Nie włącza się wentylator – gdzie jest czujnik temperatury?
Strona 1 z 1
Mam 626 GE i czujnik temp umieszczony jest (patrząc na silnik) poprawej stronie w korpusie ale nie w bloku. Czujnik ten przekazuje info do komputera a komputer do wentlatora. Elektryk wyczail mi ze komp nie puszcza info do wentylatora i zaproponowal obok bieżącego czujnika wstawić (w na razie zaślepione miejsce) starszej generacji, który będzie pomijał drogę komputera. Moje pytanie brzmi: czy rzeczywiście w starszych niż 1995 rok Madziach czujnik temperatury jest umieszczony w podobnym miejscu? Ja się jakoś zastanowiłem, czy aby takie coś nie powinno być gdzieś w chłodnicy?
Ostatnio edytowano 29 maja 2006, 18:29 przez cobrajas, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 29 paź 2004, 14:58
- Auto: Mazda 626 2.0 GE; '95; 5D
A w temacie – czujnik temp. w FS jest zamontowany dokładnie tam gdzie piszesz (na wysokości obudowy filtra powietrza).
A co? wentylator w ogóle ci sie nie załącza a temp. rośnie?
A co? wentylator w ogóle ci sie nie załącza a temp. rośnie?
Ostatnio edytowano 30 maja 2006, 15:02 przez Grzyby, łącznie edytowano 1 raz
Dokładnie! Nie włącza mi się wentylator... Ktoś chciał i udało mi się to dostrzec zanim spod maski poszła para 
Tak, wentylator jest ok. Kiedy trafiła się awaria to podłączyłem go na sztywno z akumulatorem i tak 3 dni jeździłem
Na tę chwilę mam ręczny włacznik, ale nie jest to wygodne i co za tym idzie docelowe rozwiązanie.
u mnie są dwa zielony do kompa i czarny do wentylatora, ale jest pomiędzy nimi powiązanie ponieważ, jeżeli komp odczytuje niską temperaturę to ściągnięcie kostki z czrnego odpowiedzialnego za wentylator nie powoduje ni natomiast jak silnik jest ciepły to odpięcie czarnego czujnika powoduje włączenie wentylatora.
Ale fakt faktem są dwa.
Ale fakt faktem są dwa.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
sołtys... właśnie elektryk coś o tym mówił, że we wcześniejszych mazdach były 2 czujniki a potem z jednego z nich zrezygnowano i sterowanie wentylatorem pozostawiono komputerowi... nic we czwartek Madzia zostanie wepchana do warsztatu
A do tego coś się z zapalaniem powaliło
Rozrusznik kręci a fura nie zapala ... pomaga kilka uderzeń w skrzynke z przekaźnikami ehhh ehhh
A do tego coś się z zapalaniem powaliło
No i dodatkowy czujnik wstawiony
. Nawiercone, nagwintowane, skręcone, wkręcone i działa spoko
. Dzięki Jaksa za namiar na elektryka – oazę spokoju 
Jak pisałem namiar na gościa dostałem od Jaksy. Niepozorny
warsztat mieści się na Bemowie ul. Przybyszewskiego 80/82. tel 501 775 665. Niby czynne od 8 ale gość chyba śpi i do 9-tej hehe
A koszt to około 200 zła, ale ja miałem jeszcze węże do wymiany bo sparciałe były.
A koszt to około 200 zła, ale ja miałem jeszcze węże do wymiany bo sparciałe były.
Strona 1 z 1