Zapieczone pierścienie – problem po sprzedaży – sprawa sądowa.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez barmarii » 28 sty 2016, 23:14

stachan napisał(a):W tym przypadku 286 nie przejdzie. Sam wpędza się w kozi róg określając wadę jako ukrytą. Dziwię się, że żaden prawnik nie przyjął tej sprawy – jest wygrana w cuglach... Udaj się do dowolnej kancelarii, przedstaw swoją sytuację i zapytaj czy przyjmą sprawę za niewielką opłatą – po wygranej będą mieli zasądzone koszty a zatem zarobią swoje. Jeśli nie znajdziesz nikogo chętnego pamiętaj o możliwości, którą daje art. 117 kodeksu postępowania cywilnego.

Mógłbyś przedstawić mi to dlaczego Twoim zdaniem nie podlega to pod art. 286? Czy dlatego, że Kodeks Cywilny nie określa czym jest wada ukryta? Czy może dlatego, że on sam mógł przyczynić się do powstania szkody? A może dlatego, powstanie tej szkody mogło wynikać z naturalnego zużycia silnika (wysoki przebieg)?

Oraz moje drugie pytanie: Jaką możliwość daje wspomniany przez Ciebie artykuł? Z tego co się orientuje roszczenia przedawniają się z reguły po 10 latach.
Początkujący

Od: 26 sty 2016, 22:05
Auto: Mazda 323C 1.5 BA Z5

Postprzez stachan » 28 sty 2016, 23:18

To proste – musiałby udowodnić, że wiedziałeś o tej wadzie. Istotą dowodzenia 286 jest postawienie tezy "oszukał" i udowodnienie jej przed sądem. W jaki sposób to zrobi?

Dopisano 28 sty 2016 22:22:

Nie chodzi o przedawnienie roszczeń, ale

Obecnie również strona (osoba fizyczna lub osoba prawna) niezwolniona przez sąd od kosztów sądowych może domagać się ustanowienia dla niej adwokata lub radcy prawnego, jeżeli złoży stosowne oświadczenie (osoba fizyczna) lub wykaże, że nie ma dostatecznych środków na poniesienie kosztów wynagrodzenia adwokata lub radcy prawnego (osoba prawna) – art. 117 § 2 i 3 KPC.

Księga pierwsza, Tytuł I, Dział II – „Pomoc prawna z urzędu” (art. 117–124 KPC) :)
Obrazek
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Finansów
Koordynator Konkursów

Od: 21 wrz 2006, 17:09
Auto: Mazda6 GH 2.0 LF-DE

Postprzez kubsztyk » 29 sty 2016, 18:19

(...) Należy także pamiętać, że do czasu remontu silnika dolałem ok. 10 litrów oleju oraz kilka puszek doktora silnika.

Mineralny 15W40 + motodoktor... :| Zrobił z niego 20W50...

A czy z drugiej strony, prawdą jest to, że:

(...) Auto pobierało olej. Średnio 1l na 100 km, o czym nie poinformował mnie przy zakupie. (...) Auto przez okres ok. 3 dni sprawowało się dobrze, dopiero po wymianie oleju w silniku podczas użytkowania auto wykazywało wadę spalania oleju (...)

?

Przykro mi to stwierdzić, ale jak na razie śmierdzi mi to z obu stron...
Forumowicz

Od: 25 gru 2010, 11:23
Auto: Volvo S60 2.0T 2006;
ex mazda 6 TDI '03

Postprzez tadziol » 30 sty 2016, 14:32

Art. 6 KC.
I wszystko w temacie. Znajomy już czwarty rok znosi do sadu dowody,ze mu w warsztacie uszkodzili silnik. Jest w plecy za rzeczoznawców a pozwani maja wszystko w <dupa> i się śmieją.
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F