Lusterka zewnętrzne – problem ze składaniem/rozkładaniem
Obejrzyj dokładnie oba lusterka u siebie to zauważysz, że prawe jest nachylone bardziej w kierunku szyby drzwi bocznych. Początkowo myślałem, że mazda dała ciała ale tak samo jest w innych markach.
100% pewności nie mam, że to jest główny powód opóźnień, ale skoro mechanizm wykonuje krótszy obrót to stąd może wynikać różnica w prędkości składania.
100% pewności nie mam, że to jest główny powód opóźnień, ale skoro mechanizm wykonuje krótszy obrót to stąd może wynikać różnica w prędkości składania.
-
maryousz
maryousz napisał(a):główny powód opóźnień
Do mniej więcej kwietnia oba lusterka składały się wręcz równocześnie, więc nie wiem na ile niesymetryczne zamocowanie lusterek wpływa na drogę ich składania. Natomiast z przyjściem pierwszych ciepłych dni lewe w moim przypadku zaczęło składać się o ponad sekundę później i z wyczuwalnym trudem (słychać, że silnik się męczy).
Lusterka powinny być tak samo odchylone w stosunku do nadwozia... Różnica powinna być tylko w ustawieniach samych luster w każdym z nich... To dalsze lusterko (szkło) od kierowcy powinno mieć mniejszy kąt odchylenia od nadwozia... by kierowca widział obrys auta... 
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Obejrzyj inne marki to zobaczysz że tak nie jest więc to Twoje "powinno być" raczej się nie sprawdza. Też nie łapię dlaczego tak jest ale właśnie tak jest.
-
maryousz
A mi już oba lusterka padły (nie chciały się składać i "stanęły" w połowie drogi do rozłożenia). Stało się to bez żadnych uderzeń, kolizji, "ręcznego" składania. Naprawiono w ramach gwarancji. Podobno częsty przypadek, są tam (o ile nie przekręcam przekazu) plastikowe zębatki, a więc podatne na ścieranie.
W sobotę wymieniono mi lewe lusterko z powodu nieskładania się. Podobno nowe lusterko ma inny nr katalogowy i jest trwalsze.Słychać wyraźnie, że pracuje również głośniej. Czas składania obu lusterek w tej chwili jest praktycznie taki sam.
Dzisiaj i ja zgłosiłem w ASO problem ze składaniem lewego lusterka. Na całe szczęście awaria dała się uwidocznić w obecności pracownika ASO. Raz już tak miałem, że składanie lusterka zacinało się tylko ... w mojej obecności
– gdy podjechałem do ASO – usterki brak. Teraz czekam na decyzję od Mazdy 

Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...
Mi wymieniono już oba lusterka. Pisałem w sierpniu, że oba składają się równomiernie. Teraz, po pół roku, widać, że lusterko kierowcy (wymienione jako pierwsze) znowu zaczyna składać się wolniej a to zwiastuje problemy.
Wymienia jak mmpol zatwierdzi. Jak wpisali ze podczas sprawdzania usterka nie wystapila to nie liczył bym na wymianę...
-
maryousz
Ponieważ ani w instrukcji ani na forum nie udało mi się odnaleźć odpowiedzi pytanie kieruję do użytkowników 
W jaki sposób włączyć ogrzewanie lusterek?
Już sama nie wiem czy z moim autem coś nie tak, ale włączenie ogrzewania przedniej szyby nie skutkuje podgrzewaniem lusterek. Może ogrzewanie tylnej szyby? Teraz mi przyszło do głowy chociaż jeszcze nie próbowałam..
W jaki sposób włączyć ogrzewanie lusterek?
Już sama nie wiem czy z moim autem coś nie tak, ale włączenie ogrzewania przedniej szyby nie skutkuje podgrzewaniem lusterek. Może ogrzewanie tylnej szyby? Teraz mi przyszło do głowy chociaż jeszcze nie próbowałam..

- Od: 6 cze 2015, 20:55
I mnie dopadła przypadłość lusterkowa
Najpierw nierówno się zamykały, lewe czasami wydawało dziwne dźwięki. Po czym lewe lusterko czasami się zamykało tylko do połowy –> mam moduł automatycznego składania. Oczywiście podczas przeglądu zgłosiłem fakt, ale nie było można odtworzyć problemu, bo się składały i rozkładały. Sam fakt nierównego działania nie był wystarczający. Podczas drugiej wizyty – jak problem powrócił, ASO starało się na siłę udowodnić, że to moja wina. Podczas oglądania auta i lusterek stwierdzono, iż po niepełnym złożeniu się lusterka jest ono "luźne". Według ASO uderzyłem lusterkiem o coś – oczywiście brak uszkodzeń mechanicznych. A po rozłożeniu się lusterka nie jest już luźne. Przyznam, że nie wytrzymałem i trochę mnie poniosło, bo małej awanturze auto pojechało na serwis. Po sprawdzeniu – moim zdaniem, nawet nie sprawdzili wnętrza lusterka – poinformowano mnie, że wyślą zgłoszenie do MMP, ale ich zdaniem będzie problem. Mam założone czarne nakładki na lusterkach – oryginalne, z katalogu Mazdy. Tłumacze facetowi, że sami mi to sprzedali i jest to oryginalna część, założona ponad rok temu i jaki to ma wpływ na składanie się lusterek... Wzruszał ramionami, udając, że nie wie o czym mówię.
Czekam na decyzję MMP. Oczywiście lusterko znowu postanowiło działać – składa się i rozkłada. Jednak strasznie hałasuje i czasami działa w powolnym tempie.
Najpierw nierówno się zamykały, lewe czasami wydawało dziwne dźwięki. Po czym lewe lusterko czasami się zamykało tylko do połowy –> mam moduł automatycznego składania. Oczywiście podczas przeglądu zgłosiłem fakt, ale nie było można odtworzyć problemu, bo się składały i rozkładały. Sam fakt nierównego działania nie był wystarczający. Podczas drugiej wizyty – jak problem powrócił, ASO starało się na siłę udowodnić, że to moja wina. Podczas oglądania auta i lusterek stwierdzono, iż po niepełnym złożeniu się lusterka jest ono "luźne". Według ASO uderzyłem lusterkiem o coś – oczywiście brak uszkodzeń mechanicznych. A po rozłożeniu się lusterka nie jest już luźne. Przyznam, że nie wytrzymałem i trochę mnie poniosło, bo małej awanturze auto pojechało na serwis. Po sprawdzeniu – moim zdaniem, nawet nie sprawdzili wnętrza lusterka – poinformowano mnie, że wyślą zgłoszenie do MMP, ale ich zdaniem będzie problem. Mam założone czarne nakładki na lusterkach – oryginalne, z katalogu Mazdy. Tłumacze facetowi, że sami mi to sprzedali i jest to oryginalna część, założona ponad rok temu i jaki to ma wpływ na składanie się lusterek... Wzruszał ramionami, udając, że nie wie o czym mówię.
Czekam na decyzję MMP. Oczywiście lusterko znowu postanowiło działać – składa się i rozkłada. Jednak strasznie hałasuje i czasami działa w powolnym tempie.