakowie i komputer wyliczył ok 7,7 l/100.
W trasie starałem się nie przekraczać 120 km/h , chyba że wyprzedzałem.
Jak wy robicie takie dokładne pomiary ?
Pozdrawiam
Ja na razie nawet nie sprawdzam ile pali , bo muszę się "wyszaleć" tzn. lubię sprawdzić przyśpieszenie ,porównuję jak się zbiera z guzikiem sport jak normalnie, jak jedzie przy zmianie biegów za pomocą łopatek ,jak sam automat itp. I tu się zgadzam z kolegą malin00
Na dotarciu zrobiłem trasę ok. 850km z tego 350 po Krakowie i komputer wyliczył ok 7,7 l/100.
W trasie starałem się nie przekraczać 120 km/h , chyba że wyprzedzałem.
Jak wy robicie takie dokładne pomiary ?
Pozdrawiam