Jaki olej wybrać?
Nadszedł czas wymiany oliwy.
Do tej pory zalewałem ELF 5w30 ( odpowiednik Dexelii ) Silnik pobiera trochę oleju ale nie są to drastyczne ubytki, jakieś 100ml/1000 km.
Koledzy, co polecacie zalać ? Myślałem o Motul 8100 X-Cess 5W40 lub Valvoline
Do tej pory zalewałem ELF 5w30 ( odpowiednik Dexelii ) Silnik pobiera trochę oleju ale nie są to drastyczne ubytki, jakieś 100ml/1000 km.
Koledzy, co polecacie zalać ? Myślałem o Motul 8100 X-Cess 5W40 lub Valvoline
- Od: 5 maja 2013, 16:14
- Auto: Mazda 6 GY Sport Kombi 2006
2.0 147km
LR Omegas
Ta? Domyślam się, że jeździsz na takim od jakiegoś czasu, chociaż ze dwoma samochodami, skoro go polecasz?
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Ja bym nic nie zmieniał ,ewentualnie valvo synpower fe 5w30 
tadziomaru1 napisał(a):Ta? Domyślam się, że jeździsz na takim od jakiegoś czasu, chociaż ze dwoma samochodami, skoro go polecasz?
Powiedziałbym, że nawet trzema.... Wiem co Motul jest wart i wiem jak zmienił Mazdy u mnie w domu.
O widzisz, teraz Twoja opinia jest miarodajna 
Ja polecam Valvoline, ale raczej 5W40, choć i na 5W30 jeździłem.
Natomiast do motocykla zdecydowałem się na Motul, może dlatego, że ogólnie sprawdzony, także przez Bractwo Suzuki, no i także dlatego, że za mało trudu sobie zadałem aby poszukać odpowiedniego Valvo.

Ja polecam Valvoline, ale raczej 5W40, choć i na 5W30 jeździłem.
Natomiast do motocykla zdecydowałem się na Motul, może dlatego, że ogólnie sprawdzony, także przez Bractwo Suzuki, no i także dlatego, że za mało trudu sobie zadałem aby poszukać odpowiedniego Valvo.
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Ale dużo wcześniej, a każdy ma sklerozę i nie pamięta 
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Witam – doradzcie coś.
Na co zmienić ?
Mazda Premacy 2.0 FS – przy bucie olej znika ( jeszcze nie wiem w jakich proporcjach ) przy ekonomicznym spokojnym jeżdzeniu nie zauważalne zużycie oleju.
Obecnie zalane 10w40 = tak już kupiłem.
Wiem że powinnien być 5w40 ( czy 5w30 ) zgadza sie ?
Świeżo zamontowana instalacja gazowa jeśli ma to coś zrobić różnice.
Miałem w planach zainwestować w syntetyk Ravenola – ale jak olej zaczał znikać to sie zacząłem zastanawiać – help

Na co zmienić ?
Mazda Premacy 2.0 FS – przy bucie olej znika ( jeszcze nie wiem w jakich proporcjach ) przy ekonomicznym spokojnym jeżdzeniu nie zauważalne zużycie oleju.
Obecnie zalane 10w40 = tak już kupiłem.
Wiem że powinnien być 5w40 ( czy 5w30 ) zgadza sie ?
Świeżo zamontowana instalacja gazowa jeśli ma to coś zrobić różnice.
Miałem w planach zainwestować w syntetyk Ravenola – ale jak olej zaczał znikać to sie zacząłem zastanawiać – help
Spróbuj Motula lub to co leję ja, Valvoline Maxlife, w każdym razie obydwa 5W40.
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Wcześniej lałem cały czas Motula Eco-Nergy 5w30 a teraz przesiadłem się na Valvoline Synpower FE 5w30, na Valvo silnik zaraz po rozruchu zdecydowanie ciszej chodzi więc tym, którzy nie wiedzą co lać albo leją Motula polecam zmianę na Valvo. Za 2tyś km przychodzi mi wymiana oleju i teraz chce zalać Penrite Enviro+ 5w40 więc zdam relacje jak na nim pracuje silnik.
Mazda 6 2003 gy 2.0 jaki olej teraz mam Elfa 5w30 ale szczerze jakoś mi nie pasuje jakby głośniej chodził wszędzie i zawsze lałem mobila a teraz mnie podkusił z elfem macie coś lepszego czyt. CICHY LEPSZY
Mój telefon pisze to co on chce a nie Ja
Mazda 6 2003 gy 2.0 jaki olej teraz mam Elfa 5w30 ale szczerze jakoś mi nie pasuje jakby głośniej chodził wszędzie i zawsze lałem mobila a teraz mnie podkusił z elfem macie coś lepszego czyt. CICHY LEPSZY
Valvo Motul Ravenol.
Przeczytaj przynamniej jeden post wyzej.
Przeczytałem z 50 stron i każdy poleca jakiś inny olej poprostu mam mentlik w głowie a najmniej polecany mobil? A mi na nim chodzila ciszej. Post wyżej DariusBm poleca jeden ale już chce zalać inny, gorszym dla mnie olejem dlaczego?
Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o olej i inne płyny eksploatacyjne. Mazdę 3 diesel 1.6 BK rocznik 2006 mam od nie dawna i w końcu przyszedł najwyższy czas na wymianę oleju i filtrów.
Poprzedni właściciel nie pozostawił informacji jaki olej był wlany.. Poszukałem w internecie, poczytałem na forum i zdecydowałem się na olej firmy Elf SRX 5w30.
Gość wylał poprzedni olej, który zdaniem mechanika był w tragicznym stanie i wlał Elfa.
Rozmawiałem ze znajomym, który twierdzi, że do samochodu z przebiegiem powyżej 120 tys. powinienem wlać 10w.
Co o tym sądzicie? Czy ten 5w30 nie zaszkodzi?
Pozdro,
Poprzedni właściciel nie pozostawił informacji jaki olej był wlany.. Poszukałem w internecie, poczytałem na forum i zdecydowałem się na olej firmy Elf SRX 5w30.
Gość wylał poprzedni olej, który zdaniem mechanika był w tragicznym stanie i wlał Elfa.
Rozmawiałem ze znajomym, który twierdzi, że do samochodu z przebiegiem powyżej 120 tys. powinienem wlać 10w.
Pozdro,
- Od: 1 gru 2015, 15:47
- Auto: Mazda 3 BK, rok prod. 2006, 1,6 diesel, 105KM
Pan_Pawel napisał(a):(...) Rozmawiałem ze znajomym, który twierdzi, że do samochodu z przebiegiem powyżej 120 tys. powinienem wlać 10w.
Co o tym sądzicie?
Zasady są takie:
1. Powyżej 100 tys. km – 10W40
2. Powyżej 150 tys. km – 15W40
3. Powyżej 200 tys. km – 20W50
4. Powyżej 250 tys. km – mazut
Pan_Pawel napisał(a):Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o olej i inne płyny eksploatacyjne. Mazdę 3 diesel 1.6 BK rocznik 2006 mam od nie dawna i w końcu przyszedł najwyższy czas na wymianę oleju i filtrów.
Pozdro,
Najwyższy czas zmienić znajomych.
Ja leje Valvoline 5w40 w 3BK.