Brak oryginalnego CD – alternatywne rozwiązania

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Beckenbauer45 » 20 mar 2016, 15:06

Witam!
jak w temacie, posiadam tylko wbudowane radio. Jakie są sposoby na alternatywne dostarczenie muzyki do głośników z CD, MP3; jak Wy sobie z tym poradziliście? Jakie rozwiązanie najprostsze, najszybsze ? Słyszałem o złączkach usb, sd, microSD, które moge umieścić np. w schowku, jednakże wolałbym cd, ze względu na sporą kolekcję :|
Początkujący

Od: 9 mar 2016, 04:02
Auto: Mazda6 GY 1.8 2004

Postprzez lukasrap » 20 mar 2016, 15:46

Zmieniarka 6 CD jest w niektórych autach z systemem Bose, ale odtwarzacz CD wydaje mi sie że jest na normalnym wyposazeniu. Dziwne ze nie masz. Zaslepka jest czy co? Moze ktos wyciągnął?
Gdyby o mnie chodziło i nie miałbym czegos takiego, to zakupiłbym na aledrogo caly panel (radio+cd), mozna za smieszną kase wyrwac z jakims porysowanym panelem, no i przełożyć samo CD.
Forumowicz

Od: 5 mar 2009, 22:15
Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.

Postprzez Beckenbauer45 » 21 mar 2016, 04:06

Mam tylko zaślepkę do CD :/ co do przycisku wysuwania płyty, nie mam takiego na panelu, czyli i panel do wymiany ? Pewnie mam model dla dziadków :D Ciekawe rozwiązanie z tym panelem + radio. Zastanawiałem się nad samym radiem cd, ale rozumiem, że wtedy wyjdzie drożej? Musze obadać sklepy.
Początkujący

Postprzez lukasrap » 21 mar 2016, 14:46

Beckenbauer45 napisał(a):Mam tylko zaślepkę do CD :/ co do przycisku wysuwania płyty, nie mam takiego na panelu, czyli i panel do wymiany ?

Nie koniecznie, ale nie jestem pewien. Rozbieralem kilka razy panel, ale nie spotkalem sie jeszcze z zestawem bez cd. Ale wydaje mi sie ze jak wyciagniesz zaslepke to w to miejsce wejdzie cale CD. Na aledrogo dostaniesz bez problemu taki zestaw. Swego czasu szukalem czegos z z odtwarzaczem kasetowym, wiec juz za 100 zl idzie cos wyhaczyć. Tylko teraz pytanie, czy szukac najtanszego z obrysowanym panelem i przelozyc tylko CD (jesli idzie), czy dolozyc i szukac ladniejszego i wszystko przełozyc. Na moje powinno isc przełozyc samo CD, ale głowy nie dam.
Forumowicz

Od: 5 mar 2009, 22:15
Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.

Postprzez giberes » 24 mar 2016, 21:21

Były dostępne tak ubogo wyposażone mazdy, że miały tylko radio. Najlepszym dowodem jest opis takiego "sprzętu" w instrukcji obsługi: masz opis od wersji mini do maxi z Bose i zmieniarką, jest jeszcze chyba MD i sporo wersji pomiędzy nimi.
Forumowicz

Od: 29 paź 2008, 01:13
Auto: Mazda 6 1.8 liftback 2007r.

Postprzez Beckenbauer45 » 25 mar 2016, 20:50

Poczytałem dziś trochę o radiach, przejściówkach, kabelkach AUX oraz Xcarlink`ach.

Z tego co wyczytałem, to żeby założyć Xcarlink na moim obecnym gołym radiu muszę zrobić jeszcze zworkę na polu L716 w radiu, jeżeli jest to wersja przed liftem; w wersjach po lifcie ta zworka jest już oryginalnie zamontowana. Xcarlink gwarantuje pełne sterowanie z kierownicy, tzn. głośność i przełączanie kolejnych plików. To wszystko za ok. 250 zł.

Jeżeli też dobrze zrozumiałem, nie można przełożyć do auta z przed liftu radia z auta po lifcie. Rozumiem, że przekładając radio z cd z wersji 2004 do mojego auta, też 2004, wszystko będzie kompatybilne tak?
Wie ktoś jak można sprawdzić swój obecny model radia? Najprościej wyjąć i przeczytać tabliczkę znamionową, ale może są mniej ingerencyjne sposoby ?

Myślę, że na pewno można przełożyć samo radio, w końcu nie jest ono jakoś zalewane w plastiku, czy coś.
Początkujący

Postprzez airbob » 3 kwi 2016, 01:30

Beckenbauer45 napisał(a):nie można przełożyć do auta z przed liftu radia z auta po lifcie

Można tylko trzeba wymienić cały panel z radiem i klimatronikiem oraz wyświetlacz, na poliftowy.
Do kompletu trzeba przerobić instalację wyświetlacza. Jest z tym trochę zabawy

Beckenbauer45 napisał(a):przekładając radio z cd z wersji 2004 do mojego auta, też 2004, wszystko będzie kompatybilne tak?

Tak i nie.
Jeśli chcesz przekładać cały zestaw (radio/napęd/panel) to musisz dopilnować aby twoje "nowe" radio było w wersji bez Bose, ponieważ takie teraz masz na pokładzie. Dla uproszczenia powiem że wszystkie "niekombinowane" radia ze zmieniarką 6CD to są wersje Bose. Do tego należy dopilnować aby wszystko było zgodne z wersją sterowania twojej klimatyzacji czyli czy manualna czy klimatronik.

Nie zmienia to faktu że do swojego modułu radiowego możesz założyć każdy napęd 1CD/6CD z innego radia przed liftowego. Moduł napędu 1CD/6CD jest osobnym modułem który się dokłada do dolnego modułu radiowego. Do kompletu należy wymienić zaślepkę slotu na płyty. Robi się to od tyłu panelu, po uprzednim demontażu płytki drukowanej. Nawet nie próbuj od przodu nie ma takiej opcji. Pod zaślepką którą teraz masz są wszystkie potrzebne przyciski brakuje tylko popychaczy które są w odpowiedniej zaślepce.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55