Historia:
Mazda 323F BJ spodobała mi się jako samochód już od pierwszego kontaktu, sporo czasu przed tym, kiedy zapadła decyzja o rozpoczęciu poszukiwań takiego auta dla mnie. W moim odczuciu to najfajniejszy kompakt z tamtych lat. Czas mijał i w końcu przyszła pora zmienić poprzedni samochód. Zawężając listę potencjalnych kandydatów do udanych modeli japońskich, osiągalnych cenowo, selekcję bez żadnego problemu wygrała 323F BJ. Rozpocząłem polowanie na właściwy egzemplarz.
Warunkiem koniecznym był dobry stan blacharski. Samochód to dla mnie nie tylko środek transportu, ale również (a może przede wszystkim?) źródło radości i narzędzie realizacji szeroko rozumianej motoryzacyjnej zajawki, musi więc cieszyć również oko. Rozglądałem się raczej za egzemplarzami po lifcie z silnikiem 1.6, choć bardzo kusiło czarne wnętrze z kierownicą Nardi – jest świetne. Oglądałem 8 egzemplarzy w różnym wieku i stanie, również jednego bardzo przyzwoitego Sportiva. Ostatecznie trafiłem na Bordową, model przed liftem ale w stanie takim jakiego szukałem. Decyzja zapadła.
Samochód sprowadzony, oczywiście wypicowany do granic możliwości a nawet nieco ponad to, niemniej jednak w bardzo zadowalającej kondycji zarówno blacharskiej jak i mechanicznej. Wyposażenie mi odpowiada, BARDZO cieszy skórzana kierownica i 4 el. szyby. Wrażenie robi ustawność i pakowność wnętrza, może od czasu do czasu się przydać. Z ciekawych spraw, sztuka ta już u dealera przed sprzedażą miała zamontowane sprężyny obniżające Eibach -30. Razem z dokładką progów wygląda to całkiem nieźle i wyraźnie wpływa na odbiór i charakter samochodu. Oczywiście w chwili obecnej do kompletu brakuje fajnych, dobrze spasowanych felg z elegancko naciągniętymi gumami
Dane techniczne:
Mazda 323F BJ
Rok produkcji – 1999
Silnik: 1.5 ZL-DE 65 KW/88 KM
Paliwo – benzyna + LPG (KME Nevo, KME Silver, Barracuda). Gaz zamontowany przeze mnie świeżo po zakupie
Przebieg – 141 900 aktualnie, 139 628 przy zakupie.
Wyposażenie:
Skórzana kierownica i gałka
Klimatyzacja
Sterowanie radiem z kolumny kierownicy
4 x elektryczne szyby
przesuwana tylna kanapa, regulacja kąta oparcia tylnej kanapy,
składany przedni fotel
ABS, TCS
sprężyny Eibach -30
dokładki progów
Wymiany świeżo po zakupie:
4 x końcówki stabilizatora – zrobione
świece zapłonowe NGK – zrobione
montaż instalacji gazowej – zrobione
zakup dywaników gumowych – zrobione
płukanka, nowy olej + filtr -zrobione
geometria – do zrobienia
dokupić zaślepkę relingu (dziura do mocowania bagażnika dachowego) – zrobione
potwierdzić wymianę rozrządu – zrobione
uruchomić klimatyzację – do zrobienia
Wymiany/naprawy zaplanowane:
olej w skrzyni
kupno ładnych felg aluminiowych i dobrych opon letnich
wymienić siłowniki klapy bagażnika
Kilka fotek świeżo po zakupie:
Chyba tyle na ten moment, teraz czas nawijać kilometry i cieszyć się nowym nabytkiem