lukasz-skalski napisał(a):@Furgas, Aplikacja powinna zapamiętywać ostatni wpisany adres IP – sprawdzę jeszcze raz u siebie. Cieszę się również, że działa bezproblemowo – mógbyś podać model mazdy jak i wersję softu? Przydadzą się takie dane do dalszego developmentu
Mazda 3 BM, wersja 33.00.500. Faktycznie, zapamiętuje adres IP – być może tylko przy jakimś konkretnym sposobie wyjścia z aplikacji.
Dzisiaj niestety miałem problem. Pierwszy filmik po 4 sekundach się zatrzymał i już nie mogłem żadnego uruchomić. Odpalając gst-launch z konsoli dostawałem błąd "Mem allocation failed". Reboot z linii poleceń nic nie pomaga. Nie wiem czy reboot przez "Mute + Nav + Back" się czymś różni, jutro spróbuję. Widzę, że wspominasz na swojej stronie o problemach z pamięcią. Cóż, pewnie ten typ tak ma:(
Jak napisałem w jednym z moich postów przez ostatnie kilka tygodni, z powodu kończących się projektów w mojej stałej pracy oraz z powodu różnych wyjazdów, nie miałem zbyt dużo czasu aby kontynuować prace nad Mazda Media Player'em. W wolnej chwili śledziłem jednak forum Na początek postaram się udzielić odpowiedzi na niektóre z pytań, a później krótko napisać co się dzieje w projekcie od kilku dni i o dalszych planach.
edi34 napisał(a):Mam problem z połączeniem się z mazda z sony xperia z1. Na samym początku łączyłem się w bólach ale często zrywało mi połączenie. Teraz jak się połączę po paru sekundach gubi sieć. Ktoś pisał o zmianie kanału ale nigdzie nie mogę znaleźć tych stawień.
Dostałem sporo maili z informacjami o podobnych trudnościach. U mnie ten problem nie występuje, jednak będąc dzisiaj w samochodzie podpatrzyłem czy była by opcja udostępnienia połączenia poprzez kabel USB podłączony do telefonu. Wszystko wygląda na to, że tak. W takmi przypadku telefon podłączony przez USB działał by jako brama i udostępniał połączenie. Nie będzie problemów ze zrywaniem połączenia, a telefon będzie się przy okazji ładował Czyli takie "wilk syty i wilk syty":D
Furgas napisał(a):Dzisiaj niestety miałem problem. Pierwszy filmik po 4 sekundach się zatrzymał i już nie mogłem żadnego uruchomić. Odpalając gst-launch z konsoli dostawałem błąd "Mem allocation failed". Reboot z linii poleceń nic nie pomaga. Nie wiem czy reboot przez "Mute + Nav + Back" się czymś różni, jutro spróbuję. Widzę, że wspominasz na swojej stronie o problemach z pamięcią. Cóż, pewnie ten typ tak ma:(
Niestety tak. Być może powyżej wspomnianie problemy z połączeniem WiFi również wynikają ze skopanego zarządzania pamięcią. Problem z ''mem allocation failed'' znika po wyłączeniu silnika, odczekaniu kilku/kilkunastu minut i ponownym włączeniu silnika.
Pabloss napisał(a):No po porostu SUPER Panowie. Mam jednak pytanie czy wersja na iOS będzie możliwa
Niestety w tej chwili nie przewiduję takiej opcji, gdyż ledwo znajduje czas do pracy na wersją Androidową. Co więcej nie mam też żadnego urządzenia z iOS by nawet rozpocząć jakieś próby
Domelxp napisał(a):Zeskanowałem Plik z aplikacją skanerem antywirusowymi zastanawiają mnie wyniki. Mam nadzieje że to tylko fałszywy alarm.
[tryb rozgoryczenia ON]
O zgrozo... Temat z domniemanym wirusem jest mi znany od jakiegoś czasu – od kiedy podobny wpis pojawił się na forum mazda3revolution, a następnie na innych bliźniaczych forach – i wywołał we mnie dość duże rozgorycznie. Już wyjaśniam... Po pierwsze żadna z osób (czyt. specjalistów w dziedzinie security) nie wyjaśniła w swym poście czym jest owy 'FakeLook' – co powoduje, czym się objawia, itd. Jeżeli ktoś jest mi w stanie dość dokładnie opisać na jakiej podstawie te pseudo-skanery dokonują detekcji, to z chęcią usunę tego 'wirusa' ze swojej aplikacji. Po drugie, na niektórych forach zebrałem dość duży "łomot" za rozpowszechnianie 'zawirusowanej' aplikacji, a wielu użytkowników poczuło 'obrażonych'. Po trzecie, czy ktoś się chociaż chwilę zastanowił, że rozpowszechnianie wirusa/trojana/[nazwij to jak chcesz] poprzez własną stronę domową (z moim zdjęciem, danymi, CV, itd.), gdzie oferuję swoje prace jako freelancer, jest po prostu głupie? Szczerze mówiąc po części wpisów miałem już ochotę pogrzebać cały projekt (a właściwie pchać go dalej tylko na własny użytek).
