Wczoraj zamontowałem u siebie urządzenie Dension Lite Bluetooth (kupione w tym sklepie:
https://car-tronic.pl/pl/dension-lite-bluetoothusbipodiphoneaux-mazda-323626121632-p4279.html) i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Mam Mazde 3 z 2004 roku (wyświetlacz połączony z radiem) i wszystko działa bez większych problemów. W zestawie otrzymałem: urządzenie (mała niebieska skrzynka z wbudowanym modułem bluetooth), kabel do połączenia z radiem oraz zewnętrzny mikrofon (cena urządzenia: 400 PLN). Podczas montażu bardzo przydała mi się fotorelacja na pierwszej stronie za co dziękuję jej autorowi.
Poniżej dla zainteresowanych krótka charakterystyka mojego urządzenia:
1. Ma wbudowany moduł bluetooth i może działać jako zestaw głośnomówiący oraz umożliwia odtwarzanie muzyki. Połączenia telefonicznie można odbierać i odrzucać nie wyjmując telefonu z kieszeni poprzez przyciski na kierownicy lub w radiu (odbieranie klawisz: next; (odrzucanie klawisz: previous). Odtwarzanie muzyki też działa bez większych problemów. Jedynie mankamentem jest fakt, że za pomocą klawiszy w radiu i na kierownicy nie mogę zmieniać utworów odtwarzanych z telefonu przez bluetooth (nie wiem czy to jest tylko mój przypadek, czy zależy od telefony (mam Samsunga Galaxy SIII), czy może porostu to urządzenie tak ma). Regulacja głośności z poziomu radia i kierownicy działa bez problemu.
2. Pozwala na odtwarzani muzyki z pendriva. Główne foldery muszą być podpisane CD01, CD02.... i mogą zawierać do 99 utworów. Z moich testów wynika, że nie ma problemów z obsługą podfolderów. Wadą jest fakt, że obsługuje jedynie 5 płyt (z tego co czytałem inne urządzenia umożliwiają 6). Zmiana utworów (next, previous) oraz regulacja głośności zarówno z poziomu kierownicy jak i radia działa bez problemów.
3. Pozwala połączyć za pomocą kabla Iphona i ipada. Kabel trzeba oddzielnie dokupić. Ja nie mam ani iphona ani kabla wiec nie testowałem.
4. Dla niektórych minusem może być fakt, że urządzenie nie obsługuje kart SD.
5. Dołączony mikrofon ma długi kabel i nie powinno być problemów z jego podłączeniem w dowolnym miejscu. Jakość dźwięku podczas rozmów telefonicznych nie budzi zastrzeżeń (ja zamontowałem mikrofon przy kierownicy).
Wzorując się na fotoleracji z pierwszej strony umieściłem urządzenie w schowku jednak po przemyśleniu sprawy myślę, że lepszym rozwiązaniem jest schowanie go gdzieś za radiem i wyprowadzenie do schowka albo do podłokietnika samego kabla USB (trzeba oddzielnie dokupić przedłużacz USB).
Poniżej kilka zdjęć:

p.s.
To mój pierwszy wpis na forum dlatego proszę o wyrozumiałość (szczególnie jeśli pomyliłem wątki).
AktualizacjaTak jak opisałem wcześniej urządzenie schowałem za radiem, a na zewnątrz wyprowadziłem jedynie gniazdo USB. Ponieważ chciałem wykorzystać zrobiony wcześniej otwór gniazdo USB wyprowadziłem do schowka ale praktyczniej moim zdaniem byłoby je schować w podłokietniku. Operacja wymagała dokupienia przedłużacza USB z gniazdem (kupionej tutaj:
http://www.tme.eu/pl/details/c0002/samo ... 002-usbs/# s dostępne są również inne rodzaje
http://www.tme.eu/pl/katalog/samochodow ... Cacz+USB+A).
Poniżej kilka fotek: