Mazda3 1.6 Pb, 2008, (otomoto: 6002371979), 24.900 zł, Prusinowice.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez arvath » 9 lis 2015, 15:26

Witam,

Chciałbym prosić Was o opinię na temat tego samochodu:

http://otomoto.pl/oferta/mazda-3-benzyn ... ydl9h.html

Pobrałem historię z DSR, ostatni przegląd w ASO był zrobiony w 2012 roku, przy przebiegu w okolicach 71 tys km.

Być może ktoś, kto jest w okolicy Łodzi, mógłby się wybrać obejrzeć ten samochód? Mam tam ponad 300km, więc nie chciałbym jechać w ciemno.
Inna sprawa, która mnie zastanowiła – auto w DSR ma inny nr rejestracyjny niż na zdjęciu. Poza tym ma niemieckie zwykłe tablice, jak jest potem z kupieniem takiego auta w Polsce, jesli sprzedawca wystawia fakturę? On musi je samodzielnie wyrejestrować?
Sądząc po historii w DSR, przebieg jest prawdopodobny.

Z góry dziękuję
Początkujący

Od: 7 lis 2015, 20:51
Auto: Mazda 3 BK. 1.6

Postprzez e-tomek » 9 lis 2015, 17:01

O tablicach:
http://www.auto-swiat.pl/jak-sprzedac-i ... laga/xrpp9
http://www.auto-swiat.pl/jak-sprzedac-i ... zone/epgv3

"Średnie spalanie tego auta wynosi 5-6l/100km!!"
– hehe, Pan sprzedający bajki opowiada, jeśli nagina prawdę tutaj, to możenagina też w innym miejscu?

Z drugiej strony – od 5000 EUR można już dostać z takim przebiegiem, zadbaną ... nigdy nie wiadomo co handlarz sprowadził, ja polecam jechać samemu po samochód do Niemiec, wyjdzie na to samo, a może i ciut taniej, a też wiadomo co się kupuje. A od niemieckiego dealera masz jeszcze gwarancję.
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez arvath » 9 lis 2015, 21:00

Czyli Twoim zdaniem lepiej to odpuścić i poszukać czegoś za granicą?

Poza tym – czy niemieckie tablice rejestracyjne mają mieć naklejki z przodu i z tyłu po dwie? Ten konkretny ma z przodu jedną naklejkę, z tyłu dwie.

Przez telefon sprzedawca mówił, że jest właścicielem auta i jest na niego zarejestrowane (?). Gwarancja którą oferuje to vipgwarant, czyli żadna gwarancja.
Początkujący

Postprzez cisman » 9 lis 2015, 22:03

Ja Ci powiem tak. Jeśli niema naklejek to znaczy że wymeldowany i sprowadzony na pewno na lawecie :D Drugie jeśli to oryginalna rejestracja a wizualnie i organoleptycznie od razu to widać to jeśli ma dwie naklejki to wchodzi kilka opcji np. nie odkleili przy wyrejestrowaniu, podrabiana rejestracja, kradzione auto albo jeszcze inne przekręty <czarodziej>
Czyli ogólnie rzecz ujmując jeśli niema czerwonych blach to znaczy że na lawecie chyba że jakiś hardcore sprzedawca. Ja jak kupowałem nie tak dawno swoją madzię to zwróciłem na to uwagę handlarzowi że miała naklejki itp i ten się pogubił jak starał mi wepchnąć że sam autem przyjechał a nie na lawecie <czarodziej>
Dzięki temu negocjowałem cenę i całe szczęście na razie z autkiem wszystko git <serduszka>
Z powodu rejestracji nie skreślał bym autka szczególnie że wygląda dla mnie dobrze ale wiadomo w realu jest inaczej :) osobiście w odróżnieniu do większości na forum nie jestem do końca zwolennikiem wypadów do niemiec może dlatego ze nie tak blisko mam ale dlatego że tam nigdy też nie wiadomo na co trafisz bo oni i tak oszukują o czym przekonała się moja kuzynka mieszkająca w hamburgu <dupa>
może jest to pewniejsze ale napewno bardziej kosztowne niż wypad do niemiec z ekipą czy bez bo jak nie kupisz to jesteś sporo $$$ w tył <głaszcze>
Na rynku krajowym znacznie trudniej ale jak się chce ma cierpliwość w oglądaniu i szukaniu to zawsze się coś trafi wkońcu <spoko>
Ja osobiście zastanowił bym się poważnie nad tą oferą <jupi> bo wiadomo handlarz zawsze zachęca jak może ale nie można podchodzić od razu na nie zawsze bo nigdy auta nie kupisz nawet w salonie <glupek2>
Forumowicz

