Zakup nowego auta – Mazda CX-3 (2015 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez lucek 76 » 29 sty 2016, 21:24

Witam wszystkich.

Troszkę czasu nie byłem na forum a tutaj widzę trochę się porobiło <klotnia> .

Dzięki Toruńczyk za zdjęcia podłokietnika poz 2 wygląda podobnie jak oryginał nie wiem tylko
co z ewentualną gwarancją ponieważ trzeba wiercić samemu w tunelu środkowym.

Narzekacie że mało danych więc posyłam link na forum uk. http://www.cx3forums.co.uk/
tam znajdziecie dużo więcej więcej informacji na temat nowej mazdy cx-3 (może więcej ludzi już ją zakupiło) są tam wszystkie opisy, zdjęcia i informacje łącznie z usterkami i wadami które podpowiedzą na co zwrócić uwagę osobom odbierającym nowe auto :| . Są załączniki i podpowiedzi jak samemu zamontować akcesoria typu podłokietnik; chlapacze. Notabene na internecie można już samemu zamówić akcesoria typu nakładki na progi; pedały a nawet jest filmik opisujący wymianę oświetlenia wewnętrznego na ledowe.

Co do malkontentów piszących że auto super ale mało miejsca to nie wiem po nam to piszą <faja> .
Skoro wybrałem to auto więc sądzę że, zastanowiłem się nad tym czy mam wystarczającą ilość miejsca
czy nie ja nie jestem dużo gabarytowy nie posiadam potomstwa więc uważam że to auto jest dla mnie odpowiednie sądzę że, podobnie jak dla innych użytkowników czy zamawiających :D a jeżeli by tak nie było to wybrał bym większy pojazd. Jeżeli malkontenci mają za mało miejsca ponieważ może są słusznej postury to wybierają inne auto i tyle <jupi> .

Pozdrowienia Lucek <diabełek> (zdroniale od Lucyfera)
Forumowicz

Od: 11 lis 2015, 21:16
Auto: Renault Megane 2;
2.0 dci 150 kM,
2006
Mazda CX-3 120 KM Sky Passion
Soul Red; Pakiet Safety

Postprzez andrep » 30 sty 2016, 16:25

Witam wszystkich forumowiczów !
To mój pierwszy post chociaż zapisałem się na forum parę dni wcześniej i regularnie tu zaglądam. Dzisiaj złożyłem zamówienie (później napiszę na jaką wersję) opiszę moje "negocjacje". Ponad tydzień temu zawitałem do salonu Mazdy zobaczyć te cuda o których tyle się naczytałem, odbyłem dwie jazdy trójką i cx3.Mazda 3 była w automacie 120 KM, a cx3 manualna 150 KM 4X4,tak odnosząc się do wypowiedzi powyżej 3-ka jest większa ale ja wybrałem cx3 z powodów takich jak większość: na ogół jeżdżę sam lub z żoną (dzieciak jeździ swoim) więc na zakupy i wycieczki wystarczy. Dostałem wstępny opis i cenę wybranego modelu: Kolor Crystal White wersja SkyPassion + pakiet Safety 4x4automat,do tego gratis Omega Can Ultra i dywaniki gumowe . Po ok 4 dniach zadzwonił miły pan sprzedawca z pytaniem jak udała się wycieczka po innych salonach ? Wcześniej powiedziałem że jeszcze chcę obejrzeć Opla Mokkę i Kię Sportage. Odpowiedziałem Panu że jeszcze się waham i w ogóle żona by chciała czerwony Soul Red (bo zobaczyła prospekt) a ja chlapacze na przód. Pan sprzedawca obiecał telefonicznie że postara się przygotować ofertę , ale żeby ją zobaczyć to muszę przyjechać. Oczywiście żona też chciała na żywo zobaczyć Mazdę , bo bez przerwy gadałem o tej marce w domu po pierwszej wizycie i jeździe. Odczekałem jeszcze cztery dni (brak czasu) i dzisiaj rano zawitaliśmy do salonu. Oferta okazała się przygotowana ,była tańsza od poprzedniej o 300zł a doszedł kolor który jest droższy o 600zł i te chlapacze przednie. Wiem że przy całej cenie i w porównaniu z innymi markami to nie wiele, ale miły gest ze strony sprzedającego. Dodam że dywaniki mają być oryginalne a nie z "marketu :) ", i że po pierwszej wizycie w salonie Mazdy nie byłem już u innych dilerów samochodów.
Przewidywany odbiór do 29.06.2016
Pozdrawiam wszystkich Państwa
Forumowicz

