Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez ozii » 18 sty 2016, 14:53

Ciekaw jestem tej trójeczki, z niecierpliwością oczekuję na real foto ;)
alibomaye napisał(a):Jeszcze taki cytat znalazłem na autocentrum.pl:

AutoCentrum.pl napisał(a):W salonach pojawi się również jedyna w przyszłym roku nowość marki Mazda – będzie to Mazda 3 Enso. Limitowana wersja kompaktowej Mazdy powstanie na bazie wersji SkyEnergy, wyłącznie w odmianie hatchback z silnikiem 2.0 SKY-G 120 oraz 165 KM.

Czy to oznacza, że wersja enso nie jest dostępna dla osób preferujących pełną opcję SkyPassion?
Jeżeli, tak to czego brakuje w enso z rzeczy, które ma SkyPassion, a zarazem co enso oferuje ponad standard oferty?
Forumowicz

Od: 10 lis 2015, 15:40
Auto: Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 Turbo 280 KM 2017r
Wcześniej Mazda 3 BM 2015 SkyPassion 2.0 Skyactive G 165 KM 2015r

Postprzez alibomaye » 18 sty 2016, 15:16

ozii napisał(a):Czy to oznacza, że wersja enso nie jest dostępna dla osób preferujących pełną opcję SkyPassion?
Jeżeli, tak to czego brakuje w enso z rzeczy, które ma SkyPassion, a zarazem co enso oferuje ponad standard oferty?

Nie chcę wymieniać dokładnie czego jest mniej w porównaniu do SkyPassion, bo pewnie coś pomieszam/pominę, ale Enso to dokładnie SkyEnergy + pakiet Xenon + 18 calowe felgi Gun Metallic + kamera cofania + inna tapicerka (alcantara z wykończeniami skórzanymi). Także można ją uznać za wersję między SkyEnergy a SkyPassion.

Jedna rzecz, która mnie interesowała i właściwie zdecydowała o tym, że wziąłem Enso, a nie SkyPassion to to, że w SkyPassion nie można wziąć tej ensowej tapicerki. Pełnej skóry też nie chciałem, a ta standardowa (czy tam Premium jak ją nazywają) nie bardzo mi odpowiada i wydaje się dość sztuczna i plastikowa. Mam nadzieję, że nie zawiodę się na tej z Enso, bo jak mówiłem trochę na ślepo ją biorę :P
Forumowicz

Od: 12 gru 2015, 18:26
Auto: Mazda3 BM Enso '16 120KM MT Soul Red

Postprzez krabdul » 18 sty 2016, 15:30

Czyli wynika z tego, że Enso ma lepszą tapicerkę niż SkyPassion i inny kolor felg.

Z rzeczy, które są dodatkowo w SkyPassion zostały:

– system Bose
– przednie czujniki parkowania
– system bezkluczykowy
– zegary z obrotomierzem w roli głównej
– wyświetlacz Head-up
– możliwość w niektórych przypadkach rozbudowy o pakiet Safety
– detale wykończeniowe (aluminiowe/pseudoaluminiowe: listwa, wykończenie klamek i ramek nawiewów – w niższych wersjach jest to odpowiednio czarne piano i srebrny lakier). W SkyPassion są także chromowane obwódki świateł przeciwmgielnych.

Dla dużego grona będą to rzeczy zbędne, więc wróżę Enso świetlaną przyszłość :)
Forumowicz

Od: 6 sty 2010, 12:07
Auto: CX-30 G150 AT AWD
Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez alibomaye » 18 sty 2016, 15:44

Po napisaniu mojego posta zacząłem sobie wypisywać rzeczy, których brakuje i wyszła mi podobna lista.

krabdul napisał(a):Czyli wynika z tego, że Enso ma lepszą tapicerkę niż SkyPassion i inny kolor felg.

