Serwisowanie Mazdy – Pytania
Ja osobiście chciałbym mieć minimum zaufania do ASO w kwestii wymiany i serwisu.
U mnie na przeglądzie przyszedł mechanik i trzymając w ręce moje brudne filtry zapytał się czy wymieniamy bo wg listy to nie muszą ale widac ze warto wymienić.
Zgodziłem się i mam nadzieje ze wymienili na nowe a nie wsadzili stare a kwota na FV jest.
tak jak piszę jest to kwestia zaufania.
U mnie na przeglądzie przyszedł mechanik i trzymając w ręce moje brudne filtry zapytał się czy wymieniamy bo wg listy to nie muszą ale widac ze warto wymienić.
Zgodziłem się i mam nadzieje ze wymienili na nowe a nie wsadzili stare a kwota na FV jest.
tak jak piszę jest to kwestia zaufania.
Wojtek napisał(a):Odliczcie teraz sobie koszty filtrów powietrza i kabinowego z pierwszego serwisu.
U mnie nie wymieniali tego pierwszego
Wojtek napisał(a):A gdzie dowód po serwisie, ze wymienili filtr? Czy zdemontujesz go przed wyjazdem z ASO i obejrzysz czy nowy?
Poproszono mnie do auta i pokazano filtr kabinowy z pytaniem czy wyrażam zgodę na jego wymianę
Idąc tym tokiem myślenia, należałoby poddać w wątpliwość niemalże każdą czynność wykonaną przez stację obsługi. Czuwajmy
usrobo napisał(a):U mnie na przeglądzie przyszedł mechanik i trzymając w ręce moje brudne filtry zapytał się czy wymieniamy bo wg listy to nie muszą ale widac ze warto wymienić.
I tak to powinno wyglądać...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Umówilem sie na pierwszy przeglądzik po roku jazdy. Panowie co to za oleje Eneos zalewa teraz ASO? Bo Mazda Supra 0w20 nie maja i jesli taki chce to mam sobie kupic na własna reke i przynieść. Z automatu leja 5w30 a jak chce 0w20 to tylko Eneosa maja na stanie. To jakiś japonski olej z tego co wyczytalem, to prawda ze Mazdy sa zalewane nim w fabryce?
Nie rozumiem jednej kwestii. Jesli przyniesiemy swoj olej np. Motul, ktory jest bardzo markowym olejem to w razie czego olej idzie do badania i MMPOL moze odmowic naprawy gwarancyjnej zaslaniajac sie nie wlasciwym olejem. Ale jak ASO zalewa olej nie firmowany "Mazda oil" tylko normalnego producenta to wtedy już taki olej spelnia wszelakie normy i jest ok dlatego, że kupiony w ASO ?
Nie rozumiem jednej kwestii. Jesli przyniesiemy swoj olej np. Motul, ktory jest bardzo markowym olejem to w razie czego olej idzie do badania i MMPOL moze odmowic naprawy gwarancyjnej zaslaniajac sie nie wlasciwym olejem. Ale jak ASO zalewa olej nie firmowany "Mazda oil" tylko normalnego producenta to wtedy już taki olej spelnia wszelakie normy i jest ok dlatego, że kupiony w ASO ?
Olej o którym mówisz to Japoński dobry olej. Na olej który Tobie proponują nie musisz się zgodzić ( z gwarancja potem różnie może być) jak zaczną się w razie czego przepychanki miedzy Tobą, ASO a centralą.
ASO ma dostęp i powinno posiadać na stanie oryginalny olej, nie jest to problemem, myślę że chodzi o marże.
Jak się nie zgodzą wybierz inne ASO, możesz powiadomić centrale o tym.
ASO ma dostęp i powinno posiadać na stanie oryginalny olej, nie jest to problemem, myślę że chodzi o marże.
Jak się nie zgodzą wybierz inne ASO, możesz powiadomić centrale o tym.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Ew. mogę kupić Mazda Oil na własna reke (znalazlem go w sklepie z olejami u mnie w mieście) ale czy wtedy mogę spac spokojnie jesli chodzi o gwarancje? Wszak mimo, że olej oryginal to jednak w dokumentacji bedzie pisac "Olej klienta" Co robić panowie, lać tego Eneosa z ASO aby mieć swiety spokoj potem?