Od: 26 sty 2016, 17:58
Auto: Była/jest...
Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety
Jest
BMW i3 "elektrowóz"2018 (XII) 186KM

Postprzez Kominek » 30 sty 2016, 17:19

Zapytanie do andrep!
Chociaż wszystkich serdecznie witam! :)
Proszę o informację, w którym salonie miał Pan możliwość jeździć CX-3 150 KM 4x4?
Pisze Pan o jeździe próbnej tą wersją, a myślę o tej właśnie wersji mi, stąd zapytanie. Infolinia Mazdy informuje, iż żaden dealer w Polsce nie posiada auta testowego z silnikiem 150 KM. Dlatego moje zainteresowanie :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Początkujący

Od: 27 gru 2015, 20:58
Auto: Mazda CX-3

Postprzez andrep » 30 sty 2016, 17:35

Witam
Jeździłem 150 konną cx3 salon Andora w Krakowie – sprzedawca zapewniał że jest 150 konna a z tego co się orientuję te silniki są tylko 4X4.Dzisiaj tego egzemplarza przed salonem nie widziałem ,może był na jeździe?
Pozdrawiam
Forumowicz

Jest

Postprzez Kominek » 31 sty 2016, 13:42

Dzień dobry!
Dziękuję serdecznie za wiadomość.
W salonie Andora zewniano mnie kilka razy, że mają jedynie wersję FWD 120 KM, ale miało to miejsce z początkiem roku. Może coś się ostatnio zmieniło, zatem zadzwonię do salonu.
Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziękuję. ☺
Początkujący

Postprzez toruńczyk » 31 sty 2016, 14:21

Witajcie ; lukasgo ,Reeddiabolo,andrep i Ty – Kominek (myślę ,że też do nas dołączysz) !

Lucek !
Jakoś nie mogę Ciebie skojarzyć z lucyferem ;) Może jak zmienisz "ksywę" na Lucy ? :D
Podane przez Ciebie amerykańskie forum 'mój" tłumacz Google słabo tłumaczy a sam j. angelski znam tylko z kurtuazyjnych zwrotów ... niestety :(
Dlatego wolałbym i z tego m-ca proszę o opinie ( tylko bez słodzenia :D ) " Naszych szczęśliwców" ! <ok>
Forumowicz

Od: 8 lis 2015, 21:02
Auto: Mazda CX-3 – 2016r. , 2.0Pb – 120KM , AT , Sky Passion , Soul Red .

Postprzez Kominek » 31 sty 2016, 18:14

Witam☺
Przymierzam się, przymierzam...:) ale jeszcze czekam na Wasze opinie z jazdy i codziennego użytkowania.
Potrzebuję autko do codziennej jazdy ale i dłuższych jazd po Polsce.
Pozdrawiam i czekam na wieści ☺
Początkujący

Postprzez lucek 76 » 1 lut 2016, 18:24

Witam wszystkich.

Toruńczyk Lucek (Lucjan; Lucyfer) może Lucyferek <diabełek> było by lepiej <spoko>
Myślę że, wysyp opinii i zdjęć pojawi się dopiero w pierwszej połowie tego roku kiedy to większa ilość forumowiczów odbierze swoje autko.

Na forum angielskim ogólnie wszyscy są zadowoleni ale zdarzają się też wpadki np urwana listwa
podprogowa (foto); Źle spasowana skóra na połączeniu obszycia z deską rozdzielczą itd. Niektórzy narzekają że, jak jest bardzo ciemno to wyświetlacz Head-Up odbija się na górze przedniej szyby.
Ale ogólnie widać że, nie jest źle.

