przez drzymal@interia.pl » 9 sie 2016, 19:21
W związku z tym, że pokolenie tego forum chyba wymarło bo nikt nie odpowiada postanowiłem opisać jak poradziłem sobie z problemem bez jakichkolwiek złącz diagnostycznych i podłaczania PC do auta.
Użyłem zwykłego multimertu z sondą do pomiaru temperatury. Podłączyłem ją do trójnika na wężu rozdzielacza między nagrzewnicą a reduktorem LPG. Pomiar był poprawny bo samochód przełączył się na LPG przy wskazaniu na multimetrze 35 stopni, tak jak był ustawiony przy montażu LPG.
Okazało się że termostat duży obieg zaczyna otwierać przy 80 stopniach a wentylator włącza się przy 80-83 stopnie. Totalny bezsens, dlatego ciągle wentylator pracował, za każdym razem jak się zatrzymywałem słyszałem jeszcze przez chwilę wentylator, dopóki temp silnika nie spadła poniżej 80 stopni.
Wykonałem pomiar jeszcze raz mierząc co 10 stopni pomiar rezystancji czujnika (wtyczka jest na samej górze w lewym górnym rogu silnika, obok pokrywy rozrządu, czujnika nie widać jest gdzieś pod poktywą ale do wtyczki jest swobodny dostęp). Przy okazji obalę mit, że wskazanie temperatury w zegazach i tak coś wskazuje, jakąś średnią wartość z komputera nawet jeśli wypięty jest czujnik. Po wypięciu czujnika wskazówka opada na sam dół i nic nie wskazuje. Od razu włączają się też wentylatory, widocznie tak zabezpieczono przed przegrzaniem samochód przy awarii czujnika.
Wracając do tematu podaję wartości rezystancji dla poszczególnych pomiarów:
80stopni-1,7kohm, 70stopni-3kohm, 60stopni-4kohm, 50stopni-5,5kohm
Wartości oczywiście w przybliżeniu +-300ohm. Ale od razu widać że rezystancja rośnie ok 1kohm na 10 stopni cel.
Więc postanowiłem szeregowo do czujnika wpiąć rezystor 1kohm. Okazało się za dużo, wentylatory nie włączyły się do 95 stopni, więc dałem 0,5kohm, dalej było za dużo, wentylatory również nie włączyły się do 95 stopni.
Ostatecznie okazało się że idealną wartością jest 330 ohm (+-50 ohm nie zrobi dużej różnicy). Otwarcie termostatu 80 stopni, włączenie wantylatorów 90stopni. Bardzo stabilne działanie, powtwżalność pomiarów +-3stopnie jeśli chodzi o załączenie wentylatorów.
Rozwiązało to też problem ciągle pracujących bez sensu wentylatorów w czasie jazdy, oraz dziwnych skoków wskazania temperatury opisanych we wcześniejszych postach.
Wreszczie mogę ze spokjem rozpędzać auto do 140-150 kmh i nie zastanawiać się dlaczego wskazówka temperatury dziwnie rośnie.