Regulacja wysokości fotela pasażera pojawiła się od produkcji kwiecień 2015 dla tapicerki skórzanej, a od 2016 wchodzi do wszystkich pozostałych werski poza SkyGO. Nie wiesz – nie pisz
Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)
Może źle się wyraziłem, ale Waikiki masz racje. U nas pierwsze z regulacją pojawiły się w czerwcu i
fakt że były w skórze
Kliszek nic Tobie nie wcisnęli, datę produkcji masz taką jak w papierach a ASO może Tobie po vinie potwierdzić.
fakt że były w skórze
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Panowie pilnie proszę o poradę,
jestem tutaj nowy, a dołączyłem do forum, ponieważ planuję zakup nowej Mazdy 3. Chciałbym kupić wersję SkyEnergy bez xenonów i nawigacji z silnikiem 120km z manualną skrzynią. Niestety nie mogę czekać do kwietnia na zakup samochodu z rocznika 2016, który dopiero przypłynie statkiem, bo obecnie jestem bez auta, więc chcę kupić coś dostępnego od reki, tzn. najpóźniej pod koniec stycznia. Mam przede wszystkim problem z podjęciem decyzji, czy na pewno jest to dobry moment na zakup auta z rocznika 2015, ponieważ w dwóch salonach w Poznaniu, jakie odwiedziłem, sprzedawcy znaleźli kilka dostępnych od zaraz samochodów spełniających moje wymagania i zaproponowali mi identyczne rozwiązanie cenowe:
cena: 77.000 zł brutto
a w tym gratis:
– alarm OMEGA CAN ULTRA
– komplet opon zimowych
– dywaniki welurowe Luxury
– gwarancja serwisowa na kolejne dwa lata po upłynięciu trzyletniej gwarancji fabrycznej
Co ciekawe, zaproponowana cena bardzo nieznacznie różni się od tej z katalogu z października 2015, a spodziewałem się, że w przypadku wyprzedaży rocznika uda się uzyskać coś korzystniejszego.
Po dłuższej rozmowie i próbach podejmowania negocjacji dawali do zrozumienia, że są w stanie obniżyć jeszcze cenę o maksymalnie kilkaset złotych, ale to już max.
Nigdy nie kupowałem nowego samochodu i zastanawiam się, czy powyższa oferta jest do przyjęcia oraz czy w ciągu najbliższych tygodni można spodziewać się, że cena za rocznik 2015 jeszcze spadnie. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie komentarze i porady w tym zakresie. Powtórzę jeszcze, że bardzo zależy mi na jak najszybszym zakupie samochodu, bo spacery do pracy w tak niskich temperaturach źle mi robią na zatoki:):):)
jestem tutaj nowy, a dołączyłem do forum, ponieważ planuję zakup nowej Mazdy 3. Chciałbym kupić wersję SkyEnergy bez xenonów i nawigacji z silnikiem 120km z manualną skrzynią. Niestety nie mogę czekać do kwietnia na zakup samochodu z rocznika 2016, który dopiero przypłynie statkiem, bo obecnie jestem bez auta, więc chcę kupić coś dostępnego od reki, tzn. najpóźniej pod koniec stycznia. Mam przede wszystkim problem z podjęciem decyzji, czy na pewno jest to dobry moment na zakup auta z rocznika 2015, ponieważ w dwóch salonach w Poznaniu, jakie odwiedziłem, sprzedawcy znaleźli kilka dostępnych od zaraz samochodów spełniających moje wymagania i zaproponowali mi identyczne rozwiązanie cenowe:
cena: 77.000 zł brutto
a w tym gratis:
– alarm OMEGA CAN ULTRA
– komplet opon zimowych
– dywaniki welurowe Luxury
– gwarancja serwisowa na kolejne dwa lata po upłynięciu trzyletniej gwarancji fabrycznej
Co ciekawe, zaproponowana cena bardzo nieznacznie różni się od tej z katalogu z października 2015, a spodziewałem się, że w przypadku wyprzedaży rocznika uda się uzyskać coś korzystniejszego.
