Dnia 17 września 2015 roku stałem się przeszczęśliwym posiadaczem Mazdy 3, o której to marzyłem sobie od 16 roku życia, a parę dni później uczestnikiem tego forum
Co było, a nie jest…
Pierwszym moim autem, na które oszczędzałem, zbierałem i pracowałem już dwa lata przed osiągnięciem pełnoletności i uzyskaniem prawka była Toyota Yaris. Ów wielki duchem, lecz mały ciałem samochód służył mi wiernie i bezawaryjnie przez cały okres jego użytkowania. Wyposażenie podstawowe- czyli nic, poza ABS. Nawet wspomagania kierownicy. Mimo wszystko wspominam je bardzo dobrze, a widok Yarichy odjeżdżającej z nową właścicielką sprawił, że zawilgotniały mi oczy…
Powrót do teraźniejszości…
Jak już wspomniałem we wrześniu zakupiłem swoją Mazdę od osoby prywatnej. Umówiłem się z właścicielką na oględziny i kiedy zajechałem na miejsce ujrzałem coś pięknego. Był to jedyny cud świata, gdyż pozostałych 7 nie uznaję po tym co zobaczyłem. Chwili tej towarzyszył jasno świecący promień światła padający na rzeczony cud w akompaniamencie niebiańskiego chórku. Pod stopami czułem lekkość, w brzuchu przyjemne mrowienie, a w świadomości… cóż, przy takim zjawisku nie ma mowy o świadomości, o czym może świadczyć chociażby fakt, że nie wpadłem na pomysł uchwycenia tego na zdjęciu. Mówię tu o stojących jedna za drugą dwóch pięknych mazdach, pięknym niebieskim hatchbacku i tej drugiej piękniejszej (mojej

Dane:
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.6 MZR Z6 105km (77 kW)
Przebieg: ~130 tys. km
Kolor: tytanowo szary (29Y)
Wersja wyposażenia: Active
Wyposażenie:
-ABS, ESP
-Felgi 16" oryginalne
-8 poduszek powietrznych
-elektryczne szyby przód/tył
– klimatyzacja automatyczna
-kierownica multimedialna
-światła przeciwmgielne przód/tył
-komputer pokładowy
-elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka boczne
Zdjęcia:
Co mnie boli i mam zamiar to zmienić:
Bat anteny, chyba 40cm (na pewno nie mniej niż 30).
Zwykła, cienka rurka jako wydech. Tutaj pomyślę nad jakąś delikatną nakładką 70mm.
Zdarty "chrom" z gałki zmiany biegów, lekko zdartą skórę jestem w stanie przeżyć, ale ten lakier wygląda paskudnie. Albo po taniości kupię lakier w kolorze chromu i będę to malował za każdym razem jak się zedrze, albo kupię oryginalną gałkę taką jak poniżej lub 5-biegową od wersji kintaro.
Modyfikacje/naprawy/inne zmiany:
Do tej pory wymieniłem filtr powietrza i kabinowy (ten kto zaprojektował sposób wymiany filtra kabinowego był bardzo wredną osobą...), zakupiłem kuwetę do bagażnika oraz zakonserwowałem podwozie samochodu w serwisie specjalizującym się w tym(niestety nie posiadam zdjęć przed/po).