Nie będę się z Tobą spierał bo masz rację

. Jako klient staram się nie dać oszukać a oszustwo wytknąć palcem.
Jedynym wyjściem, takim w 100% uczciwym jest sprowadzenie sobie auta samemu lub zlecenie tego komuś, kto się tym zajmuje.
Samemu nie ma na to czasu ani odpowiedniej wiedzy, zlecenie komuś to zdanie się na kogoś... na kogoś nieznajomego... i to jest chyba jakaś tam blokada dla mnie

.
Do tej pory korzystałem z trzeciej opcji: czyli szukanie na własną rękę na polskim rynku, mając pełną świadomość tego co mnie może spotkać, korzystając ze wszelkich środków, które pomogą mi dokonać dobrego wyboru. I tak jak napisałem wcześniej wytykając oszustom oszustwa, piętnując ich.
W ciągu ostatnich 7 lat kupowałem dwa auta: przy pierwszym gościu chciał zaniżyć wartość FV, przy drugim gościu próbował mnie walnąć na recyklingu oraz na mocy auta (626 GF 116 KM a nie 136 KM).
Żebyście wiedzieli jego zdziwienie jak dostał formularz reklamacyjny z wydrukiem jego oferty z Internetu, w której było jasne napisane że auto po opłatach.. działa w handlu a nie wiedział co to reklamacja i ewentualnie sąd konsumencki, który często orzeka zaocznie).
Summa summarum... w rzeczywistości można by się doczepić do większości produktów oferowanych w handlu gdyby tylko wiedza na temat poszczególnych branż na to pozwalała

.