Pojedyńcze stuknięcie przy hamowaniu tylna oś
Strona 1 z 1
Dzis popołudniu zauważyłem ze w momencie na istnienia na pedał hamulca (wystarczy delikatne naciśnięcie) słychać POJEDYNCZE stuknięcie jakby z prawego tylnego koła. Jakieś 2 kkm miałem wymieniane tarcze i klocki z tylu ale nie przypuszczam ze to one mogłyby być przyczyna, zastanawiam się nad tulejach zawieszenia albo sworzeń. Chciałbym się zapytać czy któryś z forumowiczów miał podobny przypadek. Dodam ze przy cofaniu nie zauważyłem/ usłyszałem tego stuknięcia.
- Od: 21 maja 2015, 16:56
- Auto: Mazda 3 BK – sedan
1.6 diesel (Y6)
2005r.
Dobrze kombinujesz z tym zawieszeniem.
Jeśli jakaś tuleja gumowa się skończy to wahacz tak przyjemnie puka.
Łatwo to sprawdzić – podnosisz koło na lewarku i szarpiesz.
Jeśli uda Ci się poruszyć kołem(nie obracać) to znaczy, że któryś element do naprawy.
Jeśli jakaś tuleja gumowa się skończy to wahacz tak przyjemnie puka.
Łatwo to sprawdzić – podnosisz koło na lewarku i szarpiesz.
Jeśli uda Ci się poruszyć kołem(nie obracać) to znaczy, że któryś element do naprawy.
- Od: 31 sty 2015, 11:57
- Auto: M3 BK Z6 2008
Witam,
Okazało się że mechanik przy montażu nowych tarcz i klocków nie założył na klocki drutów (sprężynek) które mają za zadanie wyeliminować przemieszczanie się klocka w zacisku. Dlatego przy naciśnięciu na pedał hamulca klocek podnosi się w zacisku i uderza o jego górną powierzchnię,
Chciałbym się zapytać czy ktoś nie ma na sprzedaż oddanie takich drutów, ponieważ nie mogę ich kupić osobno tylko z klockami, a nie chcę kupować klocków ponieważ obecne mają przejechane ok 2 kkm.
Okazało się że mechanik przy montażu nowych tarcz i klocków nie założył na klocki drutów (sprężynek) które mają za zadanie wyeliminować przemieszczanie się klocka w zacisku. Dlatego przy naciśnięciu na pedał hamulca klocek podnosi się w zacisku i uderza o jego górną powierzchnię,
Chciałbym się zapytać czy ktoś nie ma na sprzedaż oddanie takich drutów, ponieważ nie mogę ich kupić osobno tylko z klockami, a nie chcę kupować klocków ponieważ obecne mają przejechane ok 2 kkm.
- Od: 21 maja 2015, 16:56
- Auto: Mazda 3 BK – sedan
1.6 diesel (Y6)
2005r.
Strona 1 z 1