Zakup nowego auta – Mazda CX-3 (2015 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Seba87 » 15 mar 2016, 16:01

To jest handel, wiem tylko, że takie procedery mają miejsce, a handlarz zawsze będzie lawirował, tak żeby wyszło na jego. Sprawdzić to ciężko, bo nikt cie nie dopuści do finansów firmy. Jedyna opcja, żeby dowiedzieć się, kiedy zamówienie przez niego sporządzone wyszło do realizacji. U mnie na ten przykład w momencie podpisania umowy sprzedawca wysłał zamówienie, nawet pokazał mi na swoim ekranie status zamówienia, bo zdziwiłem się, że tak od ręki zgłaszają auto do produkcji.
Forumowicz

Od: 8 mar 2016, 11:43
Auto: Obecnie: Honda civic 1.7 CTDI rok 2003
Zamówione: Mazda CX-3, skyEnergy, 2.0 120 kucy

Postprzez toruńczyk » 15 mar 2016, 20:52

lucek 76 napisał(a):Witam wszystkich.

Widzisz Toruńczyk i tak niewinny żart zamienił się w rzeczywistość <spoko> . Tobie
życzę zawiezienia święconki nowym nabytkiem i jednocześnie gratuluje podróżowania tak kultowym autem <spoko>.

Feston Zamówienie 16.12.15 Odbiór telefonicznie miał być w czerwcu ale jak chyba pisałem wcześniej mieli wcześniej zarezerwowany model do konfiguracji i w umowie odbiór na 30.4.16 a tu wczoraj telefon czy chcę odebrać auto wcześniej przed świętami (co za pytanie <co?> ) każdy by chciał. Czemu tak nie wiem.

Wam oczekującym też życzę szybkiego odbioru pojazdu i bezpiecznej pierwszej przejażdżki.

Pozdrawiam
Lucek <diabełek>

<ok> widzisz Lucku – Tobie ten żart się spodobał ale ... co ma powiedzieć Feston ? <zawstydzony>
Za dużo mówię ! <co?>
Ale to już następna teoria spiskowa <glupek2> . Mam nadzieję ,że mi wybaczycie ... bo teraz jest czas pojednania <nie>
Żartuję , ale z wiarą ,że szczęśliwie zakończy się dziwna sytuacja Kolegi Feston-a !!! <jupi>

Na marginesie jeszcze sprostuję nazwę; Salon w B-czy to Nordic Motor – przepraszam za błędy !
Forumowicz

Od: 8 lis 2015, 21:02
Auto: Mazda CX-3 – 2016r. , 2.0Pb – 120KM , AT , Sky Passion , Soul Red .

Postprzez lucek 76 » 15 mar 2016, 21:40

Witam.

Może diler gdzie Feston zamawiał auto podpiął się pod późniejszą dostawę z większą ilością aut,
a może jego autem już się rozbija jakiś znajomy dilera który też bardzo chciał to auto wcześniej
teraz popłynąłem <glupek2>;
a może to tylko i wyłącznie zbieg okoliczności i faktycznie musiał czekać na auto prawie bite pół roku tak
jak to zapowiadali wszystkim wcześniej grunt żeby wszystko zakończyło się ok po stronie kupującego.
Pewnie też by mną nerwy szargały czytając że, ktoś zamówił auto dużo później a odbiera wcześniej
i snuł rożne teorie spiskowe <czytaj> .

Pozdrawiam
Lucek <diabełek>
Forumowicz

Od: 11 lis 2015, 21:16
Auto: Renault Megane 2;
2.0 dci 150 kM,
2006
Mazda CX-3 120 KM Sky Passion
Soul Red; Pakiet Safety

Postprzez Feston » 15 mar 2016, 23:18

Na początku dziękuję wszystkim za zainteresowanie! O naszej forumowej znajomości dobrze wie już uwaga...Mazda Motor Logistics Europe Sp. z o.o. oddział w Polsce tak, postanowiłem zrobić coś w swojej sprawie, zamiast czekać na łaskę dealera i skontaktowałem się z kimś, kto nie ma powodu, żeby kręcić. Dla Waszej wiadomości na prośbę Toruńczyka mój dealer to Pan Tomasz_Botwinionek z BMG Goworowski z Bolesławic/ k. Słupska. I jakby to Wam napisać...Pan Tomasz wczoraj twierdził, że auto będzie w Polsce 02.04.2016 + doposażenie itp. A mazda Polska... sami przeczytajcie:

