Akumulator – wymiana, obudowa, opinie i porady
Witam,
mam szybkie pytanko ponieważ okazuje się, że aktualny aku raczej kończy żywot, a mrozy idą
przeczytałem temat ale wole się upewnić czy ten konkretny będzie pasować wymiarowo i parametrycznie bo po nowym roku chciałbym podjechać i kupić i co o nim sądzicie?
http://www.strefakierowcy.pl/5222,bosch ... 540-a.html
autko jak w opisie mazda3 bk 2.0 150km 2003
mam szybkie pytanko ponieważ okazuje się, że aktualny aku raczej kończy żywot, a mrozy idą
http://www.strefakierowcy.pl/5222,bosch ... 540-a.html
autko jak w opisie mazda3 bk 2.0 150km 2003
yezior napisał(a):edit. rozwiązane.
Na prośbę Moda. Tak jak mówisz szanowny Widmo rozwiązań jest wiele. Nawet gdzieś w dziale 323 coś tam pisali. Ja zastosowałem najbardziej proste w obsłudze.
1. Mamy podłączony świeżo naładowany aku (pilot nie działa),
2. Otwieramy maskę,
2. Zamykamy drzwi z kluczyka (wszystkie zamki zamknięte),
3. Odpinamy klemy i po ~ 3 min ponownie podłączamy,
4. Bierzemy w łapę pilota i klikamy 'open'
U mnie zadziałało. Nie wiem jak u potencjalnych innych z tym problemem. Ogólnie, żeby uniknąć powyższego, proponuję nie kręcić stacyjką gdy mamy padnięty aku. BTW, przy pierwszym zdechłym aku miałem na desce dyskotekę lampek. Przy drugim trupie, objawy były inne. Wskazówki latały latały tak jak przy wprowadzeniu Mazdy w tryb serwisowy. Wiecie o co chodzi.
Ostatnio edytowano 8 lut 2016, 21:54 przez yezior, łącznie edytowano 1 raz
Mam trochę inne pytanie niż o akumulator.
Co sadzicie o odpalaniu bezpośrednio z prostownika oczywiście posiadam taki że i ursusa odpali.
Chodzi mi o spadek napięcia podczas kręcenia a uszkodzenie kompa. Wszyscy wiemy że mazda przy słabym akumulatorze lubi uwalic komputer pytanie czy takie odpalanie nie zaszkodzi.
Pisałem wcześniej w tym wątku że mój bosch coś mi się nie podoba od 2 tygodni co 2-3 dni doładowanie, che przerwać na nim jeszcze do końca lutego a dziś myślałem że już będzie koniec.
Co do nowego, bosch odpada chciałem centre problem z rozmiarem więc waham się nad:
warta (podobno jest produkowany w tych samych fabrykach co bosch)
yuasa jakoś nie mam przekonania moje pytanie do tych co go posiadają czy posiada on korki do dolewania wody jeśli tak to wybór padnie właśnie na niego
Co sadzicie o odpalaniu bezpośrednio z prostownika oczywiście posiadam taki że i ursusa odpali.
Chodzi mi o spadek napięcia podczas kręcenia a uszkodzenie kompa. Wszyscy wiemy że mazda przy słabym akumulatorze lubi uwalic komputer pytanie czy takie odpalanie nie zaszkodzi.
Pisałem wcześniej w tym wątku że mój bosch coś mi się nie podoba od 2 tygodni co 2-3 dni doładowanie, che przerwać na nim jeszcze do końca lutego a dziś myślałem że już będzie koniec.
Co do nowego, bosch odpada chciałem centre problem z rozmiarem więc waham się nad:
warta (podobno jest produkowany w tych samych fabrykach co bosch)
yuasa jakoś nie mam przekonania moje pytanie do tych co go posiadają czy posiada on korki do dolewania wody jeśli tak to wybór padnie właśnie na niego
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
zdaje mi się, że do nowych to już się nie dolewa wody
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Jeszcze są nawet widziałem na serwisach aukcyjnych aku z mazdy 2015 r pod system start stop i miał korki do dolewania. Wyglądał jak ori panasonic którego miałem. Boscha S4 można na siłę brać, wyrywasz korki i dolewka.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Yuasa ma korki do dolewania. Po trzech latach elektrody są u mnie zanurzone. Ale niestety na bokach ścian mam wybrzuszenia. Niektórzy twierdzą, że to skutek przeładowania przez alternator. Fakt, jakiś elektryk regenerował mi w nim łożyska. Może maczał w tym swoje paluchy i coś w nim skopał. Aku ma też uchwyt do noszenia. Przydatny.
W takim razie już wiem co kupie.
A wypowie się ktoś na temat częstszego odpalania z prostownika?
A wypowie się ktoś na temat częstszego odpalania z prostownika?
