Zakłócenia na wzmacniaczu
1, 2
Witam wszystkich , mam taki problem otóż niedawno zakupiłem 4kanałowy wzmacniacz magnata bull power, który podłączyłem pod radio JVC KD-LH 3101, wszystko jest podłączone pod system głośników wysokich , średnich i niskich. Srednie i niskie głośniki są sterowane przez 2 kanały, a basowe przez drugie dwa. Gdy silnik jest nie odpalony dźwięk jest wpożądku jednak gdy odpale samochód to pojawia się piszczenie w głośnikach ale tylko w tych które chodzą pod wzmacniaczem. Jak to zlikwidować? Poprawiłem mase przy wzmacniaczu i radiu, niestety bez efektu, słyszałem o jakiś filtrach które podpina sie pod czincze, niestety nie wiem jakie kupić aby dźwięk nie stracił barwy. Z góry dziękuje za pomoc.
- Od: 15 cze 2012, 10:42
Witam! Albo zle pociagneles kable( w ktoryms miejsu jakis urzadzenie powoduje zaklucenia) albo masz przebitke z alternatora (z obortami powinno sie wzmagac piszczenie). Jak z alternatora to potrzebny ci filtr przeciwazkluceniowy
Zoom zoom Zoom
Prawdopodobnie puściłeś do wzmaka przewody wszystkie jedną strona auta (mam na myśli prądowe jak i sygnałowe) miałem tak samu u siebie.
Puść lewą strona przewód prądowy (z lewej zwykle też idzie instalacja prądowa auta), a prawą puść przewody do głośników i wszystko będzie OK.

Puść lewą strona przewód prądowy (z lewej zwykle też idzie instalacja prądowa auta), a prawą puść przewody do głośników i wszystko będzie OK.
- Od: 17 lut 2004, 13:07
- Auto: Mazda MX6 2,5l 1992r.
Fiveopac napisał(a):Popławszy napisał(a):Poprawiłem mase przy wzmacniaczu i radiu
A czy przypadkiem nie masz masy od pieca przykreconej do karoserii?
Ja u siebie mam mase z karuserii i tak ma wiele osób i zakłucenia nie wchodzą.
Po prostu przewodów głośnikowych nie puszcza się tam gdzie są przewody prądowe.
BILON napisał(a):Ja u siebie mam mase z karuserii i tak ma wiele osób i zakłucenia nie wchodzą.
też mam masę z karoserii i nie występują zakłócenia
swego czasu walczyłem dobrych kilka miesięcy z zakłóceniami
pomogła dopiero wymiana kabli sygnałowych (RCA) na solidniejsze
Fiveopac napisał(a):w wiekszosci przypadkow problem wynika wlasnie z tego faktu
ja miałem podpięty wzmak bezpośrednio do aku (+/–) cienkimi jakościowo RCA i zakłócenia pomimo to występowały. Tak jak napisałem powyżej po wymianie RCA na solidniejsze dźwięk jest bez zniekształceń i dodatkowo mogłem się pozbyć 3.5 m kabla (-aku => wzmak) na rzecz 30 cm podłączonego do budy w bliskim sąsiedztwie wzmaka
DOBRY kabel RCA, taki za 100zł ma być przynajmniej
http://www.allegro.pl/item105163180_die ... l_5_m.html
http://www.elcoexim.com.pl/index.php/ca,Audison/?l=87
Szczerze mówiąc okablowanie jest niedoceniane. Nie mowie, zeby zaraz wydawac 1000zł na kable, ale te 100zł na sygnałowy i tak minimum z dyche za metr głośnikowego (minimum 2,5cm do głośników i 4mm do suba) to trzeba wydac. To co jest na allegro to syf, niestety.

http://www.elcoexim.com.pl/index.php/ca,Audison/?l=87
Szczerze mówiąc okablowanie jest niedoceniane. Nie mowie, zeby zaraz wydawac 1000zł na kable, ale te 100zł na sygnałowy i tak minimum z dyche za metr głośnikowego (minimum 2,5cm do głośników i 4mm do suba) to trzeba wydac. To co jest na allegro to syf, niestety.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Popławszy napisał(a):Przewody prądowe mam dobrej jakości, możliwe że wina tkwi w kablach sygnałowych bo mają już swoje lata. Co do masy to zawsze podpinałem pod karoserie i nigdy nie miałem problemu a jest to 4 samochod do którego podłaczam wzmacniacz.
