Problem ze światłami mijania.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez aloha » 2 sty 2016, 21:16

Witam, dzisiaj przy próbie założenia modułu automatycznych świateł mijania do mojej BJ, zrobiłem zwarcie i zabrakło mi świateł mijania. Przełącznik świateł jest w porządku, przekaźnik jest sprawny, żarówki również sprawne. Przy zwarciu poczułem spaleniznę. Wymieniłem bezpiecznik, ponieważ został spalony. Czy są jeszcze jakieś układy między przełącznikiem świateł mijania a przekaźnikiem? Podejrzewam przepalony przewód bądź styk masowy. Zna ktoś położenie wszystkich punktów masowych w 323f BJ? Pod maską jak i pod deską rozdzielczą. Gdzie mam szukać?

Pozdrawiam
Rafał.
Początkujący

Od: 12 paź 2013, 18:11
Auto: Mazda 323F BJ

Postprzez Bolsblue » 9 sty 2016, 18:27

Są trzy bezpieczniki odp. za światła. Możliwe ze padł ci CotrolModule. Mam nadzieje ,ze wiesz czym są sterowane światła w mazdzie. Ja zakładałem moduł Lepard jakoś w maju i tez się nieźle nad tym nagłowiłem. Nawet producent nie potrafił (serwis) mi do końca wyjaśnić jak to podłączyć. Po wydrukowaniu schematu el. i rozkminie i daniu dwóch zamiast czterech przekaźników jakoś doszedłem.
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 19:49
Auto: 323F 1.6 16V (ZM) 98KM 2002r

Postprzez bercikspeed » 12 sty 2016, 19:00

który bezpiecznik wymieniłeś w kabinie czy pod maska?
Klubowicz

Od: 2 wrz 2010, 14:09
Auto: 626 GE 2.0 96
Rx-8 High Niuter

Postprzez Bolsblue » 12 sty 2016, 23:56

Trzy razy przeglądam schemat bezpieczników i nie widzę żadnego od świateł w kabinie.
Chyba,ze p. mgłowe lub ośw. wnętrza.
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 19:49
Auto: 323F 1.6 16V (ZM) 98KM 2002r

Postprzez aloha » 14 sty 2016, 22:10

Bezpiecznik wymieniałem w kabinie, spalony został od oświetlenia deski rozdzielczej. Pod maską bezpieczniki sprawne, lecz nie dochodzi do nich prąd. Przekaźniki są w porządku. Jeżeli połączę przewody na krótko omijając włącznik świateł, światła się zapalają. Jestem po wizycie u elektryka samochodowego. Spaliłem przewód w wiązce. Mój włącznik automatycznych świateł działa na zasadzie przepuszczenia obwodu napięcia/masy, jeżeli wykryje napięcie powyżej 13,6V. Jeżeli podłączę wg. schematu w załączniku powinno być wszystko ok? Mam na myśli L+P jako światła postojowe oraz J+R jako światła mijania, wg. oznaczenia kostki na schemacie. Automatyczny włącznik świateł jest firmy BartSoft.

Po próbie podłączenia, światła mijania oraz pozycyjne zapalają się prawidłowo. Natomiast po włączeniu świateł drogowych na pozycji OFF pojawia się spięcie ponieważ nie został rozłączony przewód R i świecą się oba ogniwa w żarówce H4 jednocześnie. Może spróbować pokombinować z przekaźnikiem? Załączenie świateł długich powodowałoby rozpięcie połączenia z przewodem R.
Załączniki
Combinationswitch_zps3f7630f6.jpg
Początkujący

Od: 12 paź 2013, 18:11
Auto: Mazda 323F BJ