Zamiana postojówek i kierunkowskazów miejscami

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez zabas85 » 12 lut 2016, 19:37

hej.

może wydawać się to komuś dziwne ale chciałbym zrobić taką zamiane miejsc :

– w miejsce postojówek zamontować pomarańczową żarówke i podpiąć ją tak aby migała jako kierunkowskaz

– w miejsce kierunkowskazów chcę dać mocna LED żarówke tak aby po przekręceniu stacyjki dawała mocne światło i służyła jakoi DRL a po włączeniu postojówek żęby moc tej żarówki była ograniczona powiedzmy do 50% drl i służyła jako postojówki

Oczywiscie na poczatek wystarczy mi zamienić miejscami postoje z kierunkowskazami.

Kierunki maja 3 kable w wiązce postój tylko dwie. Ma ktoś schemat elektryki do "zrozumienia" dla laika ? Gdzie go znajde ? czy musze oprawki gniazd żarówek też zmieniać ?
Forumowicz

Od: 13 cze 2015, 19:31
Auto: Mazda Premacy CP 2.0 FS 2001

Postprzez marek-t » 17 lut 2016, 16:34

Witam
Najpierw poczytaj przepisy ruchu drogowego na temat oświetlenia pojazdu oraz wymaganych homologacji lamp w pojeździe poruszającym się (zarejestrowanym) na ternie danego kraju UE, potem możesz bawić się w elektryka.
Początkujący

Od: 25 maja 2011, 17:08
Auto: MAZDA PREMACY DITD XII 2003

Postprzez zabas85 » 18 lut 2016, 11:54

Błagam....

Ludzie jeżdzą na xenonie bez samopoziomowania i spryskiwaczy reflektorów tak jak to w przepisach, montują jakieś pseudo DRL'e z allegro co świeci tak że pożal sie <cisza> ... a ty mi wyjeżdżasz z przepisami na temat zgodności mojego pomysłu z prawem "danego kraju UE " :D

To ludzie co rozklejają reflektory, malują środki i wsadzają retrofita na soczewce to już drogowi przestępcy <rotfl>

Konsekwencje takiego czy innego "tuningu" będe ponosił SAM wiec spoko. ;P

Pytam tutaj ponieważ nie mam możliwości na chwile obecną postawić autka i rozebrać go na tyle żeby to posprawdzać a jak sie zabiore to chciałem już mieć pojęcie co i jak jak będe przecinał wiązki....
Forumowicz

Postprzez marek-t » 18 lut 2016, 13:03

Witam
Ludzie jeżdżą z wynalazkami ale czasami trafia się na upierdliwą kontrolę policji a wiem z własnego przykładu jak musiałem w Szczecinie demontować ledy postojowe bez homologacji i wstawić żarówki 5w ,które akurat miałem. Dzięki temu nie zabrano mi dowodu rej.
Początkujący

Od: 25 maja 2011, 17:08
Auto: MAZDA PREMACY DITD XII 2003

Postprzez zabas85 » 18 lut 2016, 13:53

dlatego tak bardzo na tych led'ach nie zalezy jako DRL

bardziej zależy mi na zamianie żarówek i ich funkcji :)
Forumowicz

Postprzez Piotr Raczkowski » 22 lut 2016, 14:35

a nie lepiej kupić lampy po lifcie????
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 18:25
Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg

Postprzez zabas85 » 23 lut 2016, 15:07

przeciez mam po lifcie...
Forumowicz

Postprzez Domelek » 25 lut 2016, 22:04

no z wesołych tematów to na przeglądzie dopatrzyli się że mam czerwone ledy na oświetleniu tylnej rejestracji hyhyhyh Żabas a ty idziesz w JDM z tymi kierunkami oranż hyhyh co ? z tym niebieskim Twoim to może ładnie wyglądać. <czarodziej>
Forumowicz

Od: 28 sty 2014, 20:48
Auto: 2002 Premacy 1.8 ma 101 koniów na benzynę, ubrana w Lodowcowy Błękit vel"Mrufka"

Postprzez zabas85 » 6 mar 2016, 17:01

Po prostu szukam opcji na wyróżnienie auta z tłumu ...

