Mazda6 II Kombi 2.0 MZR lub Honda Civic Tourer IX 1.8 – prośba o pomoc w wyborze.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Cirdanos » 7 mar 2016, 15:54

Witam,

Na wstępie chciałbym wszystkich powitać. Zawędrowałem tutaj, ponieważ pod koniec roku planuję zmienić autko.

Jako, że aktualnie jeżdżę Toyotką Corolla z 2004 roku, 1.6 benzynka (110 KM i juz ponad 170k przebiegu), to czegoś zaczyna mi brakować. Mała przestrzeń bagażowa i dość mały silnik. Do tego chciałoby się jednak coś nowszego :). O ile silnik po mieście sprawdza się super, o tyle na autostradzie przy 140km/h jest już głośny i wg. mnie troszke się męczy. Do tego podróże autostradą bez tempomatu są uciążliwe :P. W niedługim czasie powiększy mi się rodzinka, więc potrzeba będzie czegoś niezawodnego na dłużej.

Autko sprawuje sie bardzo fajnie, jednak jak coś będę musiał w nim wymienić/naprawić, to stwierdziłem, że koszty naprawy są zbyt wysokie w stosunku co do wartości samochodu i trzeba będzie autko zmienić.

Przeanalizowałem aktualnie dostępne oferty i po odrzuceniu konkurencji tj.: Skody Octavii i Superb, Peugeota 506 SW, Opla Astry i Insygnii (wszystkie silniki turbo – obawiam się tutaj o trwałość silnika), zostały mi do wyboru 2 bard zo dobre japończyki z eleganckimi normalnymi silnikami.

I w tym momencie mam duży dylemat, mianowicie zastanawiam się między:
Honda Civic Tourer IX 1.8 i-VTEC 142KM (2014-2015) lub Mazda 6 II Kombi 2.0 MZR 155KM (2011-2012)

W związku z tym, chciałbym się do was zwrócić z prośbą o pomoc.
Mimo że jestem na forum XXX prosiłbym o obiektywne opinie.

Mieszkam w Niemczech, a autkiem jeżdżę rocznie max. 20k km. W tym jakies 2 wypady do PL (łącznie może z 6tyś na autostradzie, a reszta po mieście).
Dotychczas jeździłem Hondą Civic w sedanie z 1993r, teray właśnie Toyotką i jestem bardzo przekonany do azjatyckich marek.

Budżet to ok. 16 tyś €.
Za tą cenę aktualnie jestem w stanie dostać Mazdę 2012 rok z przebiegiem do 50 tyś km lub Hondę 2014 lub 2015 z przebiegiem również do 50 tyś.
Na rynku jest bardzo dużo Hond – podejrzewam, że część, to auta flotowe. Mazd jest już ilość ograniczona.

http://ww3.autoscout24.de/classified/28 ... asrc=st|as – przykładowa Mazda
http://ww3.autoscout24.de/classified/27 ... asrc=st|as – przykładowa Honda

Może ktoś rozwieje moje wątpliwości na poniższe tematy:
– Głośność w kokpicie przy prędkościach 140-160 ? Uciąliwa, czy samochód jest dobrze wztłumiony? Zdaje sobie sprawę, że 10 lat temu samochody prawdopodobnie były słabiej wygłuszone, więc i tak będzie lepiej niż teraz.
– Koło zapasowe czy zestaw naprawczy + przestrzeń bagażowa? Osobiście jestem zwolennikiem pelnowymiarowego koła zapasowego. Jednak czy w tych czasach to już nie przeżytek?
– Ładowność, czytałem, że max. ładowność w Hondzie to ok. 500kg, czy to nie aby za mało? Ładowność Mazdy to z tego co widziałem 550kg. 
– Czy taka cena na takim poziomie za te 2 modele z takimi przebiegami jest mniej wiecej ok? 
– Autko z roku 2012, a z roku 2014/2015? Czy te 3 lata różnicy nie opowiadają się bardziej za Hondą? Nowocześniejsze rozwiązania?
– Jakie macie doświadczenia z silnikami benzynowymi z Turbo? Nie ukrywam, że ze względu na wyposażenie i bardzo dużo miejsca w środku na początku chciałem kupić Skodę Superb 1.8 TSI.

Czekam na opinie i porady.

