krabdul napisał(a):Czyli wynika z tego, że Enso ma lepszą tapicerkę niż SkyPassion i inny kolor felg.
Z rzeczy, które są dodatkowo w SkyPassion zostały:
– system Bose
– przednie czujniki parkowania
– system bezkluczykowy
– zegary z obrotomierzem w roli głównej
– wyświetlacz Head-up
– możliwość w niektórych przypadkach rozbudowy o pakiet Safety
– detale wykończeniowe (aluminiowe/pseudoaluminiowe: listwa, wykończenie klamek i ramek nawiewów – w niższych wersjach jest to odpowiednio czarne piano i srebrny lakier). W SkyPassion są także chromowane obwódki świateł przeciwmgielnych.
Dla dużego grona będą to rzeczy zbędne, więc wróżę Enso świetlaną przyszłość

Większość z tych rzeczy to faktycznie "nice to have" choć osobiście w codziennej jeździe korzystam z większości z nich:
– system bose – mimo kiepskiej opinii mi jako laikowi bardzo uprzyjemnia słuchanie muzyki z pena
– przednie czujniki – bez nich parkowanie to sport ekstremalny

– system bezkluczykowy – często potrzebuję obu rąk do zabrania rzeczy z auta, zakupy laptop itp. wtedy doceniam ten bajer
– zegary i headup – może to kwestia gustu. Moim zdaniem zegar w skypassion wymiata, jednak bez head up byłby mało ergonomiczny. W związku z tym headup z tym zegarem traktuję jako integralną całość. Kontrola prędkości i obrotów dzięki nim jest bardzo ułatwiona w stosunku do niższych wersji
– z safety doceniam adaptacyjne doświetlanie zakrętów (AFS), automatyczne światła drogowe (HBC), AKTYWNY TEMPOMAT który działa bardzo dobrze choć ma swoje wady.
– wykończenia, pierdoły na które akurat ja nie zwracam uwagi

W każdym razie, wersja enso to ciekawa propozycja jednak po przyzwyczajeniu się do bajerów ze SkyPassion ciężko byłoby mi się przestawić. Oczywiście dochodzi do tego kwestia finansowa gdzie różnica cenowa to pewnie kilka grubych tysiaków? No i fakt, że to wersja limitowana
Dopisano 18 sty 2016, 14:53:alibomaye – z jakiego powodu pakiet safety odpada? Nie występuje on w wersji 120 konnej?
Dopisano 18 sty 2016, 14:54:Ok, już widzę, tylko w skypassion.
https://www.mazda.pl/assets/poland/cars ... cennik.pdfDopisano 18 sty 2016, 14:56:A moment... bo w sumie to chodzi mi o to co ma moc silnika do pakietu safety?
Bo to, że w SkyEnergy nie ma safety to wiem. Ale przecież, można wybrać 120 albo 165 w SkyEnergy?