Już sam doszedłem do tego żę przedliftowa Premacy miała postojówki wbudowane w reflektor główny a kierunkowskazy po bokach a polift ma postoje po bokach a kierunki wbudowane w reflektor główny czyli mają na odwrót :)

Ale i tak wiąże się to ze zmianą wiązki.

Po głowie chodzi mi też retrofit :)
Forumowicz

Postprzez smile » 6 mar 2016, 19:25

zabas85 napisał(a):Po prostu szukam opcji na wyróżnienie auta z tłumu ...
W dzisiejszych czasach często wystarczy umyć autko i efekt gotowy :)

Co od modyfikacji, jeśli chcesz być kolejnym #$%^&$#@#%% który będzie mnie lub ludzi wokół oślepiać swoimi pseudotuningowymi światełkami gdy jadę ze swoją rodziną to Twoja sprawa.

Moją sprawą będzie natomiast proces przeciwko takiemu pseudotuningowcowi jeśli spadnie włos mojej rodzinie z winytakiego pacjenta.

Nie jestem przeciwnikiem tuningu, jestem zwolennikiem bezpieczeństwa – jeśli lampy mają mieć H1 to H1 – nie Xenony z biedronki.

W sowich autach także mam pomodzone w lampach – mam wstawione żarówki premium w mijania, drogowe i kierunkowskazy. I auto się wyróżnia pośród innych a nie przyciąga spojrzenia z politowaniem.
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez zabas85 » 7 mar 2016, 11:50

Nie no na prawde to forum ....

panie kolego smile czy czytałeś w ogóle tytuł i pierwszy post ?????? czy przeczytałeś o wyróznianiu się z tłumu ??

Co Ciebie na drodze oślepi jak ja zamienie miejscami postojówki i kierunkowskazy skoro coś takiego seryjnie montowane było w przedliftowej Premacy ? co ?

smile napisał(a): jeśli lampy mają mieć H1 to H1 – nie Xenony z biedronki.

a kto mówi o xenonach ? he ? nawet jakbym robił retrofit – czyli montaż soczewki to wstawiłbym w nia zwykłą żarówke bo mnie xenony nie jarają a dwa jak dobrze wiesz wymagaja spryskiwaczy reflektorów i samopoziomowania a nawet jeśli to na montażu by sie nie skończyło tylko byłyby ustawione jak należy. możesz się zapoznać z realizacjami chłopaków z https://hidretrofit.pl/realizacja/

smile napisał(a):mam wstawione żarówki premium w mijania, drogowe i kierunkowskazy. I auto się wyróżnia pośród innych a nie przyciąga spojrzenia z politowaniem.

hahaha hahaha hahaha tak na pewno wymiana żarówek na Osram czy Philipsa odmieniła totalnie oblicze twojego autka – zazdroszcze tak szybkiego i taniego efektu. Natomiast jak masz zle te lampy ustawione to i tak będą oślepiać czy są premium czy "biedronka"...

smile napisał(a):W dzisiejszych czasach często wystarczy umyć autko i efekt gotowy :)

to Twoja opinia, nie moja i nie osób z działu Projekty tego forum :) nie wiesz co planuje dokonać za zmiany w moim aucie wiec nie wyskakuj na mnie z pseudotuningowcem....
Forumowicz

Postprzez Domelek » 8 mar 2016, 11:17

hyhy no trochę frustracji zawodnika po przegranym meczu ligi zakładowej w nie swoim dziale <diabełek>
Forumowicz

Od: 28 sty 2014, 20:48
Auto: 2002 Premacy 1.8 ma 101 koniów na benzynę, ubrana w Lodowcowy Błękit vel"Mrufka"