"Witam serdecznie,
Na wstępie bardzo dziękuje za wybór samochodu marki Mazda.
Co się tyczy dostaw samochodów z rocznika 2016 – pierwsze pojazdy zaczeły zjeżdzać do polski w pierwszym tygodniu marca.
Czas dostawy nie jest ściśle powiązany z datą zamówienia. O kolejności decydują również inne czynniki, takie jak dostępność podzespołów do danej wersji wyposażenia, rodzaj skrzyni biegów, statek na który auto trafi ( w miesiącu są średnio, 3-4 statki).
Sam proces logistyczny ze względu na produkcję w Japonii jest mocno złożony, dlatego nie jest możliwe przewidzenie co do dnia możliwości odbioru.
W pana przypadku termin odbioru na umowie to koniec kwietnia 2016.
Przed wydaniem auto musi jeszcze przejść przegląd zerowy i doposażenie.

Zadzwoniłem do Pana Tomasza, który zapewnił mnie, że dołoży wszelkich starań, aby wydać Panu samochód w pierwszej kolejności – napewno nastąpi to przed świetami wielkanocnymi.

Z góry przepraszam, za wszelkie niedogodności jakie Pana spotkały.
Liczę, że będzie Pan zadowolony z samochodu.

W razie pytań lub wątpliwości – zachęcam do kontaktu."

Także moi drodzy forumowicze, to za Waszym wsparciem odważyłem się napisać do mazdy, skąd dowiedziałem się, że jednak moja mazda będzie gotowa do odbioru przed świętami...a nie jak twierdził Pan Tomasz, że w Polsce będzie tydzień po świętach. Skonfrontowałem sprzeczne opinie, nasze forumowe i dealera.
Nie chciałbym być posądzony, że się czepiam, albo jestem natrętem, który zawraca głowę mimo, że ma termin odbioru na kwiecień. Nie chciałbym też nikomu zrobić krzywdy, szczególnie dealerowi, staram się przedstawiać sprawę obiektywnie. Część z Nas otrzymało już auto, a inni są karmieni historyjkami...tak być nie powinno.
Forumowicz

Od: 27 sty 2016, 15:34
Auto: CX-3 2.0 120 KM AT '16 SkyEnergy SoulRed fullLed

Postprzez toruńczyk » 16 mar 2016, 05:10

Cieszę się ,że mogłem pomóc .Natomiast szczególnie mi miło , że finał tej sprawy jest szczęśliwy dla Ciebie Feston <spoko>
Bardzo dobrze zobiłeś wspominając też o naszym Forum bo w grupie siła o czym wie i druga strona ! Przed takim audytorium nie da się przejść obojętnie a wspierając się i podrzucając pomysły możemy wiele czego przykładem jest Twoja sprawa.Było mi tu nieswojo ale jest już fajnie i tak trzymajmy .
Serdecznie zapraszamy "do siebie" jeszcze nie zdecydowanych ...!
Forumowicz

Postprzez stachan » 16 mar 2016, 08:40

Najważniejsze, że finał sprawy pozytywny <spoko>
Obrazek
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Finansów
Koordynator Konkursów

Od: 21 wrz 2006, 17:09
Auto: Mazda6 GH 2.0 LF-DE

Postprzez Seba87 » 16 mar 2016, 09:37

I dobrze zrobiłeś pytając u źródła, teraz będziesz spał spokojnie. I tak już mazda stawia klientów w dość niekomfortowej sytuacji, każąc czekać tak długo na swoje auta. Wybudowali by w końcu fabrykę gdzieś bliżej, małe skośnookie brzydale :)
Forumowicz

Postprzez tlutek » 16 mar 2016, 11:29

Witam wszystkich. :D
Po jakim czasie od podpisania umowy sprawdzaliście status zmówienia?
Dostaliście informację z salonu, czy jednak ruch jest po naszej stronie?
Forumowicz