Pozdrawiam.
Cirdanos

Postprzez e-tomek » 8 mar 2016, 00:09

Ja bym brał Civica, rocznik 2014 = jest jeszcze gwarancja producenta (3 lata albo 100 000 km), 1.8 silnik to także rozsądny wybór jeśli chodzi o spalanie, a przy tym masa 1188kg to naprawdę dobry wynik, zatem powinno być przyzwoicie.
Mnie pozycja za kierownicą w Civicu IX bardzo się podobała.
"Der Listenneupreis war: 30.247,00 Euro inkl. Überführung." – cena ok. 16 000 EUR jest jak najbardziej ok, ale samochód i tak warto sprawdzić miernikiem grubości lakieru.
Ja mam dojazdówkę, a ostatnio dodatkowo kupiłem taki zestaw:
https://www.youtube.com/watch?v=gIWtnw8cJwU
– tym bardziej przydatny na dalszych trasach, że masz zabezpieczonych kół ... pięć (tyle było sznurów "u mnie"), 15zł ... kupowałem tutaj:
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-do-o ... 29779.html
Jak widać na filmiku, warto mieć w samochodzie kombinerki, nożyk i rękawice ;)
Pełnowymiarowe i tak jest w sumie bez sensu, bo praktycznie pełni rolę dojazdówki, plus taki, że trochę szybciej możesz jechać, ale jak często przebija się oponę?

Powodzenia w zakupie, budżet fajny :)
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez MARRUD » 8 mar 2016, 12:25

Ostatnio miałem przyjemność jechać taką hondą jakieś 450 km. Miejsca w środku jest zdecydowanie mniej niż w mazdzie 6 którą posiadam. Do tego przy prędkości autostradowej spalanie bardzo porównywalne. Jeżeli chodzi o wyciszenie wnętrza to nie zwracałem uwagi czyli pewnie było podobnie. 3 lata różnicy w wieku to dużo i zdecydowanie lepiej wypada honda. Tak naprawdę 6 jest na rynku od 2008 roku a ten civic od 2013 o ile dobrze pamiętam a to jest różnica w projektowaniu około 5 lat. Jak porównujesz jeszcze skodę superb to masz bardzo duży rozstrzał w wielkości aut. Superb ma w środku zdecydowanie więcej miejsca niż 6 więc między nim a civicem to będzie "przepaść"
Forumowicz

Od: 23 sie 2005, 08:49
Auto: Q50 3,0 TT, było 3 BL 2,3 MPS, mx6,626, 6 GH 2,5

Postprzez Cirdanos » 14 cze 2016, 21:53

Witam,

dziekuje wszystkim za pomoc w wyborze autka.

Po wielu godzinach przemyslen, jazdach probnych i przeszukiwania internetu, podjelismy z zona decyzje, ze zakupimy nowego Hyundaia Tucsona 1.6 T-GDI 177KM 4WD.

Bardzo fajne rodzinne autko (ktorego nie bedziemy zmieniac za kilka lat na cos wiekszego, chociaz kto wie :) ), dobrze wyciszone, duzo miejsca w srodku, ladna stylistyka, wnetrze.

Samochod juz stoi na parkingu w salonie, ale odbior zaplanowalismy na wrzesien.

Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam :)
Cirdanos

Postprzez mysiak » 14 cze 2016, 22:52

ciekawa opcja z tym Hyundaiem. Nie powiem, że nawet mi się podoba i był jednym z faworytów do zastąpienia mojej BL, ale.... zgubił go czynnik w układzie klimatyzacji. Poza ty to dość fajne auto. mam tylko nadzieję, że cenę też importer lekko skorygował bo jak się interesowałem autem niemal zaraz po premierze to była trochę wywalona w kosmos,nawet jak na nowosc
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez Cirdanos » 17 cze 2016, 11:16

@mysiak – no niestety czynnik klimatyzacji na minus, jednak obecnie z tego co sie dowiadywalem chyba w kazdym nowym autku w EU powinien byc on montowany, wiec nie mialem zbyt duzego pola do wyboru.

Ogolnie nie bralismy SUVa za bardzo pod uwage (chcielismy za pare lat sie przesiasc z kombi na SUVa), ale bedac w salonie Hyundaia moja zona sie w nim zakochala. A ze roznica w cenie miedzy Kia Ceed Kombi nad ktora myslelismy a Tucsonem nie byla ogromna, to zdecydowalismy sie na wybor wiekszego autka.

Hmm.. jesli chodzi o cene. Mieszkam w DE wiec nie wiem za bardzo ile mozna wyhandlowac na autku w PL, ale tu dostalem dobra oferte. Ogolnie za Tucsona 1.6 T-GDI z napedem na 4 kola, wersja Style, kolor bialy – 24800 €. Jedyny ''minus'' jest taki, ze autko jest od 31.03.2016 zarejestrowane i stoi na parkingu w salonie (zafoliowany). Autko bedziemy odbierac na poczatku wrzesnia, bo w chwili obecnej zbliza sie termin porodu i nie mam za bardzo glowy do ogarniecia tego wszystkiego (sprzedaz starego autka).
Cirdanos