Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez usrobo » 10 lut 2016, 21:48

Navi sobie kup na wolnym rynku albo screenmirroring z google maps za darmo
Forumowicz

Od: 4 paź 2014, 17:13
Auto: Mazda 3 BM Sky-Motion 120KM HB soul red

Postprzez deadeye » 10 lut 2016, 22:27

Co to za wersja enso?
Forumowicz

Od: 4 lut 2016, 23:34
Auto: Mazda 3 2016 120KM Skypassion

Postprzez Spoko40 » 10 lut 2016, 22:34

Wypuścili taką limitowaną wersję, jest to Energy dodatkowo wyposażona w pakiet xenon, tapicerkę foteli z zamszu i skóry,felgi ze stopów lekkich 18” w kolorze Gun Metallic i kamerę cofania z liniami statycznymi. Dopłata wynosi 5k.
Forumowicz

Od: 10 lut 2016, 18:58
Auto: Mazda 3 Enso 2016
Mazda 2 DJ 2019

Postprzez jacex » 10 lut 2016, 22:39

Zależy kto co lubi. Mnie osobiście rajcują gadżety w autach chociaż bez nich też można jeździć. Dla mnie moja M3 bez tych kilku dodatków byłaby nieco innym autem, więc z mojego punktu widzenia tylko passion.
Początkujący

Od: 28 paź 2015, 23:51
Auto: Mazda 3 BM 165KM HB 2015
Sky Passion

Postprzez alibomaye » 10 lut 2016, 23:20

Sam stałem przed analogicznym wyborem. Ogólnie sam musisz siąść i się zastanowić co dla Ciebie jest, a co nie jest niezbędne. Poniżej wklejam mój post z innego wątku, może się do czegoś przyda.

alibomaye napisał(a):Po napisaniu mojego posta zacząłem sobie wypisywać rzeczy, których brakuje i wyszła mi podobna lista.

krabdul napisał(a):Czyli wynika z tego, że Enso ma lepszą tapicerkę niż SkyPassion i inny kolor felg.

Z rzeczy, które są dodatkowo w SkyPassion zostały:

– system Bose – i tak planuję zmianę fabrycznych głośników w przyszłości, a Bose ponoć aż takiego szału nie robi, więc dla mnie bez znaczenia
– przednie czujniki parkowania – dla mnie bez znaczenia
– system bezkluczykowy – nawet wolałem bez, bo jakoś średnio temu ufam
– zegary z obrotomierzem w roli głównej – tego najbardziej mi żal, bo zegary ze SkyPassion są dużo ciekawsze i chyba lepiej rozplanowane z tego co udało mi się porównać w necie
– wyświetlacz Head-up – wręcz mi się nie podoba wizualnie
– możliwość w niektórych przypadkach rozbudowy o pakiet Safety – po dogłębnej analizie forum i jeździe testowej 120KM, uznałem, że ten silnik będzie mi bardziej odpowiedał i ewentualnie potem będę go odblokowywał, więc pakiet Safety i tak u mnie odpadał
– detale wykończeniowe (aluminiowe/pseudoaluminiowe: listwa, wykończenie klamek i ramek nawiewów – w niższych wersjach jest to odpowiednio czarne piano i srebrny lakier). W SkyPassion są także chromowane obwódki świateł przeciwmgielnych. – tego też delikatnie żal, ale można na siłę samemu się potem bawić w taki "optyczny tuning"

Dla dużego grona będą to rzeczy zbędne, więc wróżę Enso świetlaną przyszłość

Także po analizie rzeczywiście wyszło mi, że chyba nie ma co przepłacać, a Enso z tymi malutkimi mankamentami + prawdopodobnie dużym plusem w postaci tapicerki mi spokojnie wystarczy. Nie wiem czy kogoś to w ogóle interesuje, ale a nuż ktoś jest przed podobnym dylematem i mu się to przyda, więc napisałem :P

