Demontaż schowka / Wymiana żarówki – lekarstwo na nietypowe usterki
Trochę dziwne, że u mnie po zamontowaniu przełącznika oświetlenia schowka pasażera nic nie świruje. Przecież w chwili gdy schowek jest zamknięty przełącznik odcina zasilanie (tak jakby wyjąć żarówkę) i wszystko działa bez problemów 
- Od: 18 wrz 2014, 08:38
- Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004
radzix27:
wacha8 napisał(a):W niektórych sterownikach komfortu(BCM) widocznie jest jakiś błąd w programie i stąd się biorą w/w cuda i tyle w temacie.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
ja wymieniłem te żarówki w schowku i przy zapalniczce na nowe, sygnał niezgaszonych świateł po wyjęciu kluczyka ustał i miganie zegarów też, ale żarówki, które są nowe nie świecą a czuje jak dotykam obudowy, że się nagrzewają i po wyjęciu kluczyka nadal na zegarze widać przebieg itd a to powinno się chyba wyłączać kompletnie po wyjęciu kluczyka>?
- Od: 2 gru 2015, 17:32
- Auto: mazda 3 1.6 benzyna 16V 2004
Wyłączy się po jakimś czasie. wyjmij kluczyk zamknij auto i poczekaj powinno zgasnąć.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Witam mam problem otóż światło w schowku i bagażniku nie świeci wymieniłem żarówki sprawdziłem bezpieczniki i nic ktoś ma jakiś pomysł jaka może być przyczyna? Reszta świateł w kabinie jest ok.
- Od: 2 paź 2015, 18:27
- Auto: Mazda 3 bk 2.0
Jeśli zamontowałeś LED'y to może wystarczy żarówkę włożyć odwrotnie (przy LED'ach ważna jest biegunowość). Żeby żarówka w schowku dawała światło muszą być włączone światła pozycyjne, upewnij się, że tak jest.
- Od: 18 wrz 2014, 08:38
- Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004
To prawda. I ja mam teraz wlasnie problem tej kategorii ze na szybko chcialem wyciagnac zarowke ze schowka i wpadlo mi do sdorka gniazdo i teraz nie moge wpiac nowej zarowki. czy zna ktos sposob na ta usterke czy trzeba rozbierac schowek bo z tego co mi sie wydaje nie jest to latwe. :/
dzydzy88
zdjęcie listwy ozdobnej i dwa wkręty.. schowek wyjęty.
zdjęcie listwy ozdobnej i dwa wkręty.. schowek wyjęty.
Spoko, ale wiesz moze jak zdjac listwe zeby jej nie uszkodzic? Przygladalem sie i w miejscu osadzenia zarowki jest taki kwadratowy element. Wyglada jakby byl wpinany, ale moge sie mylic dlatego wolalem zaczerpnac info tutaj zeby sobie nic nie uszkodzic 
dzydzy88 napisał(a):Spoko, ale wiesz moze jak zdjac listwe zeby jej nie uszkodzic?
Trzeba wrodzonej zdolności aby ją uszkodzić

Otwórz schowek, pewnym chwytem podważ i zdejmij (chwyć z odstępem co 1/3 długości, bo tak mniej więcej są mocowania, pociągając najlepiej od prawej do lewej). Nie ma co się rozpisywać, a jednak
-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
Dzięki za poradę jak wymienić żarówkę :–)
Prawie bym zdemolował schowek próbując wyciągnąć to mleczne szkiełko od wewnątrz schowka :-P
Na szczęście nauczony życiem... jak się nie da "z większą siłą" to lepiej to zostawić i poczytać czy nie ma normalnego sposobu na zrobienie tego czegoś :–)
Dopisano 19 lut 2017, 22:44:
Robiłem to dzisiaj pierwszy raz i zajęło mi to ok. 3-4 minuty :–) Wystarczy przeczytać posty z pierwszej strony... banał.
Prawie bym zdemolował schowek próbując wyciągnąć to mleczne szkiełko od wewnątrz schowka :-P
Na szczęście nauczony życiem... jak się nie da "z większą siłą" to lepiej to zostawić i poczytać czy nie ma normalnego sposobu na zrobienie tego czegoś :–)
Dopisano 19 lut 2017, 22:44:
dzydzy88 napisał(a):To prawda. I ja mam teraz wlasnie problem tej kategorii ze na szybko chcialem wyciagnac zarowke ze schowka i wpadlo mi do sdorka gniazdo i teraz nie moge wpiac nowej zarowki. czy zna ktos sposob na ta usterke czy trzeba rozbierac schowek bo z tego co mi sie wydaje nie jest to latwe. :/
Robiłem to dzisiaj pierwszy raz i zajęło mi to ok. 3-4 minuty :–) Wystarczy przeczytać posty z pierwszej strony... banał.
Jeśli dobrze pamiętam to trzeba zdemontować osłonę lewarka i wtedy wychodzi cały plastik z obudową popielniczki i zapalniczki.
RP
RP
Zamieszczam zdjęcia zdemontowanego schowka i jego oświetlenia. Ważne żeby schowek pociągnąć do siebie i do góry, żeby zszedł z zaczepów (występują one poza samymi śrubami).
Acha – i ja odkręciłem za dużo śrub.
Acha – i ja odkręciłem za dużo śrub.