Ja nie miałem żadnego problemu w ASO gdy przyniosłem swój olej (0w20). Pytałem też o to czy ma to jakiś potem wpływ na gwarancje – jeśli olej spełnia parametry wpisane w książce serwisowej to nie może to mieć żadnego wpływu. Ważne by dostarczony olej był fabrycznie zamknięty i nieprzeterminowany.
ellipsis napisał(a):Wszak mimo, że olej oryginal to jednak w dokumentacji bedzie pisac "Olej klienta"
Nie do końca. Wymieniałem własny olej 0w20 Supra w dwóch różnych ASO. Przy żadnej z wymian nie miałem adnotacji olej własny. Jeśli się uprą, że chcą to wpisać, to poproś o wpisanie stanu faktycznego czyli: olej własny Mazda Supra 0w20.
A no widzicie, każde ASO mówi co innego. Mnie powiedziano, że nawet jak dostarcze Mazda Oil Supra to wpiszą, że olej klienta. Co do innych marek to sprawa jest jasna, co z tego, że zalejesz Motula który jest klasa premium w olejach skoro Mazda takiego oleju nie rekomenduje i w razie czego mogą być problemy. Ja nie mam sily i chęci na ew. szarpania sie z nimi a wiedząc jak delikatne są to auta wole chyba nie ryzykować..
W kwestii dostarczenia "swojego" oleju przy przeglądzie. Wprawdzie inna marka samochodu, ale warto przeczytać/obejrzeć.
http://www.auto-swiat.pl/porady/reakcja ... dem/z0y716
http://www.auto-swiat.pl/porady/reakcja ... dem/z0y716
Jaka jest gwarancja, że ASO wleje przyniesiony olej? Jaka jest gwarancja, że ASO wymieni olej? Przecież nie pozwolą stać przy mechaniku i nadzorować czynności. Samochód o przebiegu rocznym w granicach 12-14 tys km wytrzyma bez wymiany 3 letni okres gwarancji bez wymiany oleju, a potem martw się sam.
extra napisał(a):Jaka jest gwarancja, że ASO wleje przyniesiony olej?
Żadna. Dlatego, by zmniejszyć ryzyko, ja zwracam uwagę na zwrot dostarczonej bańki i resztki oleju która zostanie z 5l.
extra napisał(a):Jaka jest gwarancja, że ASO wymieni olej?
Nie przesadzajmy. Olej używany przez 10-15k km raczej łatwo odróżnić od świeżego. Przed wymianą jest zwykle ciemny i gęstszy, po wymianie na szabelce masz kolor bursztynowy i dosyć rzadki – prawie jak gęsta oliwa.
Zapisałem się ze swoją "trójką" na pierwszy przegląd. Stacja do której jadę wlewa olej o specyfikacji 5W30. Zapytałem, czy będzie problem jak przywiozę swój 0W20 i odpowiedzieli, że nie ma żadnego. Miły pan w obsłudze klienta sprawiał jednak wrażenie zdziwionego (chyba się z czymś takim nie spotkał) i zapytał dlaczego chcę lać inny. Według niego dla naszej strefy klimatycznej odpowiedni, a może lepiej napisać – zupełnie wystarczający jest 5W30, bo 0W20 jest przewidziany na trudne warunki.
No mówiąc szczerze ja trochę teraz zgłupiałem, bo jak przeglądałem instrukcję (nie nazwę tego czytaniem
), to wynikało mi z niej, że zalecanym jest 0W20, a 5W30 jest jedynie dopuszczalnym zamiennikiem. Czy jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć czym nasze Mazdy są zalewane fabrycznie? (pan w serwisie chyba nie wiedział). I ktoś może mnie uświadomi który olej w końcu lepszy i dlaczego?
A tak poza tym, to kupował ktoś w tym sklepie?
http://www.superolej.otwarte24.pl/86,Ma ... CTIV-Tychy
Nie chciałbym przy ewentualnym zakupie trafić na jakąś podróbkę czy też olej z 2008 roku.