– system Bose – i tak planuję zmianę fabrycznych głośników w przyszłości, a Bose ponoć aż takiego szału nie robi, więc dla mnie bez znaczenia
– przednie czujniki parkowania – dla mnie bez znaczenia
– system bezkluczykowy – nawet wolałem bez, bo jakoś średnio temu ufam
– zegary z obrotomierzem w roli głównej – tego najbardziej mi żal, bo zegary ze SkyPassion są dużo ciekawsze i chyba lepiej rozplanowane z tego co udało mi się porównać w necie
– wyświetlacz Head-up – wręcz mi się nie podoba wizualnie
– możliwość w niektórych przypadkach rozbudowy o pakiet Safety – po dogłębnej analizie forum i jeździe testowej 120KM, uznałem, że ten silnik będzie mi bardziej odpowiedał i ewentualnie potem będę go odblokowywał, więc pakiet Safety i tak u mnie odpadał
– detale wykończeniowe (aluminiowe/pseudoaluminiowe: listwa, wykończenie klamek i ramek nawiewów – w niższych wersjach jest to odpowiednio czarne piano i srebrny lakier). W SkyPassion są także chromowane obwódki świateł przeciwmgielnych. – tego też delikatnie żal, ale można na siłę samemu się potem bawić w taki "optyczny tuning"

Dla dużego grona będą to rzeczy zbędne, więc wróżę Enso świetlaną przyszłość

Także po analizie rzeczywiście wyszło mi, że chyba nie ma co przepłacać, a Enso z tymi malutkimi mankamentami + prawdopodobnie dużym plusem w postaci tapicerki mi spokojnie wystarczy. Nie wiem czy kogoś to w ogóle interesuje, ale a nuż ktoś jest przed podobnym dylematem i mu się to przyda, więc napisałem :P
Forumowicz

Postprzez ozii » 18 sty 2016, 15:50

krabdul napisał(a):Czyli wynika z tego, że Enso ma lepszą tapicerkę niż SkyPassion i inny kolor felg.

– system Bose
– przednie czujniki parkowania
– system bezkluczykowy
– zegary z obrotomierzem w roli głównej
– wyświetlacz Head-up
– możliwość w niektórych przypadkach rozbudowy o pakiet Safety
– detale wykończeniowe (aluminiowe/pseudoaluminiowe: listwa, wykończenie klamek i ramek nawiewów – w niższych wersjach jest to odpowiednio czarne piano i srebrny lakier). W SkyPassion są także chromowane obwódki świateł przeciwmgielnych.

Dla dużego grona będą to rzeczy zbędne, więc wróżę Enso świetlaną przyszłość :)

Większość z tych rzeczy to faktycznie "nice to have" choć osobiście w codziennej jeździe korzystam z większości z nich:
– system bose – mimo kiepskiej opinii mi jako laikowi bardzo uprzyjemnia słuchanie muzyki z pena
– przednie czujniki – bez nich parkowanie to sport ekstremalny :P
– system bezkluczykowy – często potrzebuję obu rąk do zabrania rzeczy z auta, zakupy laptop itp. wtedy doceniam ten bajer
– zegary i headup – może to kwestia gustu. Moim zdaniem zegar w skypassion wymiata, jednak bez head up byłby mało ergonomiczny. W związku z tym headup z tym zegarem traktuję jako integralną całość. Kontrola prędkości i obrotów dzięki nim jest bardzo ułatwiona w stosunku do niższych wersji
– z safety doceniam adaptacyjne doświetlanie zakrętów (AFS), automatyczne światła drogowe (HBC), AKTYWNY TEMPOMAT który działa bardzo dobrze choć ma swoje wady.
– wykończenia, pierdoły na które akurat ja nie zwracam uwagi ;)

W każdym razie, wersja enso to ciekawa propozycja jednak po przyzwyczajeniu się do bajerów ze SkyPassion ciężko byłoby mi się przestawić. Oczywiście dochodzi do tego kwestia finansowa gdzie różnica cenowa to pewnie kilka grubych tysiaków? No i fakt, że to wersja limitowana ;)

Dopisano 18 sty 2016, 14:53:

alibomaye – z jakiego powodu pakiet safety odpada? Nie występuje on w wersji 120 konnej?

Dopisano 18 sty 2016, 14:54:

Ok, już widzę, tylko w skypassion.
https://www.mazda.pl/assets/poland/cars ... cennik.pdf

Dopisano 18 sty 2016, 14:56:

A moment... bo w sumie to chodzi mi o to co ma moc silnika do pakietu safety?
Bo to, że w SkyEnergy nie ma safety to wiem. Ale przecież, można wybrać 120 albo 165 w SkyEnergy?
Forumowicz

Postprzez alibomaye » 18 sty 2016, 16:21

ozii napisał(a):alibomaye – z jakiego powodu pakiet safety odpada? Nie występuje on w wersji 120 konnej?

