Witam forumowiczów ponownie.
Ja przy zakupie auta testowałem różne modele aut kompakty i małe suwy.
Poniżej auta jakie wybraliśmy z małżonką
-SEAT LEON FR-150 KM super auto ale dla nas troszkę za twarde i ten środek plastik,plastik,plastik
-FORD FOCUS -150 KM wygląd ok ale prowadzenie wnętrze i multimedia super ale nawigacja i obsługa
głosowa język angielski no rozumiemy po angielsku obecną nawigacje też posiadamy
w tym języku no ale chyba nie o to chodzi (Czesi i Słowacy mają podobnie).
-RENO KADJAR- trochę większe auto ale nawet nim nie jechaliśmy po zajęciu miejsca w środku trochę
wszystko się ruszało i trzeszczało więc od razu zrezygnowaliśmy.
Następnie jedziemy sobie spokojnie do salonu FIAT JEEP a tu salon Mazdy więc skręcamy z myślą o tym aby zobaczyć co mają w ofercie a tu wita nas piękna MAZDA CX-3 z której wzroku nie mogę spuścić.
Miły Pan sprzedawca od razu zaproponował jazdę próbną wersja Sky Passion 120 KM pakiet off white.
Najpierw sam zaprezentował wszystkie walory autka a potem sam usadowiłem się za kierownicą i ruszyłem
w tym momencie pojawił mi się banan na na twarzy a w pewnym momencie skręcając serpentyną prawie
360 stopni i w tym momencie bezwiednie wymknęło mi się łał a miły Pan z salonu poinformował mnie z dumą również z uśmiechem że, to zasługa wysuniętej przedniej osi, i wtedy już wiedziałem że to auto będzie moje jeszcze tylko przekonać małżonkę która optowała za 500 X (nie trwało to długo ale o tym za chwilkę).
-FIAT 500 X 140 KM auto ładne środek przeciętny (przynajmniej w wersji testowanej przez nas) ale za to
prowadzenie dla mnie rozbujane więc nie wiem nad czym tech zachwyt redaktorów w
testach internetowych
-JEEP RENEGATE 140 KM dla mnie wydaje się jedynym autem które może konkurować z CX-3 w tej klasie
(wcześniej jeździłem jeszcze OPLEM MOKKA i RENO KAPTUR ale od znajomych).
Prowadzenie zaskakujące nie buja jak w Fiacie a niby to te same auta; przestrzeń w
środku wielka; wykończenie porządne; bagażnik też 350 l ale wydaje się ustawniejszy
i jeszcze jedno ale mniej pozytywne spalanie o rany niekiedy chwilowe przekraczało
30 litrów a średnie chyba z 10 l więc gdzie to deklarowane 6,6l.
Ale tak jak pisałem wcześniej czemu małżonka podzieliła moje zdanie i wybrała Mazdę o wyglądzie nie będę pisał bo ten jest oczywisty to przepiękne auto, ale wszystkie jazdy odbywała na tylnej kanapie a jako że ma chorobę lokomocyjną w każdy z przedstawionych aut było jej bardziej lub mniej niedobrze oprócz MAZDY

!!!.
Jeszcze wrócę do MAZDY nie będę jej opisywał bo to trzeba było zostało już pięknie i profesjonalnie przez Akar.Zaephyr ; Sosenkę jak i również innych forumowiczów którzy utwierdzili mnie w przekonaniu
że mój wybór jest uzasadniony. Pisanie o braku wyświetlacza klimatyzacji (CLS też ma jak MAZDA); małej ilości przestrzeni małej pojemności bagażnika uważam za nieuzasadnione z tego względu że na rynku jest tyle pojazdów że każdy znajdzie coś dla siebie i rodziny i tylko cieszy się z użytkowania swego nowego nabytku.
Zamówienie chcemy złożyć w połowie grudnia ale chyba nie wytrzymię.
SKY PASSION 120 KM SOUL RED myślę jeszcze nad Pakietem SAEFTY ale powiem szczerze że najbardziej interesuje mnie w nim tylko monitorowanie martwego punktu (miałem parę przygód z nim związanych) więc nie wiem czy się zdecyduję może będę ostrożniejszy

; ale na pewno alarm i podłokietnik na temat którego sprzedawca powiedział że się dogadamy; do tego hak na rowery + instalacja pod hak trochę się tego uzbiera.
Przepraszam za tak długą elaborat ę miejscami nie na temat ale chciałem przedstawić swoją drogę jaką odbyłem zanim zdecydowałem na zakup Mieci (tak żona zamierza ochrzcić CX-3 obecnie posiadamy leosię i żabunię).
Myślę że w swoim poście nikogo nie uraziłem a jeżeli tak to już przepraszam bo to na pewno z podniecenia

.
Przed zakupem poproszę jeszcze Toruńczyka o rady w sprawie negocjacji (ale to może prywatnie żeby nie robić przykrości Sosence).
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów LUCEK