Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)
W pewnym sensie oddaje. Jeżeli wziąłby auto w 2015 roku i wrzucił wkład własny, to na niego dostałby FV jeszcze za 2015 i o ile firma nie wykazała strat tylko jakieś zyski to w rozliczeniu rocznym można się spodziewać zwrotu. Pozostałe raty leasingowe działałyby jak każda inna FV w rozliczeniu miesięcznym/3m.
ozii napisał(a):Swoją drogą... Urząd Skarbowy niczego nie "oddaje' – co najwyżej pomniejszasz należny VAT i dochodowy o poniesione koszty co każdy okres rozliczeniowy.
Ależ jak najbardziej oddaje – tylko np. niektóre US mają taką zasadę "zwrot VAT = kontrola"
Czy kupowaliście swoje Mazdy w salonie Bemo Motors w Warszawie? Jak wrażenia dotyczące obsługi w tym salonie? Czytałem negatywne opinie dotyczące serwisu w Bemo, natomiast nie wiem jak u nich z zakupem nowego auta.
- Od: 25 gru 2015, 21:57
- Auto: Planuję zakup M3 SkyEnergy, 2.0 120KM
Pavells napisał(a):Czytałem negatywne opinie dotyczące serwisu w Bemo, natomiast nie wiem jak u nich z zakupem nowego auta.
Pytanie raczej natury retorycznej

Ja u nich zamówiłem swoją trójeczkę z 2016 -na razie czekam.
Jeżeli chodzi o przygody z uszkodzeniami podczas transportu, to wydaję mi się, że jest to niezależne od salonu. Wiedząc o takich wypadkach poprosiłem dealera aby zadzwonił do mnie od razu jak samochód przyjedzie do salonu, a nie dopiero jak będzie gotowy do odbioru – bez problemu się zgodzili – zobaczymy jak będzie.
Jeżeli chodzi o przygody z uszkodzeniami podczas transportu, to wydaję mi się, że jest to niezależne od salonu. Wiedząc o takich wypadkach poprosiłem dealera aby zadzwonił do mnie od razu jak samochód przyjedzie do salonu, a nie dopiero jak będzie gotowy do odbioru – bez problemu się zgodzili – zobaczymy jak będzie.
- Od: 9 lis 2015, 21:29
- Auto: Mazda3 BM Enso 120KM MT; 2016r. HB Soul Red
Pavells napisał(a):Czy kupowaliście swoje Mazdy w salonie Bemo Motors w Warszawie? Jak wrażenia dotyczące obsługi w tym salonie? Czytałem negatywne opinie dotyczące serwisu w Bemo, natomiast nie wiem jak u nich z zakupem nowego auta.
Nie chce Cie martwic ale potrafia traktowac nowe auta z placu jako dawcow organów.
-
maryousz
Ja mam słabe doświadczenia z nimi. Przy zakupie dawali mi cenę 3k wyższą niż Odyssey twiedząc, że nigdzie w PL nie dostanę taniej. A jeśli chodzi o serwis to wszędzie byle nie tam. Długo, nieprzyjemnie i nieprofesjonalnie.
Jeśli chodzi o negocjacje, to dostałem 2% rabatu na auto i około 35% na akcesoria (nie pamiętam dokładnie).
Jeśli chodzi o negocjacje, to dostałem 2% rabatu na auto i około 35% na akcesoria (nie pamiętam dokładnie).
krabdul napisał(a):W pewnym sensie oddaje. Jeżeli wziąłby auto w 2015 roku i wrzucił wkład własny, to na niego dostałby FV jeszcze za 2015 i o ile firma nie wykazała strat tylko jakieś zyski to w rozliczeniu rocznym można się spodziewać zwrotu. Pozostałe raty leasingowe działałyby jak każda inna FV w rozliczeniu miesięcznym/3m.
child napisał(a):ozii napisał(a):Swoją drogą... Urząd Skarbowy niczego nie "oddaje' – co najwyżej pomniejszasz należny VAT i dochodowy o poniesione koszty co każdy okres rozliczeniowy.
