A Wy zakładaliście te 30mm? Tak, sugerowałem się tamtą z działu M3:)
Zalecane rozmiary opon i felg
Ja nic nie zakładałem, a rozkmina dotyczyła zmiany OT przy kupnie nieoryginalnych felg, co tak samo jak przy dystansach skutkuje zmianą rozstawu kół. Jakbym miał założyć to też max 10-15mm na stronę, tyle że może nie być już podparcia na pieście a na takie przetłaczane to też ciut mało. Taki trochę niewdzięczny rozmiar dystansów.
Hmm rozumiem. A co ze zmianą lakieru felgi? Auto przyjdzie na jasnej 18', a najtaniej i najpraktyczniej będzie przemalować mi je na kolor grafitowy(taki jaki dostępny w akcesoriach, koszt takiej zabawy to 320 zł), niż zakup kolejnych 18' i wrzucenie tych jasnych na zimę(wolę na zimę 16').
W sensie znowu jak gwarancja ma się do tego?
W zasadzie to mogę popytać o różne rzeczy sprzedawcę przy odbiorze, ale może już mieliście z tym do czynienia:)
W sensie znowu jak gwarancja ma się do tego?
W zasadzie to mogę popytać o różne rzeczy sprzedawcę przy odbiorze, ale może już mieliście z tym do czynienia:)
- Od: 8 mar 2016, 16:12
- Auto: M3 165KM 2016
Tak jak kolega krabdul pisal, takich dystansow nie ma, bo ich montaz bylby niebezpieczny dla zycia kierowcy i innych wokolo. W M3 albo zakladasz te 20+mm albo zwykly pierscien, kilka (3-4) mm. Chcesz osiagnac inne wartosci, musisz kupic inne felgi.
Co do malowania, to tutaj nie widze mozliwosci, zeby ASO moglo zakwestionowac gwarancje na zawieszenie, conajwyzej na felgi. A o problemach z felgami nie slyszalem innych jak uszkodzenia mechaniczne – a takich gwarancja nie obejmuje. Takze maluj smialo, sam zamierzam swoje na metal gun przemalowac.
Co do malowania, to tutaj nie widze mozliwosci, zeby ASO moglo zakwestionowac gwarancje na zawieszenie, conajwyzej na felgi. A o problemach z felgami nie slyszalem innych jak uszkodzenia mechaniczne – a takich gwarancja nie obejmuje. Takze maluj smialo, sam zamierzam swoje na metal gun przemalowac.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
krabdul napisał(a):Czyli to są 18tki od CX3?
Wyglądają ok, tylko fota przekłamana jak na wizkach, bo jedna strona stoi na krawężniku, przez co jest efekt obniżenia zawiechy. Wrzuć coś realnego
Jasne proszę bardzo.. Auto ostatnio było myte sto lat temu wiec wybaczcie
Info od Moderatora
theczarek, proszę wrzucać zdjęcia na nasz serwer, w przeciwnym wypadku za tydzien, miesiac czy tez rok zamiast zdjecia bedzie wielkie "nic". Wiele przydatnych infomacji w ten sposob juz bezpowrotnie przepadlo
theczarek napisał(a):Jasne proszę bardzo.. Auto ostatnio było myte sto lat temu wiec wybaczcie
Rozumiem, że na takich samych oponach jak CX3 – 215/50R18 ?
Wygląda to bardzo dobrze
Rozglądam się powoli za jakimiś felgami aluminiowymi 16" dla mojej mazdy 3 enso 120KM.
Opony zimowe mam na oryginalnych 18".
Rozważam teraz zakup 16 calowych felg na zimę – myślę jeszcze czy kupić też ciemne, czy kupić srebrne.
Jakie felgi moglibyście mi polecić? Zależy mi na tym, aby pasowały śruby z moich obecnych felg, żeby się nie bawić w wymianę śrub i nakładki zabezpieczającej.
Myślałem, żeby kupić te felgi, nawet pisałem do sprzedawcy podając wymiary jakie mają być – ale sprzedawca odpisał, że nie jest pewne czy felga wejdzie na hamulce.
http://allegro.pl/oryginalne-felgi-mazd ... 51986.html
Jakie są wasze doświadczenie w kupnie felg? Co możecie mi polecić?