Po dłuższej rozmowie i próbach podejmowania negocjacji dawali do zrozumienia, że są w stanie obniżyć jeszcze cenę o maksymalnie kilkaset złotych, ale to już max.
Nigdy nie kupowałem nowego samochodu i zastanawiam się, czy powyższa oferta jest do przyjęcia oraz czy w ciągu najbliższych tygodni można spodziewać się, że cena za rocznik 2015 jeszcze spadnie. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie komentarze i porady w tym zakresie. Powtórzę jeszcze, że bardzo zależy mi na jak najszybszym zakupie samochodu, bo spacery do pracy w tak niskich temperaturach źle mi robią na zatoki:):):)
-
DonSosna
Mazda niestety nie za bardzo musi się bawić w wyprzedaże rocznika, nawet nie za badzo coś takiego u nich istnieje. Tak jak napisałeś dodają dwa lata gwarancji ubezpieczeniowej i opony zimowe za złotówkę i dodatkowo może wydusisz jakieś malutkie rabaty. Z tego co kojarzę to wersja wyposażenia, którą podałeś w roczniku 2016 będzie kosztowała około 79 000 brutto (przy założeniu, że bierzesz jakiś metallic za 2000, Arctic White możesz już wyrwać za 77000) i wywalczysz też pewnie standardowe 2% rabatu lub 3% w akcesoriach (lub coś koło tego). Także reasumująć kupowanie 2015 ma sens tylko i wyłącznie jak naprawdę nie masz szans poradzić sobie bez samochodu kilka miesięcy, ale umówmy się, że i tak sens jest mały. W innych markach znajdziesz na pewno potężniejsze wyprzedaże.
Pytanie też jak długo chcesz tym samochodem jeździć. Jeśli będziesz go sprzedawał za 3-5 lat to jeden rocznik starszy będzie Ci robił różnicę sporą i wtedy 2015 w ogóle bym nie tykał. Jeśli masz zamiar jeździć nim dłużej to rocznik zaczyna tracić znaczenie, a liczy się bardziej zadbanie samochodu i wtedy o 2015 można pomyśleć.
Pytanie też jak długo chcesz tym samochodem jeździć. Jeśli będziesz go sprzedawał za 3-5 lat to jeden rocznik starszy będzie Ci robił różnicę sporą i wtedy 2015 w ogóle bym nie tykał. Jeśli masz zamiar jeździć nim dłużej to rocznik zaczyna tracić znaczenie, a liczy się bardziej zadbanie samochodu i wtedy o 2015 można pomyśleć.
Witam serdecznie, przymierzam się do zakupu mazdy 3 sedan (sedan nadal z japonii?) szarej:). Moje pytanie jest następujące, kupić jako 2016 czy może lepiej poczekać na facelifting (2017 tak?) a może nowy model 2018 (pewne inforamcje?). Macie jakieś informacje co mogą zmienić w faceliftingu..? Nowy model ma się pojawić już w 2018r? Jakoś bardzo szybko, rok po faceliftingu..?
P.S Ile mogę rabatu utargować sedan skyenergy + ksenon ? Czy w rozliczeniu opłaca się oddać stary samochód? Mam mazde 323f bj 1.8 ciekawe ile mogą zaproponować..? Czy ktoś się jeszcze orientuje po jakim czasie urząd skarbowy oddaje vat biorąc samochód na firmę i jakich formalności trzeba dopełnić?
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź.
P.S Ile mogę rabatu utargować sedan skyenergy + ksenon ? Czy w rozliczeniu opłaca się oddać stary samochód? Mam mazde 323f bj 1.8 ciekawe ile mogą zaproponować..? Czy ktoś się jeszcze orientuje po jakim czasie urząd skarbowy oddaje vat biorąc samochód na firmę i jakich formalności trzeba dopełnić?
