Mazda 3 BM Kluczyk – zasada działania i problemy
1, 2
Hej,
Zostawilem kluczyk w otwartym samochodzie w garazu na ponad dzien. Nie moglem odpalic samochodu tym kluczykiem i pamietalem, ze samochod po jakims czasie blokuje kluczyk. Poszedlem po drugi i jakos odpalilem samochod. Pojechalem kilkanascie kilometrow do rodziny i juz nie moge wrocic. Zaden luczyk nie dziala i zblizanie kluczykow do przycisku "start" tez nie dziala. Nie mam ksiazki serwisowaej, a ludzie z infolinii "mazda assistanse" nie moga pomoc. Proponuja zabranie samochodu i auto zastepcze. Ktos moze jaka jest procedura odpalania samochodu w takiej sytuacji ?
Zostawilem kluczyk w otwartym samochodzie w garazu na ponad dzien. Nie moglem odpalic samochodu tym kluczykiem i pamietalem, ze samochod po jakims czasie blokuje kluczyk. Poszedlem po drugi i jakos odpalilem samochod. Pojechalem kilkanascie kilometrow do rodziny i juz nie moge wrocic. Zaden luczyk nie dziala i zblizanie kluczykow do przycisku "start" tez nie dziala. Nie mam ksiazki serwisowaej, a ludzie z infolinii "mazda assistanse" nie moga pomoc. Proponuja zabranie samochodu i auto zastepcze. Ktos moze jaka jest procedura odpalania samochodu w takiej sytuacji ?
- Od: 1 wrz 2015, 15:55
- Auto: Mazda 3 BM 2.0 MT 120KM 2015 SkyEnergy, Sedan w Soul red
wejdź na str. 3-7 – Klucze – chwilowo nieaktywne funkcje klucza
"Mając przy sobie drugi klucz, wciśnij pedał sprzęgła do momentu, w którym lampka sygnalizacyjna klucz (zielona) włączy się."
"Mając przy sobie drugi klucz, wciśnij pedał sprzęgła do momentu, w którym lampka sygnalizacyjna klucz (zielona) włączy się."
Witam,
chciałbym się zapytać o ta funkcje w Mazdzie , która to podczas uruchomionego silnika gdy się oddale od auta wyskakuje na desce rozdzielczej info "Key not found" coś takiego, ale silnik dalej pracuje:/. Wczoraj zrobiłem test, po prostu zaparkowałem auto i wsiadłem, zostawiłem go uruchomionego i poszedłem na zakupy do biedry. Kazdy kto by chciał mógłby sobie wsiąść i odjechać w siną dal, bo oprócz alertu na desce rozdzielczej auto w pełni sprawne.
Czy jest jakaś opcja aby po odejściu od auta, auto samo wyłączyło silnik bez możliwości uruchomienia go ponownie?? Myślałem ze to już jest, ze tak to działa, ten kluczyk i b b się zawiodłem. A możne to tylko w moim egzemplarzu??
Pzodro
chciałbym się zapytać o ta funkcje w Mazdzie , która to podczas uruchomionego silnika gdy się oddale od auta wyskakuje na desce rozdzielczej info "Key not found" coś takiego, ale silnik dalej pracuje:/. Wczoraj zrobiłem test, po prostu zaparkowałem auto i wsiadłem, zostawiłem go uruchomionego i poszedłem na zakupy do biedry. Kazdy kto by chciał mógłby sobie wsiąść i odjechać w siną dal, bo oprócz alertu na desce rozdzielczej auto w pełni sprawne.
Czy jest jakaś opcja aby po odejściu od auta, auto samo wyłączyło silnik bez możliwości uruchomienia go ponownie?? Myślałem ze to już jest, ze tak to działa, ten kluczyk i b b się zawiodłem. A możne to tylko w moim egzemplarzu??
Pzodro
- Od: 15 kwi 2014, 07:48
- Auto: Mazda 3 SkyMotion SKYACTIV-G 2.0 120KM 6MT
Nie tylko w Twoim
Nie gaśnie, ale ciekaw jestem, jakby ktoś bez kluczyka wsiadł to jak daleko by odjechał? Napewno do pierwszego zgaszenia silnika, chyba że jakoś auto się będzie broniło wcześniej
zatrzyma się, czy alarm się aktywuje. Można by taki eksperyment zrobić, wysiąść, oddać komuś kluczyki i odjechać.
