mam do Was pytanie jakie macie doświadczenia związane z ząbkowaniem opon w CX-7 ?
Przy okazji ostatniej wymiany opon z letnich na zimowe "oponiarz" stwierdził ząbkowanie opon – w dziwnie dla niego – na całej lewej stronie (opony przód i tył) – opony z prawej strony są OK!. Ząbkowanie jest odczuwalne na zewnętrznej stronie opon (wystarczy ręką pogładzić krawędzie opon w jedną i drugą stronę, by wyczuć jakby wystające ząbki, które uniemożliwiają swobodny ruch ręki).
Na oponach (Pirelli Scorpion Verde 235/60/R18 103W) przejechałem dwa sezony, ok. 20 000km.
Dużo w necie jest artykułów na temat ząbkowania opon (np.

Jednak w CX-7 jest napęd 4x4, skąd więc ząbkowanie z przodu i z tyłu ?
Dużo w sumie jeżdżę po trasach z małą ilością zakrętów, z jednostajną prędkością – czyżbym sam sobie odpowiedział

Sprawdziłem ciśnienie w oponach (nie było różnicy), amortyzatory z przodu mają 85% a z tyłu 65%. Zawieszenie nie ma luzów. W wakacje autem byłem we Francji, w kilka dni przejechaliśmy w 5 osób + bagażnik dachowy ok 4000km (czyli auto było konkretnie napakowane). Od powrotu pojawił się "dodatkowy" szum/wycie w kabinie, który pojawia się już przy prędkości od 70/80 km/h (weryfikacja przez mechanika nie wskazała jednoznacznie, że to łożysko z tyłu i jego sugestia padła właśnie na opony, że to "one" wyją). Jednak po założeniu zimówek, sytuacja z wyciem nie ustąpiła...
Wracając do meritum...Co Wy robicie żeby zminimalizować ząbkowanie? Przekładacie opony przód / tył w trakcie sezonu letniego? Czy u Was też występuje ząbkowanie w oponach z przód i z tyłu TYLKO na jednej stronie? Może japońskie gumy