Od: 21 lip 2015, 18:03
Auto: Jest: Mazda 6 GH 147km 2.0 GH 2008
Było/jest: Mazda 3 150km 2.0 BK 2003

Postprzez e-tomek » 9 lis 2015, 22:16

Hmm, to oni mają jeden schemat ogłoszeń? ;)

"Samochód świeżo sprowadzony z Niemiec, kupiona od pierwszego właściciela !!!"
"SAMOCHÓD PO OPŁATACH CELNO-SKARBOWYCH POTRZEBNYCH DO REJESTRACJI W POLSCE !"

Ja jestem ogromnym przeciwnikiem kupowania samochodów, które ktoś sprowadził na handel, bo na handel żaden handlarz nie sprowadza droższych – zadbanych samochodów, sprowadzają tanie, w kiepskim stanie, które po sprowadzeniu, prowizji, opłatach ... są tańsze niż w Niemczech – z ogłoszeń ... bo oni te auta nabywają gdzieś na jarmarkach samochodowych, od różnej maści "nieNiemców". Dlatego jak się przejrzy mobile.de czy też autoscout24.de i przejrzy oferty, to wychodzi, że taniej można kupić samochód sprowadzony, niż "podobny" w Niemczech.

Problem taki, że jak ktoś kupuje dla siebie, to chce kupić samochód zadbany, a taki samochód w Niemczech też kosztuje. Cena tego nie jest zła, w sensie, że nie jest jakaś super niska, która może sugerować fatalny stan. Z drugiej strony dziwne to bardzo, by kupować tylko te samochody, które ... nie mają niskich – podejrzanych – cen. Handlarz pewnie też swoje wie, dlatego może nie wystawi jakiejś super niskiej ceny, bo wtedy będzie pod szczególną lupą ... ale to tam takie teoretyzowanie, teorie mogą być różne.

A jak kupujesz od niemieckiego handlarza – jakiegoś pewnego, typu dealer / salon ... to dostaniesz gwarancję – z urzędu, która będzie pewna. Cena wyższa, no, ale patrząc na cenę tego samochodu, która zawiera prowizję dla handlarza ... lepiej chyba wydać więcej w Niemczech, mogąc teoretycznie kupić samochód w lepszym stanie (bo wówczas dokładasz pieniądze do samochodu, te, które trzeba zapłacić handlarzowi jako wynagrodzenie), a koszty sprowadzenia, czy to dla handlarza, czy też dla Ciebie, pewnie podobne.
Dlatego nie tylko z czysto zabezpieczeniowego i pewnościowego punktu widzenia warto kupić w Niemczech, ale także z punktu finansowego, bo po co nabijać komuś kieszeń za nie wiadomo co, skoro tę kasę można przeznaczyć samochód?

A czy odpuścić – tutaj decyzja zależy od każdego z osobna, cena tego samochodu nie jest niska, może jest fair ... a może nie, nie wiadomo czym się ta osoba kieruje, jeśli jest właścicielem to dlaczego nie sprzedaje w Niemczech, z drugiej strony – w opisie aukcji podaje coś innego.
Z wyjazdem do Niemiec jest trochę zabawy, ale jak ktoś ma czas i chęci, to

Popatrzyłem na samochody z Niemiec – z przodu 1, z tyłu 2.

@cisman – Ty to lubisz używać emotikonki, co? ;)
Forumowicz

Postprzez widmo82 » 9 lis 2015, 22:25

e-tomek napisał(a): A od niemieckiego dealera masz jeszcze gwarancję.

yyy czy aby na pewno gwarancja ważna równiez przy exporcie?