Według tego co przekazał mi dealer pakiet Safety występuje tylko w wersji 165konnej ze względu na aktywny tempomat, który nie radził by sobie za dobrze przy inaczej zestrojonej skrzyni biegów dla 120KM.
Forumowicz

Postprzez ozii » 18 sty 2016, 16:31

Ciekawe... radziłby sobie gdyby oprogramowanie przewidywało taką opcję ale widocznie producent tak uznał :P
Forumowicz

Postprzez krabdul » 18 sty 2016, 16:34

Występuje tylko w SkyPassion 165MT i 120AT
Forumowicz

Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez alibomaye » 18 sty 2016, 16:54

ozii napisał(a):Ciekawe... radziłby sobie gdyby oprogramowanie przewidywało taką opcję ale widocznie producent tak uznał

Też tak myślę, ale obejdę się :P
Forumowicz

Postprzez ozii » 18 sty 2016, 17:32

Tak w ogóle to ciekaw jestem też opinii użytkowników planujących odblokowanie G120. W szczególności jakie problemy wynikną z tego po czasie ( oczywiście najlepiej żadnych ). Obawiam się, że inny mechanizm skrzyni i prawdopodobnie podzespoły, czy sterowniki niektórych elementów mogą nie do końca działać przy tak zwiększonej mocy. Kumpel mówił mi, że pierwsze co warto sprawdzić, to czy chłodnica przy G120 nie jest mniejsza niż ta w G165.
Forumowicz

Postprzez krabdul » 18 sty 2016, 17:36

O podzespoły typu sprzęgło, ośki czy przeguby bym się nie bał, bo raz że pewnie są identyczne, a dwa to tu rolę gra moment obrotowy a nie moc a ten się nie zmienia i jest identyczny jak w 165. Co do chłodnicy to się nie wypowiem.
Forumowicz

Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez Springfield762 » 19 sty 2016, 22:18

Zamówiłem wersję skyEnergy+Xenon. Dostałem prawie 3% w akcesoriach, niestety w ten bonus jest wliczone zabezpieczenie OmegaCanUltra za 1720zł które "zjada" większość tego bonusu. Czytałem, że po napisaniu do mazdy polska właściciele mazdy 6 dostawali 50% rabatu na dodatkowe zabezpieczenia. Czy komuś udało się dostać coś takiego dla mazdy 3? Jeżeli by się udało to to zabezpieczenie zakupiłbym za gotówkę a w ramach tych 3% sfinansował bym część wartości felg 18" które zamierzam dokupić. Patologią jest żeby trzeba było tyle płacić za dodatkowe zabezpieczenia z powodu nie spełniania swojej roli przez te fabryczne :(
Forumowicz

Od: 9 gru 2015, 21:08
Auto: Mazda 3 BM 2016, SkyEnergy+Xenon, Sedan, JetBlack, G 2.0 MT, Felgi 18"

Postprzez ereste83 » 19 sty 2016, 22:56

W październiku jeszcze był on tańszy o kilkaset złotych kiedy kupowałem.

Dla mnie patologią to jest kamera cofania za 2000 zł. Wszędzie u konkurencji koło 1000 zł. A kamera warta jakieś 200-300 zł. Teraz jest już w standardzie w SkyPassion (który zdrożał), ale w zeszłym roku tyle wydając na samochód i nie dostając kamery w pakiecie to mnie wkurzało najbardziej w Maździe.
Forumowicz

Od: 12 sty 2016, 13:10
Auto: Mazda 3 2015 HB SkyPassion 2.0 120KM 6AT

Postprzez alibomaye » 20 sty 2016, 00:21

Springfield762 napisał(a):Zamówiłem wersję skyEnergy+Xenon. Dostałem prawie 3% w akcesoriach, niestety w ten bonus jest wliczone zabezpieczenie OmegaCanUltra za 1720zł które "zjada" większość tego bonusu. Czytałem, że po napisaniu do mazdy polska właściciele mazdy 6 dostawali 50% rabatu na dodatkowe zabezpieczenia. Czy komuś udało się dostać coś takiego dla mazdy 3? Jeżeli by się udało to to zabezpieczenie zakupiłbym za gotówkę a w ramach tych 3% sfinansował bym część wartości felg 18" które zamierzam dokupić. Patologią jest żeby trzeba było tyle płacić za dodatkowe zabezpieczenia z powodu nie spełniania swojej roli przez te fabryczne

Głupie pytanie, felgi 18'' to są prawie 4 kafle z tego co kojarzę cennik. Czy nie opłaca Ci się po prostu wziąć wersji Enso (do SkyEnergy z pakietem Xenon dopłata jeśli mnie pamięć nie zawodzi 2600)? W tym oprócz felg 18'' jest kilka innych bajerów (kamera cofania, tapicerka z alcantary). W mojej ocenie w tym momencie kiedy Enso jest w sprzedaży SkyEnergy z pakietem Xenon trochę traci sens, a już na pewno jeśli ktoś chce większe felgi.