Nie gaśnie, ale ciekaw jestem, jakby ktoś bez kluczyka wsiadł to jak daleko by odjechał? Napewno do pierwszego zgaszenia silnika, chyba że jakoś auto się będzie broniło wcześniej
Mi czasami auto gaśnie jak wysiadam ale nie potrafię znaleźć prawidłowości dlaczego tak się dzieje kiedy już to nastąpi. Na komputerze jest tylko info engine stalled czy jakoś tak.
-
maryousz
Rorert napisał(a):Jak zatrzymam samochód i i-stop wyłączy silnik to po wyjściu z samochodu silnik się nie uruchomi po wciśnięciu sprzęgła.
Ja mam tak w 3 BL, Dzisiaj wysiadłem z auta jak stało na I-stopie , wsiadłem i z kluczyka dopiero odpalił. ( po wciśnięciu sprzęgła nie reagował ) Ma czujnik jakiś czujnik w drzwiach i chyba dla bezpieczeństwa wyłącza silnik całkiem.
lublinianin napisał(a):Rorert napisał(a):Jak zatrzymam samochód i i-stop wyłączy silnik to po wyjściu z samochodu silnik się nie uruchomi po wciśnięciu sprzęgła.
Ja mam tak w 3 BL, Dzisiaj wysiadłem z auta jak stało na I-stopie , wsiadłem i z kluczyka dopiero odpalił. ( po wciśnięciu sprzęgła nie reagował ) Ma czujnik jakiś czujnik w drzwiach i chyba dla bezpieczeństwa wyłącza silnik całkiem.
I to jest jedyna sytuacja, w ktorej od czasu do czasu uzywam i-stop – gdy jest ciemno na zewnatrz. Zatrzymuje sie, aktywuje sie i-stop, otwieram drzwi (silnik pernamentnie gasnie, czyli juz nie zapali po wcisnieciu sprzegla), wysiadam, wyjmuje graty z bagaznika, psa, kota i reszte zwierzat, zaprowadzam do domu i zamykam auto kluczykiem. Swiatla zewnetrzne gasna, auto zamkniete – taka funkcja "follow me home" dla biednych posiadaczy Mazd.
To co mnie najbardziej irytuje, to ze gdy 1 badz 2 razy nacisne start (np sprzatam i chce posluchac radia) auta nie da sie zamknac kluczykiem ani przyciskiem na klamce! Musze otwierac drzwi i siegac do przycisku start, ktory jeszcze jest tak ladnie schowany ze ciezko w niego trafic bez siadania w fotelu. Byly chwile, gdy projektanta tego systemu wyzywalem od uposledzonyz zoltkow – w sumie zdanie nadal podtrzymuje.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
A tego nie testowałem , muszę kiedyś sprawdzić czy na i-stopie u mnie zamknie się z kluczyka.
PS Zona jeździ tylko autkiem i chyba wyłączę całkiem i-stop, irytuje ją ten system
PS Zona jeździ tylko autkiem i chyba wyłączę całkiem i-stop, irytuje ją ten system
W auto świat napisali, że tak właśnie kradną auta z dostępem bezkluczykowym.
Używają przedłużaczy (wzmacniaczy) zasięgu nadajnika. Otwierają, odpalają i w drogę .
Później kluczyka już nie wykrywa ale auto już nie gaśnie i jedzie do dziupli.
https://drive.google.com/folder/d/0B2JI ... p2NEk/edit
To faktycznie działa.
Używają przedłużaczy (wzmacniaczy) zasięgu nadajnika. Otwierają, odpalają i w drogę .
Później kluczyka już nie wykrywa ale auto już nie gaśnie i jedzie do dziupli.
https://drive.google.com/folder/d/0B2JI ... p2NEk/edit
gdy jest ciemno na zewnatrz. Zatrzymuje sie, aktywuje sie i-stop, otwieram drzwi (silnik pernamentnie gasnie, czyli juz nie zapali po wcisnieciu sprzegla), wysiadam, wyjmuje graty z bagaznika, psa, kota i reszte zwierzat, zaprowadzam do domu i zamykam auto kluczykiem. Swiatla zewnetrzne gasna, auto zamkniete
To faktycznie działa.
-
lukaszjakubowski
1, 2