Zniszczona obudowa filtra powietrza

Postprzez knox » 12 mar 2016, 23:34

Cześć,

Ostatnio zauważyłem, że cała obudowa filtra powietrza jest delikatnie mówiąc zmęczona. Po demontażu okazało się, że ma wyłamane wszystkie wypusty mocujące, po za tym jest dziurawa. Ogólnie przyglądając się zdjęciom obudów w internecie, moja wydaje się strasznie zużyta. Chciałbym w takim wypadku zacząć od wymiany tej obudowy, bo i tak jest w złym stanie.

Czy obudowa od silnika 2.0, ale diesla bedzie tez tutaj pasowac ? Czy musi być to koniecznie obudowa do mojego typu silnika i pojemności ?

Ponad to uszczelka na łączeniu dolnej części tej obudowy jest zniszczona, też chciałbym ją wymienić. Ciężko jednak o takie części. Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc w tej sprawie, namiary, gdzie mógłbym nabyć te części.
Początkujący

Od: 22 sty 2014, 23:03
Auto: Mazda 6 2.0 benzyna, 2004

Postprzez DeviS » 13 mar 2016, 03:24

Z tego co patrzyłem na zdjeciach to obudowy filtra powietrza wydaja się być takie same do benzyny i do diesla. A czemu akurat chcesz od diesla ? Na allegro można spokojnie kupić używke od benzyny i wtedy miałbyś pewność że bedzie pasować ;) Takie rzeczy raczej starczają na całą żywotność auta chyba że ktoś wcześniej coś tam grzebał i przerabiał ;) Jeśli chodzi o uszczelke to z używką powinieneś ją dostać a jeśli Ci nie będzie odpowiadać to myśle że mozna bylo by samemu cos dorobic jesli jest niedostepna ;) ewentualnie dobrac od czegos innego tylko naierw dokladnie ją zmierzyć ;)
Forumowicz

Od: 23 wrz 2013, 00:58
Auto: Była: Mazda 6 GG 1.8 '05r + LPG
Jest: Mazda 6 GJ 2.5 '15r

Postprzez brodaM6 » 13 mar 2016, 11:21

Nie wiem czy w dizlu tez sa te zaworki ,w benzyniakach sa z boku ,a tak to wszystko to samo
Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
Forumowicz

Od: 16 kwi 2012, 18:42
Auto: M6 2.3AT UsA-spec.07r.

Postprzez knox » 13 mar 2016, 21:32

Cześć,

Dzięki za odpowiedzi. Poszukałem na allegro i znalazłem na szczęście obudowę od takiej Mazdy, jak moja.
Co do uszczelki, to pogrzebie i jak nie znajdę, to sam coś tam wymyślę.

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 22 sty 2014, 23:03
Auto: Mazda 6 2.0 benzyna, 2004