mam moją trójkę od miesiąca, przejechałem na oko 3000km – dokładnie nie wiem. Ktoś pisał, ze wymieniał olej po 2000 km w ASO i zaczęło mnie to zastanawiać bo z informacji jakie ja otrzymałem w salonie silniki docierane są fabrycznie, a tylko przez pierwszy 1000 km zaleca się "delikatność" – to samo w instrukcji. Pytałem też o to czy muszę przyjechać na jakąś wymianę oleju przed docelowym przeglądem i powiedziano mi, że dopiero na przeglądzie się widzimy. Natomiast jeżeli zatrę silnik to nie pójdę do kolesia i nie powiem mu: "ale Pan mi mówił co innego!" bo to i tak będzie mój problem, a nie jego. W takim razie po co wymieniać olej po tak krótkim przebiegu skoro docelowo pierwsze tego typu działania teoretycznie powinny odbyć się przy pierwszym przeglądzie? Wiem, że dawniej robiło się wymianę oleju ze względu na docieranie się silnika, ale czasy się zmieniły i nie wiem czy jestem niedoinformowany czy panikuję? To moje pierwsze nowe auto więc wolałbym nie być obiektem szydery z tego powodu
Pozdrawiam!