Od: 21 lut 2016, 13:49
Auto: Mazda CX-3 DK 2.0L 150KM 6MT SkyPassion, Soul Red

Postprzez andrep » 16 mar 2016, 12:49

Witam
Ja zamówienie składałem 29 I więc jestem na początku drogi oczekiwania, myślę że w maju się przypomnę w salonie. Termin" rozwiązania" :) mam dopiero na 29 VI 2016 <płacze>
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 26 sty 2016, 17:58
Auto: Była/jest...
Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety
Jest
BMW i3 "elektrowóz"2018 (XII) 186KM

Postprzez Feston » 16 mar 2016, 12:53

Toruńczyk, nasz dział forum ożyje na całego, jak wyjedziemy na drogi ;)

Seba87 napisał(a):I dobrze zrobiłeś pytając u źródła, teraz będziesz spał spokojnie. I tak już mazda stawia klientów w dość niekomfortowej sytuacji, każąc czekać tak długo na swoje auta. Wybudowali by w końcu fabrykę gdzieś bliżej, małe skośnookie brzydale :)

Seba 87, co dofabryki bliżej, to zdecydowanie wolę poczekać na to co zrobią Japończycy (nawet pół roku), niż przykładowo Turcy...bo właśnie tam koncerny uciekają ze swoimi fabrykami przed rosnącymi kosztami produkcji. Wiamomo, niektórzy producenci budują fabryki na Węgrzech, Słowacji itp. ale myślę, że i to wkrótce się zmieni. Nadmieniam, że nie wszystkie modele mazdy produkowane są wyłącznie w Japonii.

tlutek napisał(a):Witam wszystkich. :D
Po jakim czasie od podpisania umowy sprawdzaliście status zmówienia?
Dostaliście informację z salonu, czy jednak ruch jest po naszej stronie?

Ja akurat tak na prawdę sprawdziłem wczoraj hahaha wcześniej to tylko telefoniczne rozmowy i raz byłem osobiście, ale na papierze, albo komputerze żadnego statusu zamówienia nie widziałem.
Forumowicz

Postprzez Seba87 » 16 mar 2016, 14:15

Rzecz jasna też wolę poczekać, inaczej Mazdy bym nie zamówił. W dalszym ciągu jestem pod dużym wrażeniem technologii skyactiv, i moim zdaniem mazda przegoniła konkurencję, i pobiła ich na głowę, zwłaszcza w kontekście konstrukcji silników diesla (tu największe dla mnie zaskoczenie, ciekaw jestem tylko jak te zmiany konstrukcyjne sprawdzą się w wyniku upływu lat i kilometrów). Jako pasjonat motoryzacji w Maździe znalazłem to wszystko, czego szukałem w samochodach, i wśród różnych dostępnych opcji jakie sprawdzałem i testowałem, Mazda rządzi i pokazuje, że można .
Forumowicz

Postprzez PAWELUS » 16 mar 2016, 20:10

Ja też jestem za tym że wolę zaczekać kilka miesięcy i dostać oryginalnego "japończyka" niż dostać coś składanego w montowni blisko nas. To że dostajemy samochód z Japonii dla wielu kupujących ma ogromne znaczenie przy wyborze marki. Oczywiście każdy po złożeniu zamówienia chciałby tego samego dnia wyjechać z salonu "nóweczką" :D . No ale coś zacoś. Może przez ten czas oczekiwania samochód staje si bardziej magiczny <co?>
Natomiast jeżeli chodzi o Centralę Mazdy to z mojego doświadczenia wynika że nie ma co się bać i należy się z nimi kontaktować, bo chyba to im przede wszystkim zależy na jakości i zadowoleniu klientów. Angażują się w pomoc bardzo aktywnie.
Oczekującym życzę aby czas dla nich minął bardzo szybko i już niedługo dołączą do grona zadowolonych użytkowników. :D :D :D
Forumowicz