Ależ jak najbardziej oddaje – tylko np. niektóre US mają taką zasadę "zwrot VAT = kontrola"Czasu na zwrot mają chyba 180 dni. Dlatego lepiej zrobić przerachowanie na dochodowy.
Pierwsze słyszę, ale jestem na tyle niedoświadczony, że mogę się mylić. Z tego co wiem stratę z danego roku rozliczasz w kolejnym roku w ilości max 50%. W jeszcze kolejnym roku kolejne 50% – tyle jeżeli chodzi o CIT. w przypadku VAT-u faktycznie znalazłem informacje wskazujące na to, że można wybrać albo rozliczenie nadpłaty, albo zwrot z US.
Dopisano 8 sty 2016, 13:13:
W każdym razie korzystniej jest odliczać koszty w kolejnych okresach niż czekać prawdopodobnie pół roku na zwrot
ozii napisał(a):child napisał(a):ozii napisał(a):Swoją drogą... Urząd Skarbowy niczego nie "oddaje' – co najwyżej pomniejszasz należny VAT i dochodowy o poniesione koszty co każdy okres rozliczeniowy.
Ależ jak najbardziej oddaje – tylko np. niektóre US mają taką zasadę "zwrot VAT = kontrola"Czasu na zwrot mają chyba 180 dni. Dlatego lepiej zrobić przerachowanie na dochodowy.
Pierwsze słyszę, ale jestem na tyle niedoświadczony, że mogę się mylić. Z tego co wiem stratę z danego roku rozliczasz w kolejnym roku w ilości max 50%. W jeszcze kolejnym roku kolejne 50% – tyle jeżeli chodzi o CIT. w przypadku VAT-u faktycznie znalazłem informacje wskazujące na to, że można wybrać albo rozliczenie nadpłaty, albo zwrot z US.
Przecież ja pisałem właśnie o VAT.
W każdym razie korzystniej jest odliczać koszty w kolejnych okresach niż czekać prawdopodobnie pół roku na zwrot
Też tak uważam i dlatego z reguły najsensowniej wychodzi leasing.
Ale leasing nie wyklucza wrzucenie wkładu własnego na który dostaje się od razu jakąś FV, którą można wrzucić w koszta (straty) i dzieki czemu można coś ugrać w zorliczeniu rocznym. Generalnie płaciłem większość roku dochodowy i VAT ale wrzucając wkład własny na grudzień wykazałem stratę za ten miesiąc i w rozliczeniu rocznym od podatku należnego odejmuje się podatek zapłacony. Stąd ten oczekiwany zwrot. Nie wynika on z prośby o zwrot. Nie jestem specem w tym temacie, ale ja tak właśnie zrobiłem w uzgodnieniu z księgowym. Jak kogoś to bardziej interesuje to mogę dopytać. Swoją drogą odbiegliśmy od tematu 
Właśnie przeglądam cennik na 2016 i mazda wprowadziła parę liftów:
SkyGo: +90pln
SkyMotion: +90pln
SkyEnergy: +590pln
SkyPassion: +1290pln
Innych zmian nie zauważyłem.
SkyGo: +90pln
SkyMotion: +90pln
SkyEnergy: +590pln
SkyPassion: +1290pln
Innych zmian nie zauważyłem.
No, jeszcze doszedł Diesel 1.5l i z powrotem webasto... tylko do benzyny. Poza tym widzę więcej opcji możliwości alarmu.
- Od: 30 gru 2015, 12:28
- Auto: Mazda 3 BM, SkyEnergy, 2015, 2.0 120HP
Zauważyłem jeszcze kamerę w standardzie w SkyPassion – stąd pewnie największa podwyżka w tej wersji, ale my wiem ile kosztuje dołożenie 
PS: Diesel 105KM jest droższy od benzyny 120KM o 10kpl. Ciutkę przesadzili.