Dodam jeszcze, że za te zaoszczędzony 4 kafle mam zamiar w przyszłości upgradować system audio i spokojnie w tej cenie przebiję zestaw Bose, który nie jest specjalnie udany według mnie i jeśli uznam, że mi zależy to ostani punkt też mogę bez większych problemów poprawić. Jedyne czego nie przeskoczę raczej, albo zwyczajnie nie jest to według mnie warte zachodu to deska rozdzielcza, będę musiał przeżyć. Za to tapicerka była dla mnie baaardzo dużym plusem na korzyść Enso, mimo, że jej jeszcze nawet na oczy nie widziałem. Zaryzykowałem, ale nie wiem co musieli by zrobić, żeby była słabsza niż to co jest w innych wersjach. Według mnie dość nieprzyjemny "plastikowy" materiał.
Forumowicz

Od: 12 gru 2015, 18:26
Auto: Mazda3 BM Enso '16 120KM MT Soul Red

Postprzez ozii » 11 lut 2016, 11:11

To ja też przytoczę swoją wypowiedź, która była odpowiedzią do powyższej w innym wątku.
ozii napisał(a):– system bose – mimo kiepskiej opinii mi jako laikowi bardzo uprzyjemnia słuchanie muzyki z pena
– przednie czujniki – bez nich parkowanie to sport ekstremalny :P
– system bezkluczykowy – często potrzebuję obu rąk do zabrania rzeczy z auta, zakupy laptop itp. wtedy doceniam ten bajer
– zegary i headup – może to kwestia gustu. Moim zdaniem zegar w skypassion wymiata, jednak bez head up byłby mało ergonomiczny. W związku z tym headup z tym zegarem traktuję jako integralną całość. Kontrola prędkości i obrotów dzięki nim jest bardzo ułatwiona w stosunku do niższych wersji
– z safety doceniam adaptacyjne doświetlanie zakrętów (AFS), automatyczne światła drogowe (HBC), AKTYWNY TEMPOMAT który działa bardzo dobrze choć ma swoje wady.

Spoko40, moim zdaniem na Twojej liście różnic zabrakło własnie zegarów, które znacznie różnią się w SkyPassion od pozostałych.
Do tego jeżeli będziesz chciał dorzucić czujniki z przodu to jest wątek na temat tego, jak ich działanie odbiega od działania tych fabrycznych. Wnioski były takie, że w przypadku czujników akcesoryjne są inne niż fabryczne więc to nasuwa przypuszczenie, że dorzucanie czegokolwiek do niższej wersji nie będzie takie jakby było fabrycznie w wyższej wersji.

Według mnie opłaca się dopłacić, ale tylko za lakier. Cena nawigacji to jakiś absurd przy ilości dostępnych alternatywnych oraz darmowych rozwiązań. Zamiast navi możesz wykorzystać kasę na np. ulepszenie audio tak jak kolega wyżej planuje – choć to kwestia oczekiwań, mi zdecydowanie wystarcza. Lubię tłusty bas, a BOSE właśnie ma taką charakterystykę.
Forumowicz

Od: 10 lis 2015, 15:40
Auto: Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 Turbo 280 KM 2017r
Wcześniej Mazda 3 BM 2015 SkyPassion 2.0 Skyactive G 165 KM 2015r

Postprzez wojtix » 11 lut 2016, 11:47

ozii napisał(a):Cena nawigacji to jakiś absurd przy ilości dostępnych alternatywnych oraz darmowych rozwiązań.

W szczególności, że cena jest za sama kartę. Wszystko inne, niezbędne do NAVI jest w każdej wersji z "tabletem".
Forumowicz

Od: 5 sie 2014, 10:32
Auto: Mazda 3 Sedan, SkyEnergy, 120KM 6MT

Postprzez deadeye » 11 lut 2016, 13:26

Cześć,
czy ktoś na forum obecnie czeka na odbiór? Jeśli tak, to dajcie znać kiedy zamawialiście i jaki macie podany czas odbioru. Ja już nie mogę się doczekać <serduszka>

Moje zamówienie: grudzień 2015
Przewidywany czas odbioru: 15 kwietnia 2016

Wiec 4 miesiące czekania, ale zostało już tylko 2 :D
Forumowicz

Od: 4 lut 2016, 23:34
Auto: Mazda 3 2016 120KM Skypassion

Postprzez alibomaye » 11 lut 2016, 14:06

Moje zamówienie: koniec grudnia 2015
Data odbioru na umowie: 23 kwietnia 2016
Przewidywany czas odbioru: przełom marca i kwietnia 2016

