Sprzęgło...
Strona 1 z 1
Witajcie, wybaczcie jeśli się powtórzy wątek/pytanie ale szukałem szukałem i nic nie znalazłem:( Powiedzcie proszę czy w waszej maździe z silnikiem 1.6 d sprzęgło bierze od dołu czy raczej wyżej? Nie mam żadnych objaw kończenia się dwumasy aczkolwiek dziwi mnie że dopiero przy samym końcu zaczyna brać...
- Od: 19 lip 2015, 17:40
- Auto: Mazda 3 1.6 Diesel
Zupełna norma w tym motorze i zupełna odwrotność niż w benzynie (przynajmniej 1.6 którą mam okazie czasem prowadzić). U nas trzeba dodać mocno gazu i prawie całkiem puścić sprzęgło a w benzynie tylko musnąć gaz i lekko popuszczać sprzęgło. Mi wyczucie zajęło ok miesiąc i było dziwnie bo przesiadłem się z benzyny i nie mogłem przywyknąć do opóźnionej reakcji na wciśnięcie gazu. W benzynie zawsze najpierw puszczałem sprzęgło i w międzyczasie dodawałem gaz a w dieslu tak się nie da bo nie zdąży się wkręcić i gaśnie
Dodam jeszcze że wymieniałem kompletne sprzęgło z dwumasą i po zmianie jest identycznie więc jak najbardziej ok. Jedyna różnica po zmianie była taka że po przekroczeniu granicy styku tarczy rwał z miejsca ale miesiąc po zmianie kobieta przypaliła tarcze i tyle było radości bo teraz czuć przy ruszaniu jak tarcza lekko bije

Dodam jeszcze że wymieniałem kompletne sprzęgło z dwumasą i po zmianie jest identycznie więc jak najbardziej ok. Jedyna różnica po zmianie była taka że po przekroczeniu granicy styku tarczy rwał z miejsca ale miesiąc po zmianie kobieta przypaliła tarcze i tyle było radości bo teraz czuć przy ruszaniu jak tarcza lekko bije
waciach napisał(a):po przekroczeniu granicy styku tarczy rwał z miejsca
I to jest właśnie piękne w Y6.
Potwierdzam to co pisaliście, przy wszystkich swoich zaletach i wadach mi akurat bardzo odpowiada taki sposób działania sprzęgła. Ostatnio mam kłopot jak wsiadam w benzynę, co już mi kilku posiadaczy mx'a wytknęło

-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
Dziwna sprawa z Waszymi opisami,swoja Madzią potrafię ruszać nawet bez dodawania gazu,a w pracy poruszam się od miesiąca służbowym Kangoo 1,2 w benzynie i do tej pory potrafi mi zgasnąć przy ruszaniu 
Strona 1 z 1