Trzepanie samochodem
Strona 1 z 1
Wczoraj zauważyłem dziwny poważny objaw, wracałem z pracy i mazda zaczęło tak trzepac, drgac jakby zaraz mial wal napedowy sie rozleciec. Zatrzymalem sie na chwile i na luzie nic sie nie dzialo, ruszylem dalej i znowu to samo. Dokulalem sie jakoś pod dom i jak wysiadlem to przez chwilę spos auta czuć było zapach spalenizny. Ale dzisiaj rano jak jechałem było wszystko w porządku, mazda jechała normalnie. Ktoś ma pomysł co to może być?
- Od: 7 wrz 2014, 20:30
- Auto: Mazda 3 -1.6 CD MR'06 2008r
Pamiętam ze ojciec miał podobny problem (trzęsło samochodem) z tym że miał ś.p pasata w dislu i w warsztacie powiedzieli ze coś ze świecami było, ale to chyba nie do konca rozwiązało sprawe. Działo sie tak na zimnym silniku, jak juz sie rozgrzał to było okej. Ale co było przyczyną to nigdy sie nie dowiedziałem bo kupił VW CC i oddał pasata w rozliczeniu.
-
KingLemon
Sprecyzuj zapach spalenizny, może ci nawet alternator siadać gdyby to było coś z napędem zawieszeniem czy nawet krzywa felga to by nie ustało być może masz coś z alternatorem i na obciążeniu szarpało silnikiem.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
pierwsze co sprawdzalem to zawieszenie, komputer pokazuje zero bledow. Ciezko mechanikowi postawic diagnoze bo to jest loteria kiedy sie tak moze dziac, dzisiaj mialem tak rano jak jechalem do pracy, zjechalem na parking poczekalem 5 min potem juz wszystko bylo w porzadku. Dziwny przypadek. Wstepnie mechanik narazie wykluczyl dwumase
- Od: 7 wrz 2014, 20:30
- Auto: Mazda 3 -1.6 CD MR'06 2008r
Jak zaczyna telepać to zatrzymuj sie, maska w góre i patrz czy telepie silnikiem. Wtedy wykluczysz praktycznie wszystkie inne elementy. Alternator masz w zasadzie na wierzchu to też łatwo zobaczysz czy to on zaczyna śmierdzieć. Bardzo możliwe że już padaka i przy obciążeniu zaczyna niedomagać a śmierdzieć może np olej który lubi tam pokapać z dolotu. Multimetr w łape, sprawdź jak ładuje, obciąż go na maks (włącz wszystko co elektryczne w aucie plus nawet ładowarkę w zapalniczce) i zobacz czy coś się z nim zaczyna dziać. Jak nie znajdziesz tutaj przyczyny to zawsze ją wyeliminujesz i sprawdzisz z grubsza kondycję altka.
Strona 1 z 1