Według tego co mówił mi dealer pierwsze samochody z nowego rocznika powinny się pojawić w salonie na przełomie marca/kwietnia tego roku.
Forumowicz

Od: 12 gru 2015, 18:26
Auto: Mazda3 BM Enso '16 120KM MT Soul Red

Postprzez lukaszpicur » 11 lut 2016, 14:12

Ja zamawiałem na samym początku sierpnia 2015, odebrałem początkiem stycznia 2016, także cała masa czekania... Dodatkowo była lekka obsuwa względem przewidywanego terminu, który w listopadzie wyznaczony był na 19 gudnia. Podobno spowodowana kolejkami na granicy.
Początkujący

Od: 20 lip 2015, 15:41

Postprzez krabdul » 11 lut 2016, 14:35

lukaszpicur napisał(a):Ja zamawiałem na samym początku sierpnia 2015, odebrałem początkiem stycznia 2016, także cała masa czekania... Dodatkowo była lekka obsuwa względem przewidywanego terminu, który w listopadzie wyznaczony był na 19 gudnia. Podobno spowodowana kolejkami na granicy.

Widać, że idą do Polski rzutami. Ja zamówiłem pod koniec sierpnia i czas dostawy też został wyznaczony na 19 grudnia, tyle że od razu zażyczyłem sobie rejestrację i odbiór w styczniu, zwłaszcza, że od 17go chodziłem o kulach :] Co do obsuwy to u mnie jej nie było. Auto dotarło w grudniu do salonu, ale poza powyższym i tak musieli jeszcze dozbroić w alarm a to okres świąteczny, więc powiedziałem, żeby na spokojnie po nowym roku się za to wzięli no i odebrałem jakoś w połowie stycznia.
Jeszcze jest taka kwestia, że można trafić w auto o danej konfiguracji gdzieś u dealera w Polsce i wtedy chyba go ściągają do siebie. Teraz przy nowym roczniku i tak taka opcja odpada. Za to przez 2 miesiące można zmieniać kolor :)
Forumowicz

Od: 6 sty 2010, 12:07
Auto: CX-30 G150 AT AWD
Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez ozii » 11 lut 2016, 16:13

krabdul napisał(a):Jeszcze jest taka kwestia, że można trafić w auto o danej konfiguracji gdzieś u dealera w Polsce

Ja wszedłem do salonu tylko pooglądać, akurat mieli SkyPassion w soul red z jasną skórą – na drugi dzień wpłacałem zaliczkę. Wszystko załatwione w około 2 tygodnie przy czym moje zniecierpliwienie i tak doprowadzało mnie czasem do nieprzespanych nocy. Nie wyobrażam sobie czekania czterech miesięcy :|
Forumowicz

Postprzez ulmen » 11 lut 2016, 16:43

ozii napisał(a):Nie wyobrażam sobie czekania czterech miesięcy

Ja czekałem pół roku :) (styczeń 2014 zamówienie, miała być na koniec kwietnia 2014 była na 3 czy 4 czerwca 2014).
Forumowicz

Od: 16 gru 2013, 17:55
Auto: BM 2.0 120KM Titanium Flash
Sky Motion

Postprzez ozii » 11 lut 2016, 17:38

Współczuję :D
Forumowicz

Postprzez krabdul » 11 lut 2016, 20:35

A ja między zamówieniem a odbiorem dużo czytałem forum i bałem się odbierać głośne auto ze słabym bose i nierozsądnym rozmiarem kół :) Dobrze, że przynajmniej nie zamówiłem paliwożernej 165tki ;)
Na szczęście nic się nie sprawdziło w takim wymiarze jaki tu opisywsno i teraz mogę się cieszyć autem. Grunt to się za bardzo nie nastawiać a będzie dobrze :)
A tak szczerze to byłem zadowolony z gg i bm wiele więcej mi nie obiecywało, więc jakoś bez ekscytacji zleciał mi ten czas. No ale gg już wymagała troski, zwłaszcza o lakier, a "takie" koszty w działalności zawsze mile widziane, więc padło na nową mazdę, którą mam zamiar się teraz cieszyć długie lata :)
Forumowicz