Do poczytania http://www.auto-swiat.pl/testy/suv-czy- ... iej/3q6ww9

Pozdrawiam
Lucek
Forumowicz

2.0 dci 150 kM,
2006
Soul Red; Pakiet Safety

Postprzez tomasz_dk » 1 lut 2016, 18:43

Witam,

Na forum angielskim – jak na razie – przebił wszystko przeciekający dach:
http://www.cx3forums.co.uk/viewtopic.php?f=11&t=320

Pozdrawiam
Tomasz
Początkujący

Od: 31 paź 2015, 19:28
Auto: Nissan Note 1.4

Postprzez lucek 76 » 1 lut 2016, 19:26

Witam

Do Tomasz DK To faktycznie wygląda zachęcająco :( ale nieszczęśnik jest z Kanady i przecieki ma najprawdopodobniej przez szyberdach u nas na szczęście :> nie występuje no ale sam fakt.

http://www.cx3forums.co.uk/viewtopic.php?f=8&t=307

Przepraszam tylko link nie umiem wkleić zdjęcia.

Na Pocieszenie znajomy kupił Mercedesa S za ok 650 000 PLN Poprosił pracownika aby go przepłukał
kar cherem w autach (nawet mojej 10 letniej Leosi) jest opcja że po zamknięciu auta szyby i szyberdach
same się domykają a tu niestety jedna z szyb po demonstracji nie zamknęła się więc pracownik nie zauważywszy płukał tak auto że, przepłukał biały środek łącznie z mechatymi dywanikami <glupek2> .
Laweta serwis i kłopoty. Takich wpadek z życia wziętych można przytoczyć więcej byle tylko nas
omijały szerokim łukiem.

Pozdrawiam

Dopisano 1 lut 2016, 18:28:

O kurcze naumiałem się :D więc jest i zdjęcie.
Pozdr <diabełek>
Załączniki
Brak Listwy.jpg
Forumowicz

2.0 dci 150 kM,
2006
Soul Red; Pakiet Safety

Postprzez Mariusz1969 » 3 lut 2016, 23:55

Witam,

Czy ktoś z właścicieli CX3 w wersji SkyPassion dowiadywał się jak wygląda wymiana świateł LED (przednie lampy?
Planowałem zakup CX 3 w tej właśnie wersji, ale dzisiaj dowiedziałem się, że w razie przepalenia/uszkodzenia świateł LED trzeba wymienić CAŁA lampę = 3200zł !!! to jakaś masakra :(

pozdrawiam,
Mariusz
Początkujący

Od: 3 lut 2016, 23:30
Auto: ''może' Mazda cx 3 2.0 SKY-G 150KM 6AT 4x4 SkyPassion

Postprzez Mariusz1969 » 4 lut 2016, 00:09

Witam,

Światła LED – nie dość, że świetnie wyglądają to bardzo dobrze oświetlają drogę. Mogę nawet powiedzieć, że światła mijania w CX-3 świecą lepiej niż długie w RAV4 :)

Jak masz jakieś pytania to pisz, chętnie odpowiem :)

Szkoda tylko, że te świetne światła LED w razie przepalenia/uszkodzenia trzeba wymieniać z CAŁĄ lampą, koszt 3200zł. Byłem już zdecydowany zamówić ten piękny samochód a tu taki zonk :(
Sprzedawca coś mamrotał, że nie mają prawa się przepalić, ale nie był zadowolony z zadanego pytania.

pozdrawiam,
Mariusz
Początkujący

Postprzez zigu18 » 4 lut 2016, 01:12

Tak jest niestety nie tylko w mazdzie
Forumowicz

Od: 19 lis 2012, 18:35
Auto: Mazda 6
GG 2002 sedan
2.0 benzyna BRC

Postprzez Kominek » 4 lut 2016, 03:32

Witam serdecznie!
Rzeczywiście, są podobno bardzo trwałe i nikłe prawdopodobieństwo przepalenia.
Chociaż rzeczywiste koszty wymiany bardzo duże, to wyglądają pięknie.
Cóż, taki urok lamp zespolonych... ale zawsze też jest możliwość zakupienia tańszej wersji (bez ledów), która w przeciwieństwie do aut innych marek bez pakietu Led, wygląda całkiem nieźle ☺
Pozdrawiam już użytkujących i "oczekujących"☺
Początkujący

