Przebierania na zaworach – nierówna praca silnika

Postprzez Woytas » 15 mar 2016, 12:11

Witam serdecznie,
Dziś rano zaobserwowałem dziwne zjawisko. Odpaliłem zimny silnik, który wydał dość głośny dźwięk (jakby ślizgał się pasek lub coś podobnego), po dodaniu gazu na luzie przebierał na zaworach (tak jakby na wszystkie nie palił). Dodałem gazu ze dwa razy i problem ustąpił (silnik pracuje normalnie). Sprawdziłem poziom oleju – w normie. Podczas jazdy nie było żadnych problemów, czy to przy wolnej jeździe w korkach czy trochę szybciej. Dodam, że odpalając rano auto było dość dużo wilgoci w powietrzu po nocnych opadach.
Chciałbym się dowiedzieć co to może oznaczyć lub gdzie mam szukać ewentualnej usterki.
Pozdrawiam

Edit:
Po zmianie świec dalej to samo

Edit 2:
Mycie przepustnicy i przepływomierza także nic nie dało
Czy może to być coś z układem wydechowym ?
Ktoś coś ???
Początkujący

Od: 10 paź 2004, 19:24
Auto: Mazda 6 GH '08 2,0 benzyna

Postprzez Marcis » 24 mar 2016, 23:18

Może cewki zapłonowe? Podczas pracy silnika odłącz jedno, jeśli silnik gorzej pracuje tzn ze cewka jest dobra i podłącz. Jeśli okaże się na następnej że odłączysz i nie będzie różnicy może być uszkodzona cewka. Warto po tym zabiegu sprawdzić czy nie zapisały się błędy i je usunąć. Nie gazuj też tak na zimnym bo silnik dostaje wtedy mocno po pupie.
Forumowicz

Od: 18 wrz 2012, 10:48
Auto: Mazda 3 GTA 2005 2.0 16V 150KM
Alfa Romeo SW 156 2003 2.0 166KM
Była Mazda 323F BA Red Classic
1.5 16V 1998r.