Od: 6 sty 2010, 12:07
Auto: CX-30 G150 AT AWD
Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez jacex » 11 lut 2016, 20:50

Zamawiając swoją M3 dostałem info, że właśnie taka konfiguracja może być do przejęcia, bo ktoś na południu Polski wpłacił zaliczkę ale nie może sfinalizować zakupu. No i za tydzień komuś tam mija termin, więc czekałem...I wyszło na to, że albo ta sztuka ( ostatnia do wzięcia w 2015 roku ) albo termin na marzec/kwiecień. No i udało się <jupi> . Jednak powiem szczerze, że gdyby nie to przejęcie, to chyba bym kupił inne auto. Nie mógłbym czekać tyle czasu a innej wersji, skromniejszej nie chciałem ( kilka takich sztuk było ) . Ale jak to mówią głupi ma szczęście hahaha
Początkujący

Od: 28 paź 2015, 23:51
Auto: Mazda 3 BM 165KM HB 2015
Sky Passion

Postprzez greg007 » 11 lut 2016, 23:57

Zamówione na początku stycznia, odbiór początek maja. Oczywiście przy zamawianiu tekst, że może wpadnie na produkcję w lutym, to będzie szybciej, ale niestety będzie produkcja marcowa i maj. Na nieodebrane raczej nie mam co liczyć, bo zaryzykowałem wersję Enso.
Forumowicz

Od: 4 sty 2016, 20:16
Auto: Mazda 3 BM, 165KM 6MT, Enso SoulRed

Postprzez greg007 » 12 lut 2016, 00:03

Ja zdecydowałem się na Enso. SkyPASSION oczywiście miała plusy (liczniki, head-up, czujniki parkowania z przodu), ale tez minusy – tapicerka. W moim przypadku przeważył brak możliwości zmiany koloru zamawianych felg – koniecznie miały być ciemne 18" (wiem, mogłem kupić/dokupić, ale na zimę są 16" więc z dodatkowym kompletem srebrnych 18" nie byłoby co zrobić, a cena też szybowała w górę), a Enso akurat takie ma.
Wiadomo, wygląd rzecz gustu – obie opcje są fajne. Tylko Enso zamawia się w ciemno – nie można oglądnąć nigdzie ani tapicerki ani felg, nawet zdjęć nie ma przyzwoitych.
Forumowicz

Od: 4 sty 2016, 20:16
Auto: Mazda 3 BM, 165KM 6MT, Enso SoulRed

Postprzez corky1 » 12 lut 2016, 11:14

greg007 napisał(a):Tylko Enso zamawia się w ciemno – nie można oglądnąć nigdzie ani tapicerki ani felg, nawet zdjęć nie ma przyzwoitych.

W Niemczech Enso nazywa sie Nakama – w sieci mozna znalezc zdjecia jak wyglada tapicerka i felgi, choc to zdjecia katalogowe, a nie realne...

http://www.mazdaschneider.de/fileadmin/ ... chuere.pdf

Na zdjeciu wnetrza widac, ze podlokietnik i oparcia na drzwiach sa obszyte skora – moze sa b. miekkie niz obecne.
Załączniki
mazda3-nakama-innenraum-galerie01.jpg
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 17:42
Auto: Mazda 3 BP Hikari MT 2019

Postprzez Spoko40 » 13 lut 2016, 23:59

Do moderatora
Skoro wątek dotyczy M3 BM to proszę przenieść posty do działu BM a nie umieszczać w motorozmowach czyli dziale o wszystkim i o niczym konkretnym. To samo tyczy się innych działów "zakup nowego auta". Jeżeli ktoś szuka informacji o konkretnym modelu to w takim dziale powinien znaleźć informacje a nie w zupełnie innym który nijak nie pasuję do tego o czym piszemy.
Forumowicz

Od: 10 lut 2016, 18:58
Auto: Mazda 3 Enso 2016
Mazda 2 DJ 2019