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź.
- Od: 20 lut 2011, 01:12
Z Japonii jedynie Diesel, reszta Meksyk. Pozostałe pytania to wróżenie z fusów.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Jesteś pewien, że sedany nie są również tylko z Japonii? Ja zamówiłem sedana z rocznika 2016 i sprzedawca twierdził, że płyną z Japonii.
"Mazda Motor Corporation poinformowała o rozpoczęciu produkcji w nowej fabryce w Meksyku. Zakład pod nazwą Mazda de Mexico Vehicle Operation (MMVO) jest zlokalizowany w mieście Salamanca. Pierwszy model z nowej fabryki to Mazda3 sedan na rynek USA..."
Tak jak już wcześniej pisałem, zdecydowałem się na zakup Mazdy3 HB 120KM w wersji Enso.
Niby czytałem specyfikację w salonie, niby czytałem ją później w domu, ale dopiero dzisiaj (3 czytanie
) zauważyłem, że w wersji Enso w wyposażeniu jest zawarty punkt dotyczący Radia Cyfrowego DAB 
Wg mnie wersja Enso jest tak jakby malutkim faceliftingiem.
Niby czytałem specyfikację w salonie, niby czytałem ją później w domu, ale dopiero dzisiaj (3 czytanie

Wg mnie wersja Enso jest tak jakby malutkim faceliftingiem.
- Od: 9 lis 2015, 21:29
- Auto: Mazda3 BM Enso 120KM MT; 2016r. HB Soul Red
Ja się spotkałem z dwoma rodzajami Mazdy 3 z USA. Są wersje Made in Mexico i Made in Japan przynajmniej tak napisane jest na tabliczce znamionowej oraz inny jest początek numeru VIN. Obydwa samochody to sedany z silnikiem 2.0.
-
pablooos
Springfield762 napisał(a):Jesteś pewien, że sedany nie są również tylko z Japonii? Ja zamówiłem sedana z rocznika 2016 i sprzedawca twierdził, że płyną z Japonii.
Pewności nie mam, wyczytałem to gdzieś w internetach. Moja M3 była wyprodukowana przed otwarciem fabryki w Meksyku. Będziesz miał VIN zaczynający się na J=japończyk, 3=Meksyk. Sprzedawcy wiele mówią, często bajki. Może ktoś z forum z miarę nową M3 będzie mógł coś więcej na ten temat powiedzieć
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Ile tak w ogóle wynosi cena wyjściowa enso i czy dotyczy zarówno HB i SD oraz obu silników 2.0? Nie ma jej ani w cenniku, ani w konfiguratorze. Czy jej również dotyczy alarm i przedłużona gwarancja za zeta?
Wyjściowa cena Enso z silnikiem 2.0 120 KM to z tego co pamiętam 84590 brutto (bez nawigacji). Występuje tylko w HB, ale o ile się orientuję to z silnikem 165KM tak. Nie dotyczy jej nic, bo to nowy rocznik 2016, można wywalczyć 2% rabatu od ceny lub 3% w akcesoriach (przynajmniej tyle udało mi się ugrać).
U nas w salonie jeszcze nic nie słyszeli o tej wersji 
darow napisał(a):Może ktoś z forum z miarę nową M3 będzie mógł coś więcej na ten temat powiedzieć
Ja nabyłem w październiku 2015 i VIN zaczyna się od 3.
Lord_Rahl napisał(a):Czy ktoś się jeszcze orientuje po jakim czasie urząd skarbowy oddaje vat biorąc samochód na firmę i jakich formalności trzeba dopełnić?
Wystarczy przekazać umowę leasingu i na bieżąco faktury do biura księgowego, które na tej podstawie oblicza ile będziesz musiał zapłacić VAT i dochodowego.
Swoją drogą... Urząd Skarbowy niczego nie "oddaje' – co najwyżej pomniejszasz należny VAT i dochodowy o poniesione koszty co każdy okres rozliczeniowy.