Opony zimowe mam na oryginalnych 18".
Rozważam teraz zakup 16 calowych felg na zimę – myślę jeszcze czy kupić też ciemne, czy kupić srebrne.
Jakie felgi moglibyście mi polecić? Zależy mi na tym, aby pasowały śruby z moich obecnych felg, żeby się nie bawić w wymianę śrub i nakładki zabezpieczającej.
Myślałem, żeby kupić te felgi, nawet pisałem do sprzedawcy podając wymiary jakie mają być – ale sprzedawca odpisał, że nie jest pewne czy felga wejdzie na hamulce.

Jakie są wasze doświadczenie w kupnie felg? Co możecie mi polecić?
- Od: 22 mar 2016, 17:11
- Auto: Mazda 3 2016 ENSO
Z czystym sumieniem mogę Ci polecić felgi Anzio (są w dwóch kolorach – srebrny i taki podpalany mniej więcej jak z Twojego zdjęcia). Przejechałem na nich dwie zimy. Wyglądają jak nowe, bardzo dobrze się wyważają. Cena rozsądna. Do dostania na każdym popularnym portalu z felgami. Z tego co udało mi się ustalić polska produkcja (ze Stalowej Woli). Tak wygląda na aucie jeden z ich modeli (16'' w oryginalnym rozmiarze): http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=171211
Witam,
Nie chcę zakładać nowego wątku więc zadam pytanie w tym. Chyba pasuje
Czy do M3 BM mogę założyć koła 19" 225x45? ET45 Czy ktoś jeździł na takich? Czy w niczym nie przeszkadza?
Koła pochodzą od nowej M6. Chciałem założyć żonie w jej aucie, jako prezent
Nie pytam o komfort i wybieranie dziur bo to logiczne
No ale myślę, że fajnie by wyglądało
Nie chcę zakładać nowego wątku więc zadam pytanie w tym. Chyba pasuje
Czy do M3 BM mogę założyć koła 19" 225x45? ET45 Czy ktoś jeździł na takich? Czy w niczym nie przeszkadza?

Nie pytam o komfort i wybieranie dziur bo to logiczne
No ale myślę, że fajnie by wyglądało
Założyć możesz, bo to Twoje auto... Stracisz homologację na auto (rozmiar felgi nie został zatwierdzony do tego modelu)...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Producent przeprowadza homologację danego modelu (wersji) w odpowiedniej konfiguracji... Dla przykładu: M3 BM ma homologację na 16" i 18" felgi... Zakładajac inne łamiesz wydaną homologację i możesz starcić gwarancję na auto.
Bardzo widoczne jest to w Europie... tej zachodniej...
Bardzo widoczne jest to w Europie... tej zachodniej...
Arkana , Renault , Mii
johnboro napisał(a):mam te 16 więc wizyty na przeglądach będą właśnie na nich
Gorzej, jeśli będziesz miał jakąkolwiek kolizję, nie mówiąc już o wypadku
czarmi napisał(a):johnboro napisał(a):mam te 16 więc wizyty na przeglądach będą właśnie na nich
Gorzej, jeśli będziesz miał jakąkolwiek kolizję, nie mówiąc już o wypadku
Patrząc w ten sposób to generalnie właściciele aut z innymi kółkami niż dedykowane do danego modelu powinni mieć problemy a o czymś takim raczej nikt nie słyszał
johnboro napisał(a):właściciele aut z innymi kółkami niż dedykowane do danego modelu powinni mieć problemy a o czymś takim raczej nikt nie słyszał
Bo to dotyczyć ma jedynie kwestii ewentualnej kolizji/wypadku na takich kołach. Myślę, że jeśli ktoś miał z tym problemy, to chwalić się raczej nie ma czym
Tylko czy to nie jest tak, że to tylko kwestia marketingowa w przypadku BM? Nie jestem w stanie zrozumieć jakie przeciwwskazania techniczne i bezpieczeństwa mogą być dla kół 17 (które byłyby imho idealne do auta).