"Posiadam wszystkie książki oraz karty przeglądu z serwisu MAZDY + WAŻNY TUV!" – pisz, niech dosyła
Co do opisu o książkowym spalaniu... handlarze kopiują opisy z katalogów z 2 powodów: nie wiedzą co sprzedają i wiedzą, ze tak lepiej wygląda :) Tak samo jak i ilość poduszek: 8 :)
Tak jak pisze cisman, ta oferta prezentuje się dość dobrze. Nawet jak handlarz ścieme wali z tablicami to jesli ktoś na nią rzuci okiem to bym się pofatygował. Nie wiem skąd dokladnie jestes, ale zapewne większość tej drogi to trasa S8 – prawda?
Co do tablic to zapytaj czy jeśli zdecydujesz się na zakup to na jakich tablicach wrócisz. Jeśli na samoróbkach to oświeć sprzedawce, ze wtedy nie jest ważne OC.
To niby końcówka serii BK, ale dopytaj o najdrobniejsze ogniska korozji w charakterystycznych miejscach, niech zrobi zdjecia wszelkich miejsc z wgniotkami, zadrapaniami itp. Nie ma zdjecia bagaznika, silnika...
Najważniejsze to przejedź się kilkoma takimi 1.6 i porównaj ich moc, prace silnika, zawieszenia, pobaw sie wszystkim czym mozna (przyciski, pokrętła, dzwignie...) zebyś wyrobil sobie oponie jak być powinno i wtedy jak już trafisz na tę jedyną, żebyś wiedział, że kupujesz własnie ten egzemplarz, który pracuje i działa tak jak być powinno.

e-tomek, nie generalizuj i nie demonizuj, porozmawiaj lub przynajmniej poczytaj wątek diablicy z jej kaśmobilem a może uwierzysz, ze czasem można trafić na auto z komisu od handlarza, które później ogląda dziesiątki osób i chwalą cena=jakość. :)
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez arvath » 9 lis 2015, 22:29

Też wydaje mi się, ze oferta jest w miarę rozsądna, tylko trzeba się przejechać i obejrzeć na miejscu.
Jestem z Wrocławia, więc tak jak piszesz, mam S8 do Łodzi.
Spytam jeszcze go o te szczegóły i tablice, jeśli jest uczciwy to raczej powinien mi je dosłać.
Początkujący

Postprzez e-tomek » 9 lis 2015, 22:42

widmo82 – ja nie piszę jednoznacznie, że każdy handlarz oszukuje, może któryś ma taką strategię, że sprowadza zadbane – wówczas cena wyższa, no, ale samochód zadbany. Myślę, że ludzie (ci świadomi) nie chcą być już oszukiwani, wolą zapłacić trochę więcej, a mieć pewny, sprawny, bezwypadkowy samochód ... no bo kto chciałby jeździć powypadkiem?
No, ale to nigdy nie wiadomo jaką strategię ma dany handlarz, po dziale Mazdroszroty widać, że różnie to bywa. Niestety niewiadoma jest spora, a to, z jakim zamiarem dany handlarz przywiózł auto, niestety tylko on wie.

Można by też wejść trochę w mentalność Polaków (tak ogólnie, nie obrażając nikogo), jako narodu, który od nie tak dawna ma do czynienia z wolnym rynkiem, sporo osób pamięta jeszcze czasy komuny, kombinowania, dobrobyt dopiero narasta, ludzie czasami mają tylko kasę przed oczami, przesłaniającą uczciwość i poszanowanie prawa, wartości ... jak było kiedyś – wiadomo, ludzie kombinowali, oszukiwali system, to pewnie jeszcze w niektórych siedzi, repspektowanie prawa i kary ... weźmy przykład przekręcania liczników, handlarze są praktycznie bezkarni, było parę reportaży na ten temat.

P.S. ja z natury jestem nieufny ;)

EDIT:
a odnośnie gwarancji – jak ostatnio czytałem to tak było, że istnieje – odgórnie, czyli z prawa niemieckiego – poczytam jeszcze jutro.