Edit: Wczoraj dowiedziałem się w salonie, że auta wyprodukowane po 04.2015 mają funkcję leaving/coming home. DAB będzie od wersji SkyEnergy, stąd pewnie wieksza u niej podwyżka niż w niższych wersjach.
PS: Diesel 105KM jest droższy od benzyny 120KM o 10kpl. Ciutkę przesadzili.
Edit: Wczoraj dowiedziałem się w salonie, że auta wyprodukowane po 04.2015 mają funkcję leaving/coming home. DAB będzie od wersji SkyEnergy, stąd pewnie wieksza u niej podwyżka niż w niższych wersjach.
alibomaye napisał(a):Wyjściowa cena Enso z silnikiem 2.0 120 KM to z tego co pamiętam 84590 brutto (bez nawigacji). Występuje tylko w HB, ale o ile się orientuję to z silnikem 165KM tak. Nie dotyczy jej nic, bo to nowy rocznik 2016, można wywalczyć 2% rabatu od ceny lub 3% w akcesoriach (przynajmniej tyle udało mi się ugrać).
Występuje również w wersji SD. Super extra liftem mają być zabudowane zawiasy klapy bagażnika...
-
maryousz
maryousz napisał(a):Występuje również w wersji SD. Super extra liftem mają być zabudowane zawiasy klapy bagażnika...
Hmm, to coś się musiało zmienić, bo jak zamawiałem swoją trzy tygodnie temu to dealer wyraźnie powiedział, że w takim razie muszę wybrać HB (nic to nie zmieniało, bo i tak taki był mój plan).
MMazda napisał(a):Wstawiłbyś jakąś fotke auta/specyfikacji czy broszury bo jestem ciekaw jak Mazda 3 wygląda w tej wersji a głównie jak prezentuje się na felgach gun metalic
Jak tylko odbiorę samochód to wstawię. Najbardziej ciekawi mnie jak będzie ta tapicerka się prezentowała, bo tu zupełnie na ślepo ją brałem
EDIT: @maryousz
Jeszcze taki cytat znalazłem na autocentrum.pl:
AutoCentrum.pl napisał(a):W salonach pojawi się również jedyna w przyszłym roku nowość marki Mazda – będzie to Mazda 3 Enso. Limitowana wersja kompaktowej Mazdy powstanie na bazie wersji SkyEnergy, wyłącznie w odmianie hatchback z silnikiem 2.0 SKY-G 120 oraz 165 KM.
I link do źródła http://www.autocentrum.pl/naszym-zdanie ... z3xLIuNgCP
Ja kupowałem w odyssey. Brałem u nich dodatkowo blokadę skrzyni biegów oraz komplet zimówek na stalowych felgach. I tak:
przy montażu blokady porysowali tapicerkę plastikową (tunel).
po zapakowaniu kompletu kół do bagażnika i na złożone tylne siedzenia porysowali tymi kołami plastykową maskownicę schowka na lewarek oraz jeden boczek tylnych drzwi.
Radzę dokładnie obejrzeć auto poza stanowiskiem do odbioru (jest tam lipne światło). Poprosić o wyprowadzenie go na zewnątrz oczywiście za dnia.
przy montażu blokady porysowali tapicerkę plastikową (tunel).
po zapakowaniu kompletu kół do bagażnika i na złożone tylne siedzenia porysowali tymi kołami plastykową maskownicę schowka na lewarek oraz jeden boczek tylnych drzwi.
Radzę dokładnie obejrzeć auto poza stanowiskiem do odbioru (jest tam lipne światło). Poprosić o wyprowadzenie go na zewnątrz oczywiście za dnia.
-
maryousz
maryousz napisał(a):Radzę dokładnie obejrzeć auto poza stanowiskiem do odbioru (jest tam lipne światło). Poprosić o wyprowadzenie go na zewnątrz oczywiście za dnia.
Potwierdzam tę sugestię, bo sam dwukrotnie byłem świadkiem takich zdarzeń w tym ASO