Jak już pisałem puść przewód prądowy w lewym progu a przewody sygnałowe w prawym i będzie wszystko ok.
Ja mam przewody wszystkie Dietza i mimo to wchodziły mi na wzmaki zakłucenia, dopiero kiedy puściłem je osobno to zakłucenia sie skończyły.
Zamiana kabli nie powinna ci zająć więcej niż 1.5 godziny i będziesz wiedział czy to ci pomogło. Jest to sposób szybki i bezpłatny, jeśli nie pomoże to dopiero zakup nowe przewody
Pozdro
Wczoraj z Dizzym 2 godziny walczylismy z efektem turbo, zmienilismy sygnałowy kabel na bandridge, wywalilismy remote, w ogole ograniczylismy sie do minimum. Potem jeszcze proby z masą, kable sygnałowe odseparowane, cuda – wianki. NIC nie pomagało. W koncu w akcie desperacji zmienilismy... radio (z wysokiego clariona na sredniego alipne) i... jak ręką odjął. I nie wiem, czy to się jakos inaczej podłącza, czy po prostu radio jest skopana (i ma w srodku gdzies mase oderwaną?)
Pozdrawiam,
pociagnijcie osobne zasilanie z aku do radia , pomoze
POZdr
POZdr
bylo gsi po koksie ;) 271km/348nm , i corsa 3,2 V6 ;)
Hamownia/CHIPTUNING by V-Tech/DEAKTYWACJA FAP & DPF/CHIPTUNING EDC 17!!!\ chiptuning MAzdy, usuwanie dpf MAzda 3,5,6 1.6/2.0 zapraszamy – > strefatuningu.pl
Hamownia/CHIPTUNING by V-Tech/DEAKTYWACJA FAP & DPF/CHIPTUNING EDC 17!!!\ chiptuning MAzdy, usuwanie dpf MAzda 3,5,6 1.6/2.0 zapraszamy – > strefatuningu.pl
- Od: 11 lip 2004, 10:54
- Auto: byl gastrolot 3.0v6+NX i corsa A 3.2 v6
jest w215 cl500 ;)
Hans napisał(a):pociagnijcie osobne zasilanie z aku do radia , pomoze oczko
POZdr
Pozdrawiam,
Witam,
do niedawna miałem podłączone przednie głośniki pod radio alpine, i było ok, wczoraj pociagnełem kabelki od wzmacniacza do przednich głośników wzmacniacz jest jbl-a głośniki w dzrzwiach tez i pojawił sie problem , piszczenie które wzmaga sie wraz z obrotami strasznie mnie to denerwoje , każdy z przewodów pusciłem inna strona to znaczy do lewego głośnika lewa a do prawego prawą , i teraz pytanko czy lepiej bedzie jak podepne jakis system antyzakłuceniowy czy lepiej wyjac kable i zamontowac po jednej stronie jezeli tak to po której i ewentualnie w którym miejscu zamontowac filtr antyzakłuceniowy, z góry dziekuje za porade.
do niedawna miałem podłączone przednie głośniki pod radio alpine, i było ok, wczoraj pociagnełem kabelki od wzmacniacza do przednich głośników wzmacniacz jest jbl-a głośniki w dzrzwiach tez i pojawił sie problem , piszczenie które wzmaga sie wraz z obrotami strasznie mnie to denerwoje , każdy z przewodów pusciłem inna strona to znaczy do lewego głośnika lewa a do prawego prawą , i teraz pytanko czy lepiej bedzie jak podepne jakis system antyzakłuceniowy czy lepiej wyjac kable i zamontowac po jednej stronie jezeli tak to po której i ewentualnie w którym miejscu zamontowac filtr antyzakłuceniowy, z góry dziekuje za porade.
1, 2