[tryb rozgoryczenia OFF]
Tak, zapewniam to jest fałszywy alarm.
usrobo napisał(a):Jakies nowe informacje?
A więc jak napisałem we wstępnie, od kilku dni powróciłem do prac nad projektem. Po dziesiątkach podróży widną na parking podziemny i ponownie pod ostrzałem dziwnych spojrzeń sąsiadów, dzisiaj udało mi się uruchomić po raz pierwszy SCREEN MIRRORING – nie wprowadzając żadnych zmian w oprogramowaniu naszych Mazd
Na obecną chwilę wszystko działa koszmarnie wolno i dość nieprzewidywalnie – podejrzewam, że dekodowanie odbywa się programowo a nie sprzętowo. Pracuję nad tym i mam nadzieję, że w nadchodzącym tygodniu uzsykam dużo lepsze efekty. Dla ciekawych krótki filmik i kilka fotek (Mapy Google, Waze):
Warto dodać, że przy okazji tych prac udało mi się również uruchomić streaming TV
*** Dalsze plany ***
Do końca miesiąca wypuszczę wersję 0.2 z nowym GUI i kilkoma ulepszeniami. Na początku grudnia dalsze prace nad Screen Mirroringiem i przygotowania do wersji 0.3. Później stabilizacja całości – mam nadzięję, że wersja 1.0 zostanie wypuszczona przed nowym rokiem.
1 kumaty w kilka wieczorów potrafi zrobić więcej niż cały sztab "inżynierów" Mazdy przez 2 lata. Gratuluję umiejętności i życzę wytrwałości. Oby tak dalej!
darow napisał(a):1 kumaty w kilka wieczorów potrafi zrobić więcej niż cały sztab "inżynierów" Mazdy przez 2 lata. Gratuluję umiejętności i życzę wytrwałości. Oby tak dalej!
O sztabie "inżynierów" pracujących nad naszym IVI wolałbym się publicznie nie wypowiadać (choćby ze względu na bezpieczeństwo naszych aut ). Może w przyszłości wybiorę się na jakiś zlot gdzie będzie okazja podyskutować mniej publicznie i w mniejszym gronie
Cześć. Świetna robota. Ja dopiero rozpoczynam swoje przygody z softem w Mazdzie. Skoro już troche w tym siedzisz może mi pomożesz albo przynajmniej rzucisz światło na ten temat. Widziałem w innej Madzi która ma komplet czujników cofania (przód i tył) że pojawia się na ekaranie widok samochodu z wizualizacją systemu. Moja Madzia ma tylko tył i nie wyświetla tego ekranu a jedynie mam beep przy zbliżaniu się do przeszkody. Jak sprawdziłem sam soft oczywiście ma tą funkcjonalność ale jest jakoś zablokowany. Zastanawiam się jak to odbolokować. Parę może przydatnych informacji 1) grafiki są. jako przykład jci\nativegui\images\BackCtr_1_sm.png 2) sterowanie chyba tu \jci\gui\apps\backupparking\js\backupparkingApp.js 3) w pliku powyzej ustawiany jest jakis kontekst this._contextTable o nazwie "ParkingSensorDisplay" i to chyba ten który powinienem użyć (linia 213) 4) dalej w lini 740 jest ciekawy zapis case "noPS" : – który pewnie powoduje ze u mnie nic się nie dzieje. 5) używam wersji 33.
Jakbyś znalazł chwilę na pomoc choć ukierunkowani mnie co można sprawdzić. będę wdzięczny. Pozdrawiam Marcin
Bez wersji na iOS taka aplikacja jest bez sensu :–) Oczywiście żartuję i zazdroszczę tym co mają androida (tylko tej aplikacji rzecz jasna).
Jak dla mnie to czysta zabawa bo filmu nie będę oglądał podczas jazdy. Dla dzieciaka taka pozycja ekranu jest nie wygoda i jest on zbyt mały, więc w moim przypadku sprawdza się ipad na zagłówku. A co do mirroringu na potrzeby navi, tego akurat nie rozumiem, nie wyobrażam sobie sterować nawigacją bez HMI.
Zatrzymujesz się. Wpisujesz cel. Włączasz sie do ruchu. Ja nie wyobrażam sobie wpisywania adresu za pomoca HMI. Pomijajac stosunek jakość cena nawigacji Mazda.
Wiadomo ze jesli cos nie jest aj to jest bez sensu. Na powaznie. Google maps to jest ideal. I Hmi sie kryje. Wbijasz swoja lokalizacje i masz od razu plan na ekranie auta. Wszystko aktualne z info o korkach Czego chciec wiecej?