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
kropek temat omawiany posiadam już trzeci aku WARTY w trzech różnych modelach w tym w dwóch mazdach i wszystko jest ok nawet przy tych mrozach silnik ładnie odpalał, po co szukać jakaś tam aku jak piszecie do których trzeba dolewać wody dystelowaniej jak to miało miejsce w starych aku. Tu masz gwarancje 2 lata w tym aku jest bezobsługowy
Co do odpalania samochodu z prostownika to wiem że są takie prostowniki które posiadają funkcję jak mówisz są też z zabezpieczeniem przepięcia na dawcę, chodź czytałem na innym forum o przypadku uszkodzenia ecu w samochodzie. Piszesz że odpalasz w ten sposób i wszystko jest git wiec powinno być ok najważniejsze żeby przy odpalaniu odbiorca miał powyłączane inne odbiorniki poboru prądu.
Co do odpalania samochodu z prostownika to wiem że są takie prostowniki które posiadają funkcję jak mówisz są też z zabezpieczeniem przepięcia na dawcę, chodź czytałem na innym forum o przypadku uszkodzenia ecu w samochodzie. Piszesz że odpalasz w ten sposób i wszystko jest git wiec powinno być ok najważniejsze żeby przy odpalaniu odbiorca miał powyłączane inne odbiorniki poboru prądu.
dzux właśnie o to mi chodzi aby była możliwość dolewania wody destylowanej każdy akumulator jaki miałem u siebie ten niby bezobsługowy padał szybciej od tych do których od czasu do czasu trzeba zajrzeć więc nie dziw się że nie mam do nich przekonania.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Postanowiłem doładować aku 11.9 V zakupiłem
http://www.toya24.pl/prostownik-12v-6a-84ah.html
po 36 h ładowania wskazówka od 12 h utrzymuje się na 75% naładowania , napięcie na ładowanym aku rośnie i na tą chwilę ma 15.8 V , nie wiem o co biega aku złom czy ten prostownik , czy oba ok i te 4.2 A jest na papierze i stąd to tyle trwa ?
Aku Bosch S4 S4024 12V 60 Ah / 540 A
kupiony 24.07.2013
http://www.toya24.pl/prostownik-12v-6a-84ah.html
po 36 h ładowania wskazówka od 12 h utrzymuje się na 75% naładowania , napięcie na ładowanym aku rośnie i na tą chwilę ma 15.8 V , nie wiem o co biega aku złom czy ten prostownik , czy oba ok i te 4.2 A jest na papierze i stąd to tyle trwa ?
Aku Bosch S4 S4024 12V 60 Ah / 540 A
kupiony 24.07.2013
odłaczałes klemy od akumulatora podczas ladowania bo niektore prostowniki błednie wskazuja napiecie ladowania gdy jest do nich podłaczona elektronika.
15.8v to bardzo duzo cos nie kaman , odepnij prostownik od akumulatora i postaraj sie sprawdzic napiecie na akumulatorze najlepiej na niepodpietym do instalacji .
15.8v to bardzo duzo cos nie kaman , odepnij prostownik od akumulatora i postaraj sie sprawdzic napiecie na akumulatorze najlepiej na niepodpietym do instalacji .
Aku ładowałem w domu , do rana doszło ( w czasie ładowania ) do 15.8 V po odłączeniu prostownika po 0,5 h było 12,8 V po podłączeniu do autka pali na widok kluczyka , ładowanie alternatora 14.5 V
Mam pytanie. Według wzoru na ładowanie aku: T= Ah/4,2A x 1,25 powinienem mój aku ładować ok 15h. Aku padnięty, pomiar wskazywał od 10,4-12,3V w zależności od temp otoczenia. Ładowany prostownikiem napięciem 14,4V, prądu nie mierzyłem. Zielona dioda naładowania zapaliła się po 5h ładowania, a napięcie na biegunach 13,67V. Prostownik 'Sena' z mikroprocesorem. I oto pytanie: ładować dalej, czy odłączać?
Edit. OK. Poczytałem i ładuję dalej. A gdyby ktoś miał ochotę na zakup tego ustrojstwa to polecam najpierw tę lekturę.
Edit. OK. Poczytałem i ładuję dalej. A gdyby ktoś miał ochotę na zakup tego ustrojstwa to polecam najpierw tę lekturę.
Witam Forumowiczów, przewertowałem kilka stron tego tematu, ale...
muszę zapytać czy ktoś poleci jakiś konkretny akumulator do Mazdy 3 BK 05' 1.6 benz
sądzę, że 60ah to chyba za dużo, czy 52 nie wystarczy?
Proszę o opinie ;–) Pozdrawiam !
muszę zapytać czy ktoś poleci jakiś konkretny akumulator do Mazdy 3 BK 05' 1.6 benz
sądzę, że 60ah to chyba za dużo, czy 52 nie wystarczy?
Proszę o opinie ;–) Pozdrawiam !