Gdzie zazwyczaj montowany był piec webasto w 323F BJ
Webasto-problemy i pytania związane z ogrzewaniem postojowym
Mam zamontowany po stronie kierowcy na dole bliżej nadkola
Dopisano 18 sty 2016, 17:41:
Byłem dzisiaj w serwisie Mazda i oto rezultat i diagnoza
opis- B2454
Przerwa w obwodzie wentylatora dmuchawy dodatkowej nagrzewnicy
opis- B2453
Zwarcie z masą w obwodzie wentylatora dmuchawy dodatkowej nagrzewnicy
Status – 22
Poniżej minimalnej wartości progowej
Wcześniej zapisany kod DTC nieobecny w czasie wydania polecenia
MIL wyłączona dla tego DTC
Jakieś opinie i wnioski dotyczące diagnozy?? Eber nie działa. Miał ktoś podobną sytuację? Mazda 5
Dopisano 18 sty 2016, 17:41:
Byłem dzisiaj w serwisie Mazda i oto rezultat i diagnoza
opis- B2454
Przerwa w obwodzie wentylatora dmuchawy dodatkowej nagrzewnicy
opis- B2453
Zwarcie z masą w obwodzie wentylatora dmuchawy dodatkowej nagrzewnicy
Status – 22
Poniżej minimalnej wartości progowej
Wcześniej zapisany kod DTC nieobecny w czasie wydania polecenia
MIL wyłączona dla tego DTC
Jakieś opinie i wnioski dotyczące diagnozy?? Eber nie działa. Miał ktoś podobną sytuację? Mazda 5
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY

Byłem dzisiaj w serwisie Webasto oraz Eberspracher i wg wydruku pan stwierdził, że do naprawy jest płytka z elektroniką. Koszt samej płytki – naprawy – to około 320 pln a z demontażem i montażem tejże płytki to około 550 pln. Piszę płytka tzn układ elektroniczny ponoć typowa przypadłość mazd z eberem. Nie nazwałem tego fachowo bo zapomniałem jak to nazwał
. Umówiłem się na naprawę na 2 lutego. Z ciekawości zapytałem o koszt rozbudowy do ogrzewania kabiny – ogrzewanie postojowe – około 1200 pln. Temat do zastanowienia

tam masz ebera czy webasto? bo sterownik webasto można spokojnie do 100zł kupić sprawny lub za 150 naprawić...
Rozbudowa dotyczy Ebera – mam obecnie sam dogrzewacz Ebera

