Nagrzewnica elektryczna

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez SHY » 14 paź 2015, 19:30

Witam

Czy ktoś z użytkowników ma informacje na temat obecności wspomagania elektryczną nagrzewnicą nawiewu na szybę? Interesuje mnie czy coś takiego jest zainstalowane w każdej GH z silnikiem diesla, a jeżeli nie, to czy w miarę prosto (bez rozbiórki na części pierwsze) można coś takiego domontować.
Cena elementu jest atrakcyjna. Znalazłem coś na naszym forum, ale nie do końca wiadomo co i jak.

http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=60&t=165336
Forumowicz

Od: 22 lut 2005, 23:16
Auto: Mazda 6 GH 2,2 MZR-CD 163KM

Postprzez CudownyBocianek » 15 paź 2015, 21:58

Mam to u siebie w angliku. Auto mam już 3 lata i nie odczułem jeszcze działania tego ustrojstwa. W lecie nie używam ogrzewania a klime tylko czasami a w zimie intensywność ogrzewania auta rośnie razem ze wzrostem temperatury sinika i tylko pod obciążeniem.
Suma sumarum. Albo mam to skaszanione albo to działa tak jakby tego nie było wcale ;P
Forumowicz

Od: 15 kwi 2013, 22:29
Auto: Mazda 6 GH Kombi R2AA 2009 rok, Mazda 3 BK Hatchback Y6 2007 rok

Postprzez SHY » 16 paź 2015, 05:53

A powiedz, czy da sie to jakos dojrzec czy jest czy nie ma? Uzywasz nawiewu tylko na szybe przednia, bo podejrzewam, ze to jest tylko wtedy aktywne. Sadze, ze moc tej nagrzewnicy nie jest zbyt wielka, bo nie mamy na pokladzie elektrowni. Z drugiej strony lepsze cos niz nic.

Pozdrawiam

Dopisano 16 paź 2015 5:57:

A powiedz czy da sie to jakos dojrzec czy jest czy nie ma?

Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez bodek71 » 13 lis 2015, 08:51

Witam,

Ja mam Mazde GH kombi, silnik benzynowy 2,0 i co do tej nagrzewnicy to jestem pewien, że działa tylko po włączeniu przycisku odmrażania szyby przedniej. Ja to wykorzystuje często w jesieni i zimie jak szyba jest zaparowana albo zamarznięta. Sądze że jest to wyposażenie standardowe wszystkich wersji GH. Sprawdzić to mozna poprzez włączenie tego przycisku odmrażania szyby gdy silnik jest zimny. Jeżeli nagrzewnica jest i działa to z wlotów powietrza na szybę przednią wydobywa się ciepłe powietrze po kilkunastu sekundach od załączenia, gdy jeszcze silnik nie jest nagrzany. Co do jej umieszczenia to nie wiem gdzie jest, pewnie koło standardowej nagrzewnicy.

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 21 kwi 2014, 09:32
Auto: Mazda 6 GH 2009 2.0 benz + LPG

Postprzez SHY » 18 lis 2015, 21:46

Chyba nie wszystkie to mają. Dzisiaj próbowałem sprawdzić to w sposób jak opisałeś i nic ciepłego nie leci. Możliwe, że coś nie działa, ale jest też opcja, że po FL sie tego pozbyto w ramach oszczędności tak jak dogrzewania silnika.
Forumowicz

Postprzez SHY » 7 gru 2015, 02:02

Czy ktoś posiadający podgrzewanie elektryczne szyby mógłby pstryknąć fotkę gdzie to sie znajduje. Wg moich ustalen powinna byc ona zamontowana od strony kierowcy przy wymienniku ciepla (chyba od klimy). Mozna ja rozpoznac po kablach zasilajacych. Ida dwa.. jeden pojedynczy, grubszy i druga (wiazka) trzy ciensze. Wystarczy sie polozyc bez demontazu czegokolwiek i zajrzec. Wszystko jest w tym miejscu jak na dloni. Interesowaloby mnie rowniez ustalenie sposobu podlaczenia elektrycznego.
Forumowicz