No mówiąc szczerze ja trochę teraz zgłupiałem, bo jak przeglądałem instrukcję (nie nazwę tego czytaniem
A tak poza tym, to kupował ktoś w tym sklepie?
Nie chciałbym przy ewentualnym zakupie trafić na jakąś podróbkę czy też olej z 2008 roku.
wizbek napisał(a):Według niego dla naszej strefy klimatycznej odpowiedni, a może lepiej napisać – zupełnie wystarczający jest 5W30, bo 0W20 jest przewidziany na trudne warunki.
Bujdy. Pewnie podawał przykład Kanady. Życzyłbym sobie kiedyś mieszkać w "niekorzystnym klimacie" np British Columbii, albo ciut bardziej na południe już w USA, np w Kaliforni czy jeszcze niżej na Florydzie. W obu tych krajach masz wymagany olej 0w20, z dopiskiem, że interwał wymian w niekorzystnych warunkach to 4 m-ce (8 tys km).
wizbek napisał(a):No mówiąc szczerze ja trochę teraz zgłupiałem, bo jak przeglądałem instrukcję (nie nazwę tego czytaniem ), to wynikało mi z niej, że zalecanym jest 0W20, a 5W30 jest jedynie dopuszczalnym zamiennikiem
No dokładnie. Dopuszczenie 5w30 wynika z... konkurencji w Europie. Jak wyglądała by Mazda, gdyby jako jedyny (lub nieliczny) producent wymagał do swoich aut lania drogiego 0w20, podczas gdy wszystkie marki europejskie sprzedające kompaktowe silniczki turbo wymagały taniego 5w30?
wizbek napisał(a):A tak poza tym, to kupował ktoś w tym sklepie?
Ja kupowałem i wszystko z olejem było ok. Aczkolwiek nie brałem przesyłki tylko pofatygowałem się do nich osobiście, więc mogłem od razu sprawdzić (jeśli ktoś chciałby do nich jechać to punkt sprzedaży mają w Skałka Centrum na Dmowskiego).
Wielkie dzięki za odpowiedzi.
No to wychodzi na to, że 0W20. Pewnie kupię w tym sklepie z linka (bo prawdę mówiąc nie mam większego wyboru), tylko jeszcze jedna prośba o poradę: w tym sklepie (jak wynika z opisu produktu), olej jest z roku 2014, a więc teoretycznie może mieć prawie 2 lata. Czy to nie może mieć istotnego wpływu na jego jakość? Przecież wymiana oleju zalecana jest co 20 tys. km lub – ze względu na jego starzenie – co rok. Ja rozumiem, że co innego gdy olej pracuje, a co innego gdy stoi w fabrycznie zamkniętej butelce ale, że się na tym nie znam to pytam. Może jest ktoś bardziej kumaty w tych sprawach ode mnie.
No to wychodzi na to, że 0W20. Pewnie kupię w tym sklepie z linka (bo prawdę mówiąc nie mam większego wyboru), tylko jeszcze jedna prośba o poradę: w tym sklepie (jak wynika z opisu produktu), olej jest z roku 2014, a więc teoretycznie może mieć prawie 2 lata. Czy to nie może mieć istotnego wpływu na jego jakość? Przecież wymiana oleju zalecana jest co 20 tys. km lub – ze względu na jego starzenie – co rok. Ja rozumiem, że co innego gdy olej pracuje, a co innego gdy stoi w fabrycznie zamkniętej butelce ale, że się na tym nie znam to pytam. Może jest ktoś bardziej kumaty w tych sprawach ode mnie.
Zakup olej tutaj: https://www.facebook.com/czarnepaliwo. Wiele osób zaopatrywało się tam w olej do mazd, z tego co pamietam, to między innymi creet. To jest szeroko znany gość z konkurencyjnego forum mazdy. 
Link do sklepu http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/

Link do sklepu http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/
Ja osobiście polecam http://www.mazparts.pl/ gwarancja oryginalności, powołując się na forum można uzyskać dobrą cenę.viewtopic.php?f=92&t=185523
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.