Witam.
W poniedziałek wstawiam auto do mechanika,bo :
płyn chłodnicy osiąga odpowiednią temperaturę dopiero po przejechaniu 7 km
z pod auta często dymi bardzo mocno i śmierdzi świeczką (na krótkich odcinkach) a jak do tego włączę ogrzewanie na 3 lub 4 stopień i temperaturę ustawię na 24 stopnie to niesamowita zadyma.
Mam pytanie ...
Jakiej kwoty mogę się spodziewać za naprawę,bo mechanik nie jest w stanie mi nic powiedzieć
?
I czasowo ile może trwać naprawa???
Mazda 5 Exslusive 2007r diesel 2.0 143km 240tyś.km
z pod auta często dymi bardzo mocno i śmierdzi świeczką (na krótkich odcinkach) a jak do tego włączę ogrzewanie na 3 lub 4 stopień i temperaturę ustawię na 24 stopnie to niesamowita zadyma.
Mam pytanie ...
Jakiej kwoty mogę się spodziewać za naprawę,bo mechanik nie jest w stanie mi nic powiedzieć
- Od: 21 lip 2015, 07:35
- Auto: Mazda 5 van 2.0 diesel
Świder napisał(a):płyn chłodnicy osiąga odpowiednią temperaturę dopiero po przejechaniu 7 km
z pod auta często dymi bardzo mocno i śmierdzi świeczką (na krótkich odcinkach)
Z tą temperaturą faktycznie troszkę późno, patrzysz na temperaturę ze wskaźnika czy podpinasz np. Forscana?
Ten dym biały i gęsty?, bo zapach świeczki to raczej normalny.
Witam.
Długo nie odpisywałem, lecz problemy z wibracjami 6 biegu mi nie pozwoliły wcześniej napisać.
Opór był na świecy około 0,8 do minimum 0,7 ohm.
Używaną świecę zmierzyłem i było idealnie około 0,3 ohm.
Świecę zamieniłem i działa webasto jak nowe.
A opór przewodów nie muszę odejmować bo miernik dokładnie mierzy już, w zależności kto jaki ma miernik.
Teraz pozostaje mi tą nową popsutą świecę reklamować.
Długo nie odpisywałem, lecz problemy z wibracjami 6 biegu mi nie pozwoliły wcześniej napisać.
Opór był na świecy około 0,8 do minimum 0,7 ohm.
Używaną świecę zmierzyłem i było idealnie około 0,3 ohm.
Świecę zamieniłem i działa webasto jak nowe.
A opór przewodów nie muszę odejmować bo miernik dokładnie mierzy już, w zależności kto jaki ma miernik.
Teraz pozostaje mi tą nową popsutą świecę reklamować.
Świder napisał(a):Witam.
Mam pytanie ...
Jakiej kwoty mogę się spodziewać za naprawę,bo mechanik nie jest w stanie mi nic powiedzieć?
U mnie wyciągnięcie i wsadzenie webasta plus odpowietrzenie to 4 godziny roboty na spokojnie
kwoty są różne zależnie co Ci się w piecyku popsuło.
Czy palnik do wymiany czy świeca czy dmuchawa, czy może filtr zapchany albo za dużo syfu się nazbierało i trzeba wyczyścić webasto. Koszty to mogą być od 50 zł do 400 zł, nie licząc kosztów wyjęcia i włożenia webasta oraz uzupełnienie płynu chłodzącego.
Najpierw na Twoim miejscu bym odczytał czy są błędy jakieś z interfejsu i zrobił test nagrzewnicy dodatkowego ogrzewania (webasto) poprzez interfejs.
Zakładam, że resetować próbowałeś webasto poprzez odłączenie klemy minusowej od akumulatora?
ja miałem u mnie z 210 tyś to miała świeca przerwę i była do wymiany, może też u Ciebie już świeca się skończyła albo kończy.
Świder napisał(a):
Witam.
Mam pytanie ...
?
Witam.
No auto odebrałem od mechanika iii... odłączył mi dogrzewanie, boo to nie jest takie potrzebne i też ten problem będzie bardzo szybko powracał jeżdząc autem na krótkich odcinkach i że ta naprawa może kosztować około 300euro (czyszczenie i wymiana filtra + robota) a zmieni się tylko to,że trochę dłużej się bedzie rozgrzewał i na początku ciut więcej spalał
zapłaciłem 20euro za informacje i wyciągnięcie kabelków
Co Wy na to ?
-potrzebny ten dogrzewacz ?
-a odłączenie dogrzewacza nie spowoduje jakiejś lawiny uszkodzeń typu zepsuty termostat lub zły obieg chłodzenia ...?
Pozdrawiam
Witam.
Mam pytanie ...
Witam.
No auto odebrałem od mechanika iii... odłączył mi dogrzewanie, boo to nie jest takie potrzebne i też ten problem będzie bardzo szybko powracał jeżdząc autem na krótkich odcinkach i że ta naprawa może kosztować około 300euro (czyszczenie i wymiana filtra + robota) a zmieni się tylko to,że trochę dłużej się bedzie rozgrzewał i na początku ciut więcej spalał
zapłaciłem 20euro za informacje i wyciągnięcie kabelków
Co Wy na to ?
-potrzebny ten dogrzewacz ?
-a odłączenie dogrzewacza nie spowoduje jakiejś lawiny uszkodzeń typu zepsuty termostat lub zły obieg chłodzenia ...?
Pozdrawiam
- Od: 21 lip 2015, 07:35
- Auto: Mazda 5 van 2.0 diesel
Oddałem wczoraj auto do serwisu Ebera , Webasto. Koszt naprawy to 800pln , nie działał w ogóle dogrzewacz. Czy warto naprawiać – jak dla mnie zdecydowanie tak nie rozpisując się dlaczego. Szczegóły naprawy dopiszę jak poznam werdykt mechanika – fachowo opisany

Sprawdzałem za pomocą Thermo test swój dogrzewacz.
Pokazuje, że świeca nie działa.
Czy jeśli mam zepsutą świecę to nie zadziała też pompka paliwa?
Próbowałem włączać różne elementy: np. wiatrak się włącza, a pompka już nie.
Po próbie uruchomienia pompki z programu pokazuje błąd o treści, że pompka też nie działa.
Po wykasowaniu błędów jest ten sam błąd co zawsze czyli: uszkodzona świeca.
Czy to świadczy o tym, że pompka też do wymiany, czy ona nie uruchamia się wtedy, gdy świeca jest zepsuta?
Pokazuje, że świeca nie działa.
Czy jeśli mam zepsutą świecę to nie zadziała też pompka paliwa?
Próbowałem włączać różne elementy: np. wiatrak się włącza, a pompka już nie.
Po próbie uruchomienia pompki z programu pokazuje błąd o treści, że pompka też nie działa.
Po wykasowaniu błędów jest ten sam błąd co zawsze czyli: uszkodzona świeca.
Czy to świadczy o tym, że pompka też do wymiany, czy ona nie uruchamia się wtedy, gdy świeca jest zepsuta?
- Od: 7 kwi 2008, 22:33
- Auto: MPV LW 2.0D 2005
Do naprawy układ elektroniczny oraz dmuchawa. Może jutro będzie gotowy 

muzygog pompke paliwa sprawdź sobie manualnie, zdejmij wężyk paliwowy z pieca (ten cienki) wypnij 6pinową kostke z pieca, w pin 6 włóż szpilke i kawałkiem przewodu podciągniętym z akumulatora podawaj impulsowo +12V na tą szpilke tylko pamiętaj impulsami bo jak podłączysz na stałe to nic z wężyka nie poleci na pewno, jak popstykasz kilkanaście sekund i z wężyka zacznie kapać paliwo to pompka jest ok i problem ewidentnie siedzi w sterowniku,przy okazji możesz zdjąć dekiel z pieca (ten czarny na 4 śrubki) i zrobić zdjęcie sterownikowi
Po naprawie ale traktuj to jako moje subiektywne odczucia, auto chodzi ciszej, łapie szybciej temperaturę, odczuwalna lepsza kultura pracy silnika pewnie mniejsze spalanie , pewnie z czasem wydłużenie przebiegu silnika, lepsze warunki pracy dla DPF-a . To tyle moich spostrzeżeń.