To od pośrednika sprowadzającego ... z którymi nie mam kompletnie nic wspólnego! :P
– poza obejrzanymi filmikami.
"1. RĘKOJMIA/GWARANCJA SPRZEDAWCY. Zgodnie z niemieckim prawem, prywatna osoba kupująca auto od autosalonu, autohausu itp., czyli od niemieckiej firmy zajmującej się sprzedażą aut, musi otrzymać od niej rękojmię, obejmującą m.in. przebieg, bezwypadkowość, ukryte wady auta. Rękojmia ta nie jest udzielana firmie, która kupuje dane auto w celu jego dalszej sprzedaży, np. klientowi z Polski. Dlatego warto jest kupować bezpośrednio od niemieckiego sprzedawcy z pominięciem pośrednika, czyli handlarza z Polski, który auto kupuje najpierw na siebie, a potem odsprzedaje klientowi z Polski – w takim wypadku rękojmia nie działa. UWAGA! Rękojmi nie ma w przypadku kupowania auta w Niemczech od prywatnej osoby w Niemczech! Osobnym tematem jest gwarancja udzielana przez niektóre firmy czasem w formie gwarancji producenta auta lub specjalnego ubezpieczenia, które nierzadko jest w cenie auta, a częściej – do kupienia jako opcja dodatkowa. Gwarancją producenta najczęściej dysponują salony danych marek, sprzedające używane auta własnej marki – taka gwarancja obowiązuje również w Polsce. Natomiast gwarancja w formie ubezpieczenia jest usługą proponowaną przez firmy ubezpieczeniowe – obejmuje np. silnik, sprzęgło, dyferencjał, skrzynię biegów, a także zabezpiecza przed kosztami przyszłych, mniejszych napraw. Zakres ubezpieczenia i jego cena zależy od wyboru klienta. Czasem sprzedawcy oferują takie gwarancje w cenie auta, czasem są one za dodątkową opłatą rzędu 200-400 euro."
Forumowicz

Postprzez widmo82 » 9 lis 2015, 22:55

A moze warto przed kontaktem telefonicznym, zapoznac sie najpierw z .... viewtopic.php?f=35&t=186128&hilit=Prusinowice
:D
Jak widać, to nie jest jego pierwsza BK, wieć coś o tym aucie powinien wiedziec. Nie skreślałbym auta, trzeba niestety cierpliwosci i ostroznosci.
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez e-tomek » 9 lis 2015, 22:58

widmo82 napisał(a):A moze warto przed kontaktem telefonicznym, zapoznac sie najpierw z .... viewtopic.php?f=35&t=186128&hilit=Prusinowice
:D

Toż to istny photoshop? :| ;)
A tak myślałem, że coś podobnego gdzieś widziałem.

EDIT:
no ale to, że jest właścicielem to trochę jednak teraz koliduje – no bo ja myślałem, że właściciel, mieszka – pracuje w DE, w PL rodzina, przyjechał, chce sprzedać tutaj, a to istny sprowadzacz jest, mhm – auta to nie przekreśla, ale czujność zachować ;)
Forumowicz

Postprzez talk_about85 » 10 lis 2015, 09:44

Jesli auto zostalo wyrejestrowane w Niemczech to jakim cudem mialoby miec oryginalne tablice? Moze nie sa z tego pojazdu... Nie znam sie ale ze zdjec wygladaja jakby byly oryginalne :) Radze zauwazyc ze w tresci ogloszenia jest mimo wszystko duzo niescislosci jesli chodzi o wyposazenie. U mnie cos takiego od razu powoduje irytacje zwazywszy ze gosc jak widac handluje Mazdami. Bez ogladniecia na zywo sie nie obejdzie.
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007

Postprzez Lidson » 10 lis 2015, 20:03

Nie jestem pewien czy to akurat ten egzemplarz, jednak na otomoto od bardzo długiego czasu jest identyczna Mazda 3. Pamiętam natomiast, że sprzedającym, na 100% jest ta sama osoba. Jak słusznie zauważył kolega widmo82, handlarz miał swego czasu wersję Kintaro na sprzedaż. Zresztą widać to po zdjęciach z obu ogłoszeń.

Ja natomiast dodam, że ów salon sprowadzonych Mazd jest już nam znany. Między innymi tu: viewtopic.php?f=138&t=181162

Kiedyś się pofatygowałem zadzwonić do jegomościa w sprawie tej Kintaro czy jakiejś innej. I to nie są żadne Prusinowice. Gość kieruje na szkołę w Lutomiersku. Tak się składa, że szkoła jest we Wrzącej.
Początkujący

Od: 13 kwi 2015, 21:36
Auto: Mazda3 BK LF 2007 Kintaro

Postprzez talk_about85 » 13 lis 2015, 09:08

Byl ktos na ogledzinach tego egzemplarza? Co sprzedawca powiedzial na temat rzeczy o ktorych pisalem?
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007