Chyba, że sedan, to wtedy według mojej wiedzy nie ma wersji Enso, chociaż niektórzy mieli inne informacje.
Forumowicz

Postprzez Springfield762 » 20 sty 2016, 00:49

Gdyby była wersja Enso w sedanie to brał bym oczywiście Enso, niestety nie ma. Dla mnie tylko sedan wchodził w grę więc pozostała tylko wersja SkyEnergy+Xenon. Do SkyPassion musiał bym dopłacić 6600zł a z wersji skyPassion zależało by mi tylko na zegarach, felgach 18 i czujnikach parkowania z wizualizacją więc bez sensu, tym bardziej że chcę mieć na zimę felgi 16" które i tak bym musiał dokupić. W moim przypadku dokupię tylko felgi 18" na które można dostać z tego co widziałem nawet do 30% rabatu.
Forumowicz

Od: 9 gru 2015, 21:08
Auto: Mazda 3 BM 2016, SkyEnergy+Xenon, Sedan, JetBlack, G 2.0 MT, Felgi 18"

Postprzez alibomaye » 20 sty 2016, 00:57

Springfield762 napisał(a):Gdyby była wersja Enso w sedanie to brał bym oczywiście Enso, niestety nie ma. Dla mnie tylko sedan wchodził w grę więc pozostała tylko wersja SkyEnergy+Xenon. Do SkyPassion musiał bym dopłacić 6600zł a z wersji skyPassion zależało by mi tylko na zegarach, felgach 18 i czujnikach parkowania z wizualizacją więc bez sensu, tym bardziej że chcę mieć na zimę felgi 16" które i tak bym musiał dokupić. W moim przypadku dokupię tylko felgi 18" na które można dostać z tego co widziałem nawet do 30% rabatu.

Ok, wszystko jasne, to nawet potwierdza info, które otrzymałem od dealera, że Enso nie występuje w sedanie, ale ktoś tutaj miał inną wersję zdarzeń. A co do SkyPassion to z tego samego założenia wychodziłem. Dopłata już dość spora, a dla mnie oprócz fajniejszych zegarów, reszta rzeczy to raczej wodotryski, z których bym pewnie nigdy nie skorzystał w pełni :)
Forumowicz

Postprzez czarmi » 20 sty 2016, 09:48

Wątek jakby trochę się rozszerzył, bo dotyczyć ma jak sama nazwa wskazuje – zakupu używanego auta Mazda 3 BM :| . Może ktoś władny przeniósłby wpisy dot. zakupu aut nowych w odpowiednie miejsce <co?>
Obrazek

Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez alibomaye » 20 sty 2016, 11:22

Ktoś się nie popisał. Powyższe posty były w dziale o BM w temacie "Negocjacje u dealera". Komuś najwyraźniej to nie pasowało, ale czemu przeniósł do tematu o kupnie używanej BM zamiast nowej to nie mam pojęcia.
Forumowicz

Postprzez stachan » 20 sty 2016, 19:19

Mój błąd – przepraszam ;)
Obrazek
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Finansów
Koordynator Konkursów

Od: 21 wrz 2006, 17:09
Auto: Mazda6 GH 2.0 LF-DE

Postprzez Spoko40 » 10 lut 2016, 21:26

Witam
Zamówiłem M3 w wersji Enso z navi. Koszt zakupu to prawie 86k. Po zastanowieniu okazuje się, że w tej cenie mogę mieć Passion (cena katalogowa) ale dodatkowo muszę dodać za lakier i navi 4k. Wersje różnią się między sobą czterema elementami : nagłośnienie Bose, czujniki przednie, bezkluczykowy dostęp i Head-up. W Enso zaś będzie tapicerka skórzano-zamszowa. Czy elementy które wymieniłem w Passion są warte tej dopłaty?
Forumowicz

Od: 10 lut 2016, 18:58
Auto: Mazda 3 Enso 2016
Mazda 2 DJ 2019