Postprzez Mariusz1969 » 4 lut 2016, 11:31

Cześć,

Niestety 'napaliłem' się na wersję 'SkyPassion', ta tańsza nie ma m.in. 'bezkluczykowego' dostępu, a przyzwyczaiłem się do tego wynalazku bardzo. Szukam samochodu dla żony, CX3 wygląda super, ale jak ktoś będzie miał pecha i co np. 2 lata będzie musiał wymieniać lampę za 3200 to porażka. Ta trwałość to 'podobno' jest, ale ledy (firmowe) w domu padały mi już kilkakrotnie, więc mam spore obawy :(

pozdrawiam,
Mariusz
Początkujący

Postprzez toruńczyk » 4 lut 2016, 13:14

Mariusz !
Jest wiele podzespołów w Cx3, które mogą się wcześniej lub póżniej popsuć i można tu hipotetycznie wymieniać je bez liku .
Na pewno będziemy o tym kiedyś pisać . Jeśli masz takie obawy to raczej kup samochód będący już z 5 lat na rynku ,gdyż w każdym nowym znajdziesz coś co będzie Ciebie niepokoić . Nie wiem tylko czy znajdziesz jeszcze w salonach coś "starego i sprawdzonego" a obecne auta są tak naszpikowane elektroniką (nie wspomnę o turbowyżyłowanych "małolitrażowych silnikach") , że to może nie pozwoli Ci spokojnie spać .
Jeszcze możesz też spróbować doubezpieczyć auto ...chyba ?
Powodzenia ! papa
Forumowicz

Od: 8 lis 2015, 21:02
Auto: Mazda CX-3 – 2016r. , 2.0Pb – 120KM , AT , Sky Passion , Soul Red .

Postprzez Mariusz1969 » 4 lut 2016, 13:50

Cześć,

masz rację, ale...spora część tych modułów, systemów to przydatne gadżety, które nie są konieczne do jazdy i w razie problemów można je po prostu wyłączyć. Bez świateł jeździć się nie da. Jak sprawdziłem to chyba wszyscy producenci samochodów z lampami LED oferują lampy zespolone, więc nie czepiam sie tu Mazdy jako producenta. Po prostu będę się czuł mało komfortowa pamiętając, że za przepaloną żarówkę trzeba zapłacić 3200zl. Jak dla mnie to szkoda, że wybór świateł w wersji SkyPassion nie jest opcjonalny.

Konkurencji CX 3 to za dużej nie ma, są samochody większe gabarytowo, ale potrzebuję samochód głownie do 'miasta', wiec chyba będę musiał 'przełknąć' te ledy.

Pytania z innej beczki:
– czy zamawialiście samochód z kołem dojazdowym czy z zestawem naprawczym?

– czy podłokietnik przeszkadza w obsłudze pokrętła wielofunkcyjnego (chyba taka jest nazwa)?

pozdrawiam,
Mariusz
Początkujący

Postprzez Kominek » 4 lut 2016, 14:24

Witam!
Rozumiem Twoje obawy, ale ledy w domu to zupełnie co innego. A i wybór wersji też, gdyż poszukuję jedynie pośród aut posiadających system bezkuczykowy. ..dla jednych zbędny gadżet, dla mnie bezcenny atut.
Vitara, równie fajne auto, wersja XLED rewelacja, ledy osobne, choć mijania również ledowe. No i system bezkuczykowy obecny.

Chwalę, gdyż jest w rodzinie, a ja o tak "choruję " na cx3.
No cóż, jakiś wybór jest.
Pozdrawiam i życzę zadowolenia z wyboru. ☺
Początkujący

Postprzez andrep » 4 lut 2016, 14:33

Witam
A jak lampy mają się do ubezpieczenia AC? , czy jeśli uderzę o framugę garażu to wymieni ubezpieczyciel ?, albo ktoś mi stłucze na parkingu i ucieknie co wtedy?
Forumowicz

Jest

Postprzez Mariusz1969 » 4 lut 2016, 14:39

i to chyba jest jakieś rozwiązanie problemu lamp zespolonych za 3200zl ;)
Początkujący