Witam. Mam pytanie odnośnie dwóch błędów (jak w tytule). Czy mogą one być ze sobą w jakiś sposób powiązane? Komputer wyłapał te dwa błędy (zdjęcie w załączniku). Nie działa mi wentylator chłodnicy ale to wiem od kilku miesięcy i do tej pory nie zapalał się check engine. Inaczej stało się po wymianie chłodnicy na nową (stara ciekła) w ten weekend. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy nie ale po wymianie chłodnicy check się zapalił i nie chce zgasnąć. Ma ktoś jakis pomysł?
Dopisano 12 sty 2016, 13:54:
Dodam, że silnik pracuje równo i normalnie. Nie traci mocy itd. Czy może to sugerować, że padł sam czujnik spalania stukowego i daje fałszywy alarm do komputera?
Dwa błędy P0328 i P0480
Strona 1 z 1
Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że to wystarczy i u mnie bo sam czujnik nie jest aż tak drogi. Miałeś tak, że czasami check engine gasnął na jakiś czas i zapalał się ponownie? Czy jeżeli ten czujnik jest "walnięty" to czy normalnym jest, że auto więcej pali? Bo u mnie zauważyłem, że sporo więcej żre :/
- Od: 24 wrz 2014, 21:52
- Auto: Mazda 3 1.6 benzyna 105 KM 2003
U mnie kontrolka zaczynała świecić jak tylko odpaliłem silnik kiedy był zimny, jeśli skasowałem błąd na ciepłym silniku i go odpaliłem błąd się nie pojawiał lecz i tak czujnik był do wymiany. Silnik więcej paliwa jadł ale nie jestem pewien czy to wina czujnika czy tego iż była to zima ale dużej różnicy nie było max 1.5 l na 100km
Mam dokładnie sam problem. Wydaje mi się że, dużo więcej pali paliwa, choć plusem jest to że mam gaz jeszcze. Jaki czujnik wymieniłeś? marka cena, sam robiłeś?
- Od: 23 mar 2015, 20:03
- Auto: Mazda 3 1,6 LPG 2004
Strona 1 z 1