Od: 29 sty 2016, 20:02
Auto: Mazda CX-5 2.0 165KM

Postprzez toruńczyk » 16 mar 2016, 21:28

Witam !
Teraz wieczorem 'na spokojnie rozczytałem" fakturę za swoją Mazdę i ...
Napisano w rubryce "Nazwa" – wersja Sky Energy kiedy ja zamawiałem i mam umowę przedwstępną na Sky Pasjon . Jak jest to u Was zapisane i jak to będzie z wyposażeniem auta przy odbiorze ?
Czy auto będzie 'wypasione" jak w specyfikacji umowy a tylko zmieniło się obecnie nazewnictwo ???
Jestem zdezorientowany ! Może ktoś to już 'przerabiał" ?
Pzdr.
Forumowicz

Postprzez czarmi » 16 mar 2016, 22:55

toruńczyk napisał(a):Teraz wieczorem 'na spokojnie rozczytałem" fakturę za swoją Mazdę i ...
Napisano w rubryce "Nazwa" – wersja Sky Energy kiedy ja zamawiałem i mam umowę przedwstępną na Sky Pasjon . Jak jest to u Was zapisane i jak to będzie z wyposażeniem auta przy odbiorze ?

Zadzwoń do dealera, aby wyjaśnić tę kwestię :|
Obrazek

Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez mapell » 17 mar 2016, 06:51

Ja mam na umowie i w specyfikacji SkyPASSION. Toruńczyk, porównaj cenę swojej mazdy z konfiguratorem. Różnica miedzy energy a passion jest zauważalna ;–)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Początkujący

Od: 5 lis 2014, 13:41
Auto: Mazda CX-3 SkyPassion Crystal White Pearl

Postprzez Feston » 17 mar 2016, 08:13

Toruńczyk, musisz poprosić o zmianę nazwy na fakturze...na Jej podstawie później będziesz mieć wystawione dokumenty auta, ubezpieczenie itp. podejrzewam, że to niedopatrzenie, może ktoś przed Tobą brał skyEnergy i system tak zasugerował ;)

P.S. moja mazda od wtorku stoi u dealera, po interwencji Mazda Polska zadzwonił do mnie w kwestii doposażenia, w przyszłym tyg. odbiór. Jakbym był ironiczny, to powiedziałbym, że po zgłoszeniu się do Mazda Polska, mój samochód został teleportowany z Japoni pod Słupsk w godzinę...
Forumowicz

Postprzez mapell » 17 mar 2016, 08:42

Feston, a co na to wszystko mówi dealer? Przecież pierwsze mazdy z 2016 roku miały pojawić się dopiero 2 kwietnia [FACE WITH STUCK-OUT TONGUE AND WINKING EYE]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Początkujący

Od: 5 lis 2014, 13:41
Auto: Mazda CX-3 SkyPassion Crystal White Pearl

Postprzez toruńczyk » 17 mar 2016, 09:33

Pewnie jak sugerujecie zakradł się błąd :( zaraz będę to wyjaśniał .
Jeśli zapłaciłbym kasę jak za Sky Energy to mogłoby tak pozostać bo auto fizycznie jest Sky Pasjon :D
A tak to w przypadku (tfu)np. w przyszłości szkody całkowitej to ubezpieczyciel wypłaciłby kwotę z taryfikatora za wersję jak w dokumentach (faktura jest już historią) a to jest przynajmniej różnicy ok. 6tyś. na dzień dzisiejszy.
Wewnątrz jej nie oglądałem tylko zrobiłem fotki choć "bez makijażu " nie wygląda najlepiej ale widać ,że to jest Sky Pasjon ! papa
Forumowicz

Postprzez Sosenka » 17 mar 2016, 09:42

Skoro jesteś pewien, że na placu stoi Sky Passion to wystarczy jak poprawią fakturę i po kłopocie. Zdaje mi się, że ubezpieczyciel także zwraca uwagę na wersję wyposażenia.
Forumowicz

Od: 1 sie 2015, 11:21
Auto: Były: Honda Civic, Toyota RAV4
Jest: Mazda CX-3 2015r. 120KM 6MT SkyPassion Soul Red

Postprzez czarmi » 17 mar 2016, 11:01

toruńczyk napisał(a):ale widać ,że to jest Sky Pasjon !

SkyPassion :| Bez urazy, ale w profilu też